elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MİLRES Projesi ile Yerli Rüzgar Enerji Santralleri

Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi (MİLRES) Projesi, 9 değişik üniversite ve kurumdan 98 araştırmacı ve 23 lisansüstü öğrencisinin görev aldığı Kamu Ar-Ge Projesi Haziran ayında tamamlanacak. %80'den fazla yerlilik oranı sağlanan proje ile 20 yılda 15 Milyar Doların dışarı çıkması önlenecek.



A- A+
28.04.2015 tarihli yazı 13644 kez okunmuştur.

Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi

Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi (MİLRES) Projesi, müşteri kurumu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olan ve TÜBİTAK KAMAG tarafından desteklenmekte olan bir Kamu ARGE projesidir. MİLRES Projesi'nde 9 değişik üniversite ve kurumdan 98 araştırmacı ve 23 lisansüstü öğrenci görev almaktadır.

 


Projede 2.5 MW lık endüstriyel ölçekte elektrik üretimi yapan rüzgar türbinlerinin tamamen özgün ve yerli teknoloji ile geliştirilmesi ve prototipinin üretilmesi hedeflenmiştir. İlk etapta 500 kW’lık rüzgar türbinleri geliştirilecek, bu prototipler deneme amaçlı kullanılarak tasarım olgunlaştırıldıktan sonra 2.5 MW’lık türbin prototipi geliştirilecektir. 500 kW prototip denemelerinde belirlenen tasarımlar 2.5 MW’lık türbin sistemlerine de uygulanacaktır.
 




 
 

%80'den Fazla Yerlilik Oranı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, rüzgar enerjisi sistemlerinin yerli imkanlarla geliştirilmesi amacıyla 2011 yılında başlatılan Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi (MİLRES) Projesi'nin haziran ayı sonunda tamamlanacağını belirterek, "MİLRES Projesi ile 20 yılda 15 milyar dolarlık kaynağın yurt dışına çıkması önlenecek" dedi.
 

Bakan Fikri Işık, sistem için gerekli parçaların üretilmesinde yerli sanayi kuruluşlarının destek verdiğini söyledi. Proje kapsamında dünyanın ilk kademe kademe sökülüp servis edilebilen rüzgar türbini dişli kutusunun tasarlandığını ifade eden Işık, 11 milyon lira bütçeli özgün projede, yüzde 80'den fazla yerlilik oranı sağlandığını kaydetti. 
 



►İlginizi çekebilir : Uçan Rüzgar Türbini | Buoyant Airbone
 

20 yılda 15 Milyar Doların Dışarı Çıkması Önlenecek

Projenin Türkiye'nin enerji stratejisinde önemli yer tuttuğunu vurgulayan Işık, şöyle konuştu; "İlk aşamada 500 kilovatsaat, ikinci aşamada 2,5 megavatlık kurulu güce sahip prototip rüzgar enerji santrallerinin yerli imkanlarla geliştirilmesi amaçlanıyor. Böylece, yenilenebilir enerji sistemlerinin ülkemizde yaygınlaştırılması, enerji sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması, enerji sistemlerinin yerli tasarımı ve üretimi hedefleniyor. MİLRES Projesi ile 20 yılda 15 milyar dolarlık kaynağın yurt dışına çıkması önlenecek. Proje kapsamında üretilecek türbinler yurt dışına da ihraç edilecek ve enerji harcamaları gelir-gider dengesi iyileştirilecek."
 
 

Türkiye'nin Rüzgar Potansiyeli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de yer seviyesinden 50 metre yükseklikte ve saniyede 7,5 metre üzeri rüzgar hızlarına sahip alanlarda kilometrekare başına 5 megavat gücünde rüzgar santralı kurulabileceği öngörülüyor. Buna göre, Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyelinin 48 bin megavat olduğu tahmin ediliyor. Bu potansiyele karşılık gelen toplam alan, Türkiye yüz ölçümünün yüzde 1,30'una denk geliyor.

Kaynak

►Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.