elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MikroC ile C Programlama Dersleri 7 |
Elektrikport Akademi

LCD ekranımıza mikrodenetleyicimiz ile nasıl yazı yazarız? Peki sadece yazımı yazabiliriz? Yoksa sıcaklık sensörümüzden aldığımız bilgileri ya da kablosuz olarak iletilen bilgileri de görebilir miyiz? Lcd ekranımız ile mikrodenetleyicimizin bağlantısı nasıl olmalı? Yazılımını mikroC programı ile C dilinde yazarsak nasıl yazarız? Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası yazımızda…



A- A+
10.02.2014 tarihli yazı 25039 kez okunmuştur.

Bu yazımda sizlerle LCD ekranda uygulama yaparak mikroC PRO for PIC programının LCD kütüphanesini inceleyeceğiz. Hangi malzemeleri ve kodları kullanacağımız yazımızı ilerleyen aşamasında vereceğim, öncelikle LCD’ yi tanımlayalım biraz.

LCD (Liquid Crystal Display) ekran, elektronik ekran modülü ve uygulamaların geniş bir yelpazede bulabilirsiniz. Bir 16x2 LCD ekran temel ve çok yaygın olarak çeşitli cihazlar ve devrelerde kullanılır. Bu modüller üzerinden tercih edilir. 7 segment displayler ve diğer çok kademeli led vs. Kullanılma nedenleri; LCD'ler ekonomiktir, kolay programlanabilir, hatta özel ve görüntüleme hiçbir sınırlama yoktur, özel karakterleri bile kullanıyor , (yedi segmentlerinde aksine) vesaire. Bir 16x2 LCD tek satırında 16 karakter ve 2 sütun görüntüleyebilir. Bu LCD her karakter 5x7 piksel matris görüntülenir.


Mikrodenetleyici olarak PIC18F2550 PIC’ini kullanacağız. Daha ucuz yada daha az porta sahip bir PIC kullanılabilirdi. Fakat benim elimde PIC18F2550 mikrodenetleyicisi  olduğundan ben bu mikrodenetleyiciyi kullandım. 4MHz kristal ve 2 adet 22pF kondansatör ile osilatör devremizi de ekledim.

Sıcaklık sensörü olarak LM35 entegresini kullandım. Ondan da biraz bahsedecek olursam. LM35 sıcaklık sensörü 2.7 ile 5VDC arası beslemesi vardır. Bu sensörün çıkışı 10mv/C(derece) olarak verilmiş.(Ayrıntılı bilgi için datasheetine bakabilirsiniz.)Bu da demek oluyor ki 27 derece için sensörden 270mV okumalıyız.


► İlginizi Çekebilir : Mikrodenetleyiciler PIC Ailesi 


Uygulamamız ısı sensörümüzün çıkışından aldığımız voltaj bilgisi mikrodenetleyicimizin analog pinlerinden ANO pinine geliyor. Okuduğumuz değer 10 bitlik bir PIC olduğu için 0-1023 arasında bir değerde oluyor.  1023, 5V’a denk geldiğine göre X değeri kaç volta denk gelir bunu buluyoruz.

Devre bağlantlarımızı aşağıda görüldüğü gibi yaptıktan sonra yazılıma geçebiliriz.




Uygulamanın kodu : 



 

Erol  Balaban Erol Balaban Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar