elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ölümü Öngören Algoritma Geliştirildi

Florida'da tıbbi bir teknoloji şirketi olan Excel Medical, hastaların ani ve beklenmeyen bir ölüm riski altında olup olamayacağını saatler öncesinden doğru bir şekilde öngörebilen yeni bir algoritma geliştirdi.



A- A+
27.01.2018 tarihli yazı 11714 kez okunmuştur.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) kalp krizinden, solunum yetmezliğinden veya herhangi bir durumdan kaynaklanabilen ani ölümleri tahmin etmeye yardımcı olmak için hastaları sürekli izleyen algoritma kullanımını onayladı. Wave Clinical Platform (Dalga Klinik Platformu) adlı algoritma, tıbbi teknoloji şirketi Excel Medical tarafından geliştirildi. Wave Clinical Platform, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanan ilk AI platformu olma özelliği taşıyor. 
 

Algoritma Nasıl Çalışıyor?

WAVE platformu kalp ve solunum hızı oranı, kan basıncı ve vücut sıcaklığı gibi hastanın vital bulgularına bakar. Algoritma sistemi, farklı vital bulgular arasındaki ilişkiyi herhangi bir acil hayati durum yaşanmadan saatler öncesinde tıbbi personellere bir şeylerin yanlış gittiği bilgisini veriyor. Platform kısaca, canlılarda ufak değişiklikler hissediyor ve potansiyel olarak ölümcül bir olay meydana gelmeden altı saat öncesine kadar uyarılar gönderiyor.
 

Hastaların hayati verilerine dayanarak ve ne kadar sağlıklı olduklarına bağlı olarak 1 ila 5 arasında bir sayı atanır. Hastalar üç veya daha fazla sırada yer alıyorsa (bu tehlike bölgesi olarak kabul edilir) hastane personeline uyarı yapılır. Sistem dengeli olmayan hayati bulguların sonucunda uyarı verdikten sonra personel göndermek yerine, risk altında olan hastanın erken ölme olasılığını hesaplar. Sistem her zaman açıktır ve bağlı telefonlara, tabletlere ve masaüstlerine uyarılar gönderir. Sistem ayrıca hayati bulguları birbiri ile ilişkili olarak izleyebilir. Örneğin, kan basıncında hafif bir yükselme kendiliğinden ciddi olan bir şeyin göstergesi olmayabilir, ancak oksijen satürasyonunda azalma veya hastanın solunum hızında yaşanan bir düşüş ile birleştiğinde, durumlarının kötüleşeceğinin veya potansiyel olarak ciddi bir olayın meydana geleceğinin sinyalini verebilir.

Dalga yeniliği sadece hastadan bilgi almıyor, aynı zamanda vücutta değişiklikler yapar ve hastalığı bir toplam üzerinde analiz eder. Düzenli monitörler yalıtım belirtilerini tespit eder ve bu algoritma çeşitli hastalıkları bir risk yüzdesiyle ilişkilendirir.

Hasta Güvenliği Dergisi'nde yapılan bir araştırmaya göre, yılda 400.000'den fazla kişi hastanelerde erken ölüyor. Wave platformu, hem değerli zamandan tasarruf sağlıyor hem de verimli bir şekilde müdahale edebilme şansı vererek insanların hayatını kurtarıyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Kendini İyileştiren Robotik Kas

Algoritma, hastaları sürekli olarak izleyebilmektedir. Sağlık personellerinin hastanedeki yaşlı nüfusu için yeterli olmadığını söyleyen ExcelMedical'ın Baş Strateji Görevlisi Mary Baum, daha fazla kaynak ve hizmete ihtiyaç duyulduğunu, bu yüzden geliştirilen bu algoritmanın oldukça yararlı ve pratik olacağını belirtti.
 

Tıbbi Teknolojide AI’nın Yeri

Yapay zeka (AI), tıpta ve birçok alanda yararlı olduğunu kanıtlıyor. AI, insanların mantıklı düşünebilme, öğrenebilme ve öğrendiklerini yeni durumlara uygulama kabiliyetini makinelere aktarıyor. Yapay zeka robotlarla gündeme gelse de, tıp gibi alanlardaki kullanımı da son dönemlerde artış göstermektedir. Araştırmacıların zorlu görevlerini daha hızlı gerçekleştirmelerine yardımcı olarak tıbbi araştırmayı hızlandırmaya da yardımcı oluyor.

AI'nın sağlık hizmetlerine yaptığı büyük katkılardan biri şüphesiz ki tıp uzmanlarına hastalarıyla ilgilenmek için daha çok vakit bulmalarını sağlamasıdır. Bu sayede çoğu süreç otomatiğe bağlanınca uzmanlar vaktini daha önemli işler yapmak için kullanabilecek. Teşhis kısmı daha kolay hallolunca doktorlar tedaviye yoğunlaşabilecek.

Yapılan araştırmalarda AI, doğru ve hızlı bir şekilde hastalığın teşhis kabiliyetine sahip olduğunu kanıtlamıştır. Daha da önemlisi, bir kez teşhis konduktan sonra, algoritmalar tedavi seçeneklerini önererek doktorlara yardımcı olabiliyor. AI, hastanın fizyolojisi, tıbbi geçmişi, ilaçları, yaşı vb. ile ilgili gerçek zamanlı verileri içeren, hastane iş istasyonlarının ve dijital tıbbi kayıtlarının entegre bir sisteminden oluşur. Tüm bu bilgilerle AI otomatik olarak hastanın riskini bir doktorun fark edebileceği zamandan daha erken (altı saat öncesine kadar) hesaplayabilir. Şüpheli bir şey algılarsa, sistem akıllı telefon uygulaması aracılığıyla çağrı üzerine bir doktora bilgi verebilir. Stanford Üniversitesi'nden benzer bir teknolojiyi kullanan başka bir çalışmada derin öğrenme algoritması, vakaların yüzde 90'ında beklenmedik şekilde ölümü tahmin etmeyi doğru bir şekilde öngörebilmiştir.

Yapay zeka ile teşhis konması doktorlara ihtiyaç kalmayacağı anlamına gelmiyor. Telefonlarımızda görüntülü konuşma yapmanın yüz yüze görüşmenin yerini tutmadığı gibi AI teknolojileri de doktorların hastalarla arasındaki insan ilişkisinin yerini tutamaz.


Yazar: Nilüfer Açıkyol

Kaynak:


Futurism
Gizmodo
Iflscience

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.