Max Karl Ernst Ludwig Planck
Einstein ile piyano çalan Max Planck kimdir? Ne üzerine bilimsel çalışmalar yapmıştır? Hangi alanlarda eğitim almıştır? Kariyeri nasıl şekillenmiştir? Kronolojik sıralamayla Planck'ın hayatı haberimizde...
25.02.2015 tarihli yazı 10503 kez okunmuştur.
1858 yılında dünyaya gelen Alman fizikçinin ilgilendiği ilk alan termodinamikti. Ardından ışıma süreciyle ilgili sorunlar ilgisini çekti. Klasik fiziğin öngörülerinden farklı sonuçlar buldu.
1868- Aldığı eğitimler
10 yaşındayken astronomi, matematik ve yaz yazma sanatı üzerine eğitimler aldı. Bu eğitimlerin yanı sıra piyano, çello, org dersleri aldı ve operayla ilgilendi. Bu sayede matematik zekasını arttırmış oldu.
1874- Aldığı eğitimler
Fizik eğitimini de genç yaşta almaya başlayan Planck, matematik bilgilerine fiziği de ekleyerek kendini geliştirip, eğitmeye devam etti. Ve fiziğe özel bir ilgiyle bağlandı.
►İlginizi Çekebilir: Güneşin Fiziği
1877- Doktora eğitimi
Helmholtz, Kirchhoff ve Weierstrass gibi ünlü bilim insanlarının da bulunduğu fizik doktora eğitimine Berlin'de başladı. Bu Planck için çok güzel bir fırsattı ve bunun farkındaydı. Dönemin büyük fizikçisi, "Bu alanda(fizikte), neredeyse her şey zaten keşfedildi, ve geriye kalanlar sadece doldurulması gereken birkaç delik." demişti.
1879- Isının ikinci yasası
Isının ikinci yasası üzerine doktora tezini sundu. Isının ikinci yasası: İzole sistemlerin entropisinin asla azalmayacağını belirtir. Bunun sebebini izole sistemlerin termodinamik dengeden (maksimum entropi aşaması) spontane olarak oluşmasıyla açıklar. Buna benzer olarak sürekli çalışan makinelerin ikinci kanunu imkansızdır.
1880- Tez çalışması
Öğretim görevlisi olabilmek için "farklı denge durumlar ve farklı sıcaklıklarda izotopik cisimler" tezini sundu.
1885- Kariyer
Kiel üniversitesinde profesör oldu. Planck 27 yaşında profesör ünvanını alarak, dünyanın genç profesörlerinden biri oldu.
1990-Kuantum hipotezi
Alman fizik topluluğuna Kuantum hipotezini sundu. Kuantum hipotezi; Kara cisim ışımaının frekansı ile enerjisi arasındakai ilişkiyi açıkladı. 1900 yılına kadar kara cisim ışımasıyla ilgili herhangi bir deneysel gözlem yoktu. Planck ise , enerjinin sürekli değil de kesikli değerlerdeki, mn,k enerji kuantlarla salındığını öne sürdü. Her bir ışık kuantın enerjisi, frekansı ile belirli bir sayının çarpımı kadardı. Bu sayıya Plank sabiti (h) diyoruz. Planck'ın tüm çalışmaları uyum halindeydi, böylece kuantum devremini başlatmış oldu.
"Elemanter kuantumu bir şekilde klasik kuram ile bağdaştırmak için boşuna çabalamam uzun yılları sürdü ve bana çok emeğe mal oldu. Şimdi kesin olarak biliyorum ki eylem kuantumunun başlangıçta kuşkulandığımdan çok daha temel bir önemi vardır." Max Planck
1913- Kariyer
Profesör olduğu Kiel üniversitesinden sonra Berlin üniversitesinin rektörü oldu. Akademik hayatına Berlin'de devam etmeye başladı.
1918- Nobel Ödülü
Kara cisim ışımasına yaptığı katkıdan dolayı Nobel ödülü almıştır. Bohr'un atom kuramına, Einstein'ın fotoelektrik açıklamasına ilk karşı çıkanlardan biride olmuştur.
1930- Kariyer
Kaiser Wilhelm Society başkanlığını yapmaya başladı. Bu görevi 7 yıl sürdü. 1937'de görevini bırakan Planck, savaştan sonra 1945 yılında tekrar Kaiser Wilhelm Society başkanlığını yapmaya başladı.
1944 yılında oğullarından biri hitlere karşı yaptığı suikastta başarısız oldu ve idam edildi. 1947 yılında ise Max Planck hayatını kaybetti.
1944 yılında oğullarından biri hitlere karşı yaptığı suikastta başarısız oldu ve idam edildi. 1947 yılında ise Max Planck hayatını kaybetti.
Kaynak:
►Tübitak
►wikipedia
►Tübitak
►wikipedia
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET