elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA'nın Yeni Buluşu |
Mantardan İnsansız Hava Aracı

İnsansız hava araçları uzaktan kumanda ile ya da ona yazılımla verilen yapay zeka yardımıyla belirlediği bir uçuş planı üzerinden hareket edebilen uçaklardır. İHA'lar düşman bölgesine sızarak casusluk yapabilir, insanların ulaşmasının zor olduğu yerlere kolaylıkla gidebilirler. Nasa İHA'lara yeni bir bakış açısıyla yaklaşarak bu cihazları geri dönüştürülebilir malzemeyle yapmayı başardı. Detaylar yazımızda…



A- A+
26.11.2014 tarihli yazı 10035 kez okunmuştur.
İnsansız hava araçlarının kullanım alanları çok geniştir. Gelecekte teslimat görevinde de bulunacağı öngörülmekte hatta bu konuda denemeler de yapılmaktadır. Doğada geri dönüşebilen materyalleden yapılan bu hava aracı düşman bölgesinde casusluk görevini yerine getirdikten sonra toprakta ayrışarak arkasında iz bırakmayacaktır. Kullanım alanı genişliği beraberinde daha fazla kaza yaşanmasını getiriyor bu da çevreye ve insana zararlı, doğada kaybolma süresi çok fazla olan metal ve plastik atıklara sebep oluyor.

 
 

 
Görsel 1: Mantardan İnsansız Hava Aracı


İlginizi Çekebilir : İnsansız Hava Araçlarının Yükselişi

 
Eğer ki insansız hava araçları arkasında iz bırakmadan, çevreye ve insanlara zarar vermeden eriyip gitseydi bu sorun çözülmüş olurdu. Aynen böyle düşünen Stanford’lu ve NASA’lı bilim adamları birleşti ve biyolojik materyaller kullanarak bir insansız hava aracı prototipi ortaya çıkardılar.
 
İHA'nın iskeleti, mantarların miselyum denilen kökünden yapıldı. Bu mantarları özel bir şirketin laboratuvarında özel olarak hazırlanmış küflerin içinde büyüttüler. 




Görsel 2 : İHA'nın iskeleti için üretilen mantarlar


İlginizi Çekebilir : NASA Uzaya Gönderdiği Araçların Kodlarını Genel Erişime Açtı

 
İnsansız hava aracının iskeletinin biyobozunur malzemeden yapılmış olması arkasında hiç iz bırakmayacağı anlamına gelmiyor. Hava aracının üzerindeki motorlar ve pervaneler biyobozunur malzeme olmadıkları için iskelet ayrıştığında yok olmayacaklardır. Gerçekçi olmak gerekirse günümüz teknolojisiyle %100 biyobozunur malzemeden yapılmış bir hava aracı görmek mümkün değil ancak araştırmacılar doğada çözünebilen pervaneler üzerinde çalışmalara başladılar.
 



Görsel 3 : Selüloz yaprak üzerine basılmış devre 
,
 
Bazı insansız hava araçlarında hava kirliliği ve hava kalitesi gibi çeşitli şeyleri algılayabilen sensörler de bulunur ancak bu ağır ve hantal malzemeler uçuş süresini kısaltabilir. Genetik mühendisliği alanındaki gelişmeler dikkate alındığında, aynı işi yapmak için modifiye edilmiş bakterilerin bu sensörlerin yerini alması çok uzak bir gelecek gibi durmuyor.



Kaynak:

► Iflscience
► Igem
► Ibtimes

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.