NASA, Mars için Tuğla Geliştirdi
Mars üzerinde bir koloni oluşturma projesi yüksek teknolojili yerleşim birimlerinin kurulmasıyla gerçekleştirilebilir. Mars gezenine uygun malzemelerin geliştirilmesi NASA öncülüğünde devam ederken, Mars yüzeyinde kullanılabilecek bir tuğla geliştirildi.
31.05.2017 tarihli yazı 8866 kez okunmuştur.
NASA’nın desteği ile San Diego üniversitesinde araştırmacılar, Mars toprağı baz alınarak simülasyonlar yardımı ile yüksek mukavemetli tuğlalar keşfetti. Bu tuğlayı yapmak nükleer enerjili bir tuğla fırını veya diğer gezegenlerde bulunan organik bileşikleri bağlayıcı polimerlere dönüştürmek gibi karmaşık sistemlerden daha kolaydır. Mars ortamında insan yaşam alanları oluşturmak için düşünülen yeni bir kavram olmasa da, bu araştırma projesi ilk girişimdir. Betondan 3D yazıcılar ile oluşturulacak yaşam alanlarının, lazer ve yüksek sıcaklık ile istenilen şekilde dizayn edilmesi çok fazla enerji harcanacağı için araştırmacılar bu fikirden vazgeçmişlerdir.
Mars gezegenine gönderilebilecek teçhizatların kısıtlı olması ve Mars gezegeninin iklim koşullarına dayanaklı olması göz önüne alınarak geliştirmelerin yapılması gerekliydi. Araştırmacılar başlangıçta Mars toprağını tuğla haline getirmek için polimer sayısını azaltmaya çalışıyorlardı. Yapılan çalışmalarla bunun gerekli olmadığını gördüler. Araştırmacılar, Mars toprağını taklit etmek için, önce toprağı esnek bir içine koydular. Daha sonra yüksek basınç ile sıkıştırılarak tuğlayı üretmeyi başardılar. Diğer bir deyişle tuğla, katkı maddesi eklemeden ve ısıtma işlemi olmaksızın üretilmiş oldu. Araştırma ekibi, Mars’ın kırmızı rengini demir oksidi (npOx) bağlayıcı olarak tanımlıyor. Demir parçacıkları, basınç uygulandığında kolay bir şekilde birbirlerine bağlanan pürüzsüz, düz bir yüze sahiptir.
Tuğlaları bir araya getiren demir oksitler sadece Mars'ın yüzeyinde ince bir tabaka halinde bulunur. Bu durum çoğu yerde yaşam alanları oluşturmak için gerekli malzemenin verimli şekilde toplanmasını zorlaştıracaktır. Demir oksitlerin yüzlerce metre derinlikte bulunduğu alanlar daha iyi seçenek gibi görünmektedir.
Mars tuğlasının en çarpıcı özelliği, çelik takviyeli betonun güç kapasitesine göre, betonarme takviyesiz yapısına ile daha yüksek mukavemet göstermesidir. Araştırma ekibinin bir sonraki projesi, işlenmiş tuğlaların boyutunu arttırmaktır. İdeal olarak Mars toprağını kullanmak, laboratuvar deneylerinden elde edilen sonuçlardan daha farklı olacaktır. Araştırma ekibi gerçek Mars toprağı ile yapacakları tuğlalar için biraz uzun bir vakit olsa da, araştırmalarını yeni kimyasal ve tane boyutları üzerinde yapmaya devam edeceklerdir.
Kaynak:
►interestingengineering
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.