elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ölçü Aleti Nasıl Kullanılır? 2.Bölüm |
ElektrikPort Akademi

Mühendislerinin, teknisyenlerin, teknikerlerin ve daha birçok kişinin kullandığı ölçü aletinin tüm fonksiyonlarını biliyor musunuz? Ölçü aleti ile diyot ve bobin değeri okunmasından, rölenin ve motorun sağlamlık kontrolünün nasıl yapıldığına dair her şeyi bu bölümümüzde sizler için hazırladık.



A- A+
06.04.2016 tarihli yazı 16898 kez okunmuştur.

Diyot Okuma

Diyotun doğru kutuplama durumundaki gerilim düşümünü okumak için aşağıdaki adımlar izlenir.

► Ölçü aletinin kabloları resimde görüldüğü gibi bağlanır.


 
► Ölçü aletinin ölçüm modu resimde görülen şekilde konumlandırılır.


 
 
► Mod değiştirme tuşuna basılarak, cihaz diyot ölçme moduna alınır.
 

 
 
► Ölçü aletinin ölçüm kabloları resimde görüldüğü gibi diyotun iki ucuna dokundurulur.
 

 
Bu ölçümde dikkat edilmesi gereken konu, ölçü aletinin negatif tarafının diyotun çizgili tarafına dokunması gerekliliğidir.



► Ölçülen değer, ölçü aletinin ekranından okunur.
 

Kısa Devre Testi

Devrede kısa devre olup olmadığının ya da elektriksel bağlantıda kopukluk olup olmadığının kontrolü için aşağıdaki adımlar izlenir.

► Ölçü aletinin kabloları resimde görüldüğü gibi bağlanır.
 

 
► Ölçü aletinin döner anahtarının konumu resimde görülen şekilde konumlandırılır.
 

 
► Ölçü aletinin kabloları arasında resimde görüldüğü gibi bir bağlantı olmaması durumunda herhangi bir tepki vermez.
 


 
► Ölçü aleti elektriksel bir bağlantı olduğu durumda ses ile uyarı vermektedir.
 
 

Bobinin Ölçülmesi

Yalıtılmış tellerin yanyana ya da üst üste sarılması ile elde edilen devre elemanlarıdır. Bobinin sarımlarında bir arıza olup olmadığını ölçü aletinin direnç ölçme kademesi ile de ölçülebilir. Bu kontrolü yapabilmek için aşağıdaki adımlar izlenir.

► Ölçü aletinin kabloları resimde görüldüğü gibi bağlanır.
 

 
 
► Ölçü aletinin döner anahtarının konumu resimde görülen şekilde konumlandırılır.
 
 

 
► Ölçüm resimde görüldüğü gibi yapılır. Eğer okunan direnç değeri çok büyük değerlerde ise, bobinin sarımlarında arıza var demektir.
 
 

Rölenin  Sağlamlık Kontrolü

Röle düşük akım ya da gerilimle, daha yüksek gerilimleri ya da akımları kontrol etmek için kullanılan anahtarlama elemanıdır. Rölenin sağlamlık kontrolü için aşağıdaki adımlar takip edilir.
 



► Ölçü aleti kısa devre test konumuna alınır.
 

 
► Röle normalde kapalı röle ise; aralarında bağlantı gözüken bacaklar için kısa devre test adımları izlenir. Eğer kısa  devre testi sırasında ölçü aletinden ses duyuluyorsa rölenin normalde kapalı bacakları arasında bağlantı vardır yani röle sağlam demektir. Eğer herhangi bir ses gelmez ise rölenin bacakları arasında bağlantı yok demektir başka bir deyiş ile röle bozuktur.

 



► Röle normalde açık röle ise, açık gözüken bacaklar için kısa devre test adımları izlenir. Eğer kısa devre testi sırasında ölçü aletinden ses duyuluyorsa rölenin normalde açık bacakları arasında bağlantı vardır yani röle bozuk demektir. Eğer herhangi bir ses gelmez ise rölenin bacakları arasında bağlantı yok demektir. Başka bir deyiş ile röle sağlamdır.




 
► Röle bobin uçlarından belirtilen gerilim ile beslenir.
 


► Bobin bacakları enerjilendirilmiş durumda, rölenin normalde açık bacakları arasında, kısa devre test adımları izlenir. Eğer kısa devre testi sırasında ölçü aletinden ses duyuluyorsa rölenin normalde açık bacakları arasında bağlantı vardır yani röle sağlam demektir. Eğer herhangi bir ses gelmez ise rölenin bacakları arasında bağlantı yok demektir. Başka bir deyiş ile röle bozuktur.
 



► Bobin bacakları enerjilendirilmiş durumda rölenin normalde kapalı bacakları arasında, kısa devre test adımları izlenir. Eğer kısa devre testi sırasında ölçü aletinden ses duyuluyorsa rölenin normalde kapalı bacakları arasında bağlantı vardır yani röle bozuk demektir. Eğer herhangi bir ses gelmez ise rölenin bacakları arasında bağlantı yok demektir. Başka bir deyiş ile röles ağlamdır.

 

Motorun Sağlamlık Kontrolü

Elektrik motorları, elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren elektromekanik devre elemanıdır. Elektrik motorlarının sağlamlığı motor üzerindeki sarımların sağlamlığının kontrolü ile yapılır. Bu kontrolü yapmak için aşağıdaki adımlar izlenir.

► Motorun giriş uçları bulunduğu yerden sökülür.

► Ölçü aleti kısa devre test konumuna alınır.


 

► Ölçü aletinin kabloları elektrik motorunun giriş uçlarına bağlanır.
 


► Ölçü aletinden ses geliyor ise sarımlar sağlam demektir. Eğer ölçü aletinden ses gelmez ise, sarımlar arasında bir kopukluk var demektir.




Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar