elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Otonom Uçan Rüzgar Türbinleri Geliştiriliyor

Alman startup şirketi Kitekraft, geleneksel rüzgar türbinlerinden 10 kaz daha az malzemeye ihtiyaç duyan uçan rüzgar türbinleri geliştiriyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
05.11.2021 tarihli yazı 5540 kez okunmuştur.
Kitekraft adında bir startup şirketi otonom bir şekilde uçabilen rüzgar türbinleri geliştiriyor. Şirket, “ilk 100kW gücündeki ürünlerinin doğrultusunda büyük bir kilometre taşı” olarak tanımladığı başarılı uçuş testlerine başladığını kısa bir süre önce duyurdu. Kitekraft, web sitesinde büyük bir kule yerine bir ip kullanan uçan rüzgar türbini için gereken malzeme ihtiyacının azalmasının, MW mertebelerine ulaşan enerji üretimine harcanan maliyeti de yarıya indirebileceğini açıklıyor.

Kısa süre önce teknoloji girişimi hızlandırma şirketi Y Combinator’la çalışan Kitekraft, hedeflerine ulaşmak için yerleşik şekilde sekiz küçük rotor ile enerji üreten otonom bir hibrit hava aracı geliştirdi. Bu hava aracı tarafından üretilen enerji, şebekeye bağlı bir yer istasyonuna gönderiliyor. Kitekraft yaratıcıları, prototiplerinin normal rüzgar türbinlerinin kanatlarının ucunun ürettiği enerji ile aynı enerjiyi ürettiğini söylüyor.

Kitekraft CEO’su Florian Bauer 2020 yılında yaptığı bir röportajda, bu teknolojinin denizde kullanılmak için de uyarlanabileceğini açıklamıştı. Bauer: “Bu teknolojinin denizde kullanılabilmesi için ise uçan rüzgar türbinleri yalnızca, yüzen bir şamandıraya benzer yer istasyonuna ihtiyaç duyar ve deniz tabanına inen devasa bir kule benzeri hiçbir temele gerek yoktur.” diye belirtmişti.

Ancak çok kuvvetli rüzgarların olduğu durumlarda ise dayanıklık şu an için istenilen seviyede değil. O yüzden çok sert rüzgarların bulunduğu hava koşullarında makinelere bir zarar gelmemesi amacıyla araç basit bir şekilde indiriliyor. Şirketin yaptığı son test uçuşuna dair görüntülere aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.

 

 
Şirketin yaptığı otonom uçuş testlerinin ardından Kitekraft’ın kurucu ortağı Max Isensee, nihai ürün tasarımlarına yönelik çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti. Özel olarak tasarlanmış çok elemanlı bir kanat ve mıknatıs tabanlı bir rüzgar gülü bulunduran bu test uçuşlarının kontrolü ise endüstriyel Linux uçuş kontrol bilgisayarları ile yapılıyor. Ayrıca şirket daha fazla test uçuşu yapmayı hedefliyor.



Başlangıç olarak Kitekraft, makinelerini büyük rüzgar santrali altyapısının ve diğer yenilenebilir enerji sistemlerinin taşınmasının mümkün olmadığı uzak adalardaki mikro şebekelere yerleştirmeyi hedefliyor. Bu da daha küçük boyutlarda olan bu uçan rüzgar türbinlerinin, büyük rüzgar çiftliklerinin kurulamadığı yerlere oldukça kolaylık sağlaması anlamına geliyor.


Kaynak:

interestingengineering.com
thehackposts.com

Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.