Öfke ve Öfke Kontrolü
Öfke nedir? Stres altında çalışmalarımızda sakinliğimizi koruyarak doğru kararlar verebiliriz peki çok sık duyduğumuz Öfke kontrolü nasıl yapılır? Sizde öfkenizi kontrol etmekte zorluk yaşıyorsanız yazımıza beraber göz atalım.
18.02.2015 tarihli yazı 7709 kez okunmuştur.
Güney Florida Üniversitesi’nden öfke konusunda uzman psikolog Dr. Charles Spielberger; öfke, genellikle dışa vurulamayan gerçek duyguların birikimi sonucu ortaya çıkan bir patlama olduğunu söylüyor. Mühendislik gerek çalışma alanında gerekse öğrencilik hayatında çok fazla hırsı barındırdığı için çok stresli zamanlar yaşıyoruz. Böyle durumlarda kendi öfkemize yenik düşerek hatalı kararlar veriyoruz. Öfkemizi kontrol etme zamanı çoktan geldi. Biz bilinçli çalışma hayatı ve öğrencilik hayatı yaşamak istiyoruz. Bunun için yapılacaklar aslında basit.
1) Öfkelendiğinizde oturun.
Bir tartışmaya girecekseniz kesinlikle oturarak fikirlerinizi söyleyin. Ayakta olduğunuzda seviyeli tartışmanız kavgaya dönüşebilir. Bunun gerekçesi tamamen biyolojik, kalbimiz daha hızlı çarpar ve tansiyonumuz yükselir. Ayakta olduğumuzda kalp çarpıntısını, el ve ayakların buz kesmesi sonucunda daha çok hırçınlaşırız.
2) Nefes kontrolü yapın.
Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan nefes verin. Diyafram nefesi dediğimiz olayı da bu durumda kullanmamız gerekiyor. Dik oturun ve burnunuzdan derin nefes alarak karnınızı şişirmeye çalışın, yavaş yavaş ağzınızdan nefesinizi verin. Doğruluğunu kontrol etmek için nefes alırken omuzlarınız hareket edip etmediğine bakın. Eğer omuzlarınız hareket ediyorsa yanlış yapıyorsunuz.
3) Su İçin.
Suyu yavaş yavaş için ve sakinliği anımsayın. "Bu su beni rahatlatıcak ve sakinleşeceğim." diyerek kendinizle konuşun. Öfke kontrolü dışında ek olarak sınavlarda da çok stres yaşıyorsanız da bunu yapabilirsiniz, faydasını göreceksiniz.
4) Saçma espriler yapın.
Konuşma sırasında biraz komik birşeyler söylemeniz hem karşı tarafı hem sizi rahatlatarak öfkenizin yatışmasını sağlayacak. Daha mantıklı kararlar almış olacaksınız. Öfkeyle verdiğiniz kararlar, genellikle yanlış kararlardır.
5) Olayları kişiselleştirmeyin.
En büyük hatalarımızdan bir tanesi de olaya odaklanmamız. Başında olaya karşı tepkimiz oluşuyor ancak biz onu öyle güzel çeviriyoruz ki kişisel sorun olarak algılıyoruz. Bu durum öfkemizi kontrol etmemizi zorlaştırıyor. Olay üzerinden konuşup yorumlayın ve beyninize "bu olay kişisel değil" mesajlarını verin.
6) Sizi nelerin öfkelendirdiğini bulun.
Nelere öfkelendiğinizi bilirseniz kendinizi korumasınızda bilinçli olur. Bazı insanları emir almak öfkelendirir, bazı insanları yalan söyleyen insanlar öfkelendirir. Siz kendi tespitinizi yapın ve etrafınızda bu şekilde davranan insanlara karşı koruma kalkanınızı oluşturun. Mesela aranıza mesafe koyabilirsiniz. Bu bir çözüm olabilir. Bunların tespitini yapmak sizin elinizde, kendi öfke kontrolü çizelgenizi oluşturun.
7)Güzel şeyler düşünün.
İmkanınız varsa kendi kendinize meditasyon yapın. Uzanın ve gözlerinizi kapatın. Bir hayal kurun kendinize. Mesela çiçekler arasında gezmek, çimlere uzanmak ya da deniz kenarında kumsala uzanmak. Bu hayalinizde yalnız olun. Başka bir insan hayalinizde olmasın.
8) Ortamınızı değiştirin.
Sakinleşmeniz için bir süre yalnız kalmaya ihtiyacınız vardır. Bu yüzden çok stresli anınızda atağa geçmeden önce biraz hava değişimi yapın. Eğer okulda arkadaşınıza sinirlendiyseni, "kantinden çay alıcam." diyerek kendinize zaman tanıyabilirsiniz. Eve geldiyseniz "Üstümü değişip geliyorum bana 15 dk müsade eder misiniz?" diyebilirsiniz. Bu size bağlı kendinize yeni alanlar açın.
Unutmamamız gereken atasözleri "Öfkeyle kalkan, zararla oturur." , "Keskin sirke, küpüne zarar verir."
Kaynak:
►Kişisel notlar
►Kişisel notlar
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.