elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Motor Kontrolü Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde kullanılan elektrik yükünün büyük bir çoğunluğunu elektrik motorları oluşturmaktadır. Sanayide kullanılan elektrik motorlarının başında AC motorlar gelmektedir. Bu kadar çok kullanım alanı olan AC motorlarının kontrol edilmesi büyük hassasiyet gerektirmektedir. Siemens bu konuda SINAMICS AC Motor Hız Kontrol Cihazları ile kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Motor kontrol ile ilgili detaylar yazımızın devamında.



A- A+
27.08.2014 tarihli yazı 68246 kez okunmuştur.
Hızla gelişen, otomatik kontrol sistemleri, güç elektroniği ve otomasyon teknolojisinde elektrik motorlarının önemi çok büyüktür. Elektrik motorları bize mekanik güç sunar ve bu mekanik hareketin istenilen seviyede kontrol edilmesi gerekir. Elektrik motorların hız kontrolü, makinenin devir sayısının kontrolü ile yapılır. Bu işlemin maksimum verimle istenilen ölçüde gerçekleştirilmesi gerekir.
 


 Endüstride kullanılan elektrik motorlarının büyük bir bölümünü AC motorlar oluşturduğu gibi bu motorların hız kontrol cihazları ile kontrol edilmesi hem kontrol yöntemlerinin çeşitliliği hem de enerji tasarrufu açısından kullanıcılara büyük avantajlar sağlar. 


Endüstride elektrik motorlarının hemen hemen büyük bir bölümü AC sürücüler ile kontrol edilmektedir. Sanayide sürücü sistemlerinin kullanılmasıyla enerji tasarrufu yapılır, üretim kalitesi artar ve elektrik motorların daha verimli bir şekilde çalışması sağlanır. Bu sürücüler daha da geliştirilerek hız kontrol cihazı teknolojisi geliştirilmiş ve bu işlev daha kompakt bir hale getirilmiştir.

 

AC Motor Hız Kontrol Cihazlarının Avantajları

► Hızlanma ve yavaşlama sürelerinin kontrolü
► Analog ve dijital olarak giriş-çıkış
► Devir veya frekans değiştirilerek hız kontrolü
► Dinamik ve mekanik frenleme (bazı modellerde frenleme direnci kullanmadan rejeneratif çalışma imkanı)
► Uygulama veya kontrol makroları
► Uyku moduna geçme (Hibernation)
► PID kontrol
► Şebeke dalgalanmalarında motoru koruma
► Zor koşullarda sürekli çalışan motorlarda donmaya ve yoğuşmaya karşı koruma
► Enerji tasarrufu
► Tork hafızası
► Vektör kontrolü
► V/f, lineer, parabolik, FCC ve açık/kapalı çevrim kontrol vb.
► PLC gibi başka elektronik cihazlarla haberleşme
► USS, Modbus, Profibus DP, Profinet gibi haberleşme arayüz seçenekleri
► Dahili güvenlik fonksiyonları (safety integrated)

vb. gibi daha birçok avantajları mevcuttur.
 

 

Siemens AC Motor Hız Kontrol Cihazları Teknolojisine Özel İsim: SINAMICS

Siemens, AC motor hız kontrolü teknolojisinde yaptığı atılımlara yeni bir tanesini ekledi. Sinamics AC motor hız kontrol cihazları ile elektrik motorlarınızı kullanımı kolay, pratik, güvenli ve verimli bir şekilde istediğiniz ölçüde kontrol edebilirsiniz.
 


AC Motor Hız Kontrol Cihaz Ailesi: “SINAMICS DRIVES”


Siemens Sinamics kompakt ve modüler sürücüler sayesinde özellikle fan, pompa ve kompresörler, CNC makinelerde, metal işleme, paketleme, ambalaj, baskı makineleri ve daha fazla alanda elektrik motorları için kusursuz bir şekilde hız kontrolü yapabilmektedir.

 
► VİDEO : SINAMICS V20 AC Motor Hız Kontrol Cihazı 
 


SINAMICS V20 AC Motor Hız Kontrol Cihazının tanıtım videosunda ürünün özellikleri, avantajları ve kullanımı hakkında bilgiler alabilirsiniz.
 

SINAMICS AC Motor Hız Kontrol Cihaz Ailesi

 

► SINAMICS S120 Sürücü Sistemi


Geniş güç aralığına sahip SINAMICS S120 AC sürücüler, endüstri sektörünün tamamındaki tek eksenli veya çok eksenli hassasiyet gerektiren uygulamalar için uygun bir çözümdür.

Uygun bir kontrol ünitesi ile özel uygulamalar için de kullanılan SINAMICS S120 AC motor sürücüleri, asenkron motor kontrolünün yapabilmesinin yanında servo kontrol gerektiren uygulamalar için doğru bir seçimdir. 
 

► SINAMICS G120 Sürücü Sistemi


0.37 kW’dan 250 kW’ye kadar güç aralığı bulunan SINAMICS G120 AC motor hız kontrol ünitesi kontrol ve güç birimi olmak üzere iki birimden oluşmaktadır. SIZER ve STARTER gibi yazılımlarla programlama yapılabildiği gibi temel operatör paneli kullanılarak sürücü kontrol edilebilir. USS, Modbus RTU, Profibus DP, Profinet gibi birçok haberleşme seçenekleri vardır. Sahip olduğu dahili güvenlik fonksiyonlarla (safety integrated) hem makine hem de kullanıcıyı güvence altına almış olur.
 


SINAMICS G120 Sürücü sistemi sahip olduğu güvenlik fonksiyonları ile (safety integrated) hem makine hem de kullanıcıyı güvence altına almış olur.

 

Rejeneratif özelliğe sahip olan sistemin PM250 güç modülü, frenleme esnasında ortaya çıkan kayıp enerjiyi frenleme direncine ihtiyaç duymadan tekrardan şebekeye geri vererek giriş güç katı teknolojisine sahip olması; vinç, asansör, aşağı yönlü konveyör gibi yerçekimine karşı veya yüksek ataletli yüklerin daha kısa sürelerde durdurulması gibi yüklerde ortaya çıkacak frenleme direnci ihtiyacına gerek duymadan, dirençte yakılarak havaya atılacak bu enerjiyi, cihazın beslemesi üzerinden şebekeye geri vermek suretiyle çok ciddi bir enerji tasarrufu imkanı sunmaktadır.
 
 

► SINAMICS S110 Sürücü Sistemi

Pozisyonlama ve hız kontrol uygulamalarında kullanılmak üzere tasarlanmış SINAMICS S110 servo sürücü sistemi, mekanik mühendislik uygulamalarında ve üretim proseslerinde bulunan kompleks uygulamalarda kullanılmaktadır. 120 W’dan 90 kW’a kadar bir güç aralığına sahip olan SINAMICS S110, pozisyonlama özelliğine sahiptir. Eğer S110 hız kontrol uygulamalarında da kullanılmak istenirse, referans sinyallerin gönderilmesi için analog veya Profibus, CAN, Profinet gibi haberleşme protokollerinden birisinin kullanılması gerekir.

 


►   Pozisyonlama ve hız kontrol uygulamalarında kullanılmak üzere tasarlanmış SINAMICS S110 servo sürücü sistemi, mekanik mühendislik uygulamalarında ve üretim proseslerinde bulunan kompleks uygulamalarda kullanılmaktadır.
 
 

► SINAMICS V20 Sürücü Sistemi


Sinamics V20 serisi, basit kullanımı ve uygun fiyat avantajı ile Siemens hız kontrol ailesinin en yeni üyesidir. Hızlı devreye alma, kolay kullanım, zor çevresel koşullara tam dayanıklılık ve maliyet açısından uygun olması en büyük avantajlarındandır. Güç aralığı 0.12 kW ile 15 kW şeklinde olup kompakt dizaynı haricindeki harici temel operatör paneli, panel taşıma kiti, frenleme direnci gibi uygulama ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilmektedir.
 
SINAMICS V20 sürücüsünün endüstrideki kullanımı genelde fan, pompa, kompresör ve konveyörlerdir. Bu kullanım alanları V20’nin hız kontrolündeki temel uygulama alanlarıdır. Ayrıca taşıma ve makine sistemleri ile proses endüstrisinde de kullanılabilmektedir. SINAMICS V20, otomatik akı optimizasyonu yaparak optimum enerji tüketir. Bununla beraber dahili enerji tasarruf fonksiyonları ile gerçek enerji tüketimini de göstermektedir.

SINAMICS V20 AC motor hız kontrol cihazları endüstride genelde fan, pompa, kompresör ve konyevörlerde kullanılırken bu işlemler esnasında optimum enerji tüketir.

 

Kaynak

 
 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar