Nanoteknoloji Fiber Tüplerle Üstün Elektrik İletkenliği
Rice bilim adamları, Hollanda merkezli Teijin Aramid Firması, ABD Hava Kuvvetleri ve İsrail Teknoloji Enstitüsü bilim adamları tekstil ipi şeklinde, tıpkı metal tel gibi elektrik ve ısı ileten yeni Karbon Nanotüpü (Carbon Nanotube-CNT) duyurdular.
21.01.2013 tarihli yazı 15655 kez okunmuştur.
Nanoteknoloji
Öncelikle kısaca nanoteknolojiden bahsedelim; 1970’li yıllardan itibaren söz edilmeye başlayan bu teknoloji, atomik boyutta tasarımdan meydana gelen ürünleri kapsıyor. Genel olarak 100nm(nanometre) altındaki malzemeleri geliştirmek için kullanılıyor. Tıp, elektronik, enerji üretimi, kimya, biyoloji gibi uygulama alanları bulunmaktadır.
Carbon Nanotube-CNT
En son nanoteknoloji buluşunu 10 yıl önce gerçekleştiren Rice Üniversitesi ve ortakları bu üstün teknolojiyi kullanarak yeni bir malzeme geliştirdi. Rice bilim adamları, Hollanda merkezli Teijin Aramid Firması, ABD Hava Kuvvetleri ve İsrail Teknoloji Enstitüsü bilim adamları tekstil ipi şeklinde, tıpkı metal tel gibi elektrik ve ısı ileten yeni Karbon Nanotüpü (Carbon Nanotube-CNT) duyurdular. Karbon nanotüpler 1991 yılındaki keşfinden bugüne bilim adamlarının ilgi odağı olmuştur. Bu içi boş tüpler yaklaşık olarak bir DNA ipliği genişliğinde, aynı boyutlardaki çeliğin 1/6 ağırlığında ve çelikten yaklaşık 100 kat daha güçlü bir yapıya sahip. Nanotüpler ısı ve elektrik iletimi konusunda en iyi iletkenlere rakip durumda. Ürünün Opto-elektronik yarıiletkenler, derialtı medikal uygulamalar ve hatta sünger üretimi gibi alanlarda çok iyi işler başaracağı düşünülüyor.
10 kata kadar daha iyi elektrik iletkenliği
Rice Üniversitesi Kimya ve Biyomoleküler bölümü profesörü Matteo Pasquali yaptığı açıklamada: ‘Başka hiçbir malzemede bulunmayan özelliklere sahip bir nanotüp geliştirdik, geliştirdiğimiz nanomalzeme siyah pamuk ipliği görünümünde, metal tel özelliklerinde ve karbonfiber sağlamlığında’ dedi. Bu yeni karbon nanotüp fiberin, en iyi ‘grafit fiber’ malzemelere yaklaşan ısı iletkenliği olduğu, bunun yanı sıra en iyi grafit fiberlerden 10 kata kadar daha iyi elektrik iletkenliği sergilendiği Marci Otto tarafından açıklandı.
Proje Geliştirme Müdürü Teijin Aramid ise yaptığı açıklamada eski teknoloji grafit elyafların kırılgan olduğunu, geliştirdikleri karbon nanotüplerin ip gibi ensek ve diğer grafit fiber yapılara oranla daha sert olduğunu söyledi. Dezavatajlarına gelirsek; Nanotüpler, nanomalzemelerin en temel yapısıdır ve üstün özelliklerine karşın bu malzemelerle çalışmak ne yazık ki çok zahmetlidir. Sadece nanotüplerin toplu üretimi için gerekli teknolojiyi geliştirmek 10 yıla yakın sürmüştür. Buda işin ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor. Üretimdeki dezavantajlarının yanı sıra nanotüplerin birkaç düzine farklı türü bulunmakta, her mühendislik ve uygulama alanı için neredeyse yeni bir üretim metodu bulunması gerekmektedir. Sonuç olarak çok yeni bir teknoloji ve endüstriyel olarak üretimi için biraz daha zamana ihtiyacı var.
►Kaynak:
www.sciencedaily.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.