Pist Işıklandırma Sistemleri
Havayolu ile geceleri yolculuk yapmanın tadı ayrıdır. Uçağınız kalkmadan önce taksi yolundan pist başına geçiyorsunuz bu geçiş sırasında rengarenk ışıkları görüyorsunuz. Gece pistlerin geceleri rengarenk güzel görünmesine sebep olan ışıklandırmaların tamamiyle keyfi olmadığını, hepsinin belirli bir amaca göre projelendirildiğini biliyor muydunuz?
16.12.2014 tarihli yazı 29670 kez okunmuştur.
ICAO (Sivil Havacılık Organizasyonu) lambaların rengi ve yanıp sönme sıklığı vb. şartlar belirleyerek yönetmelikler hazırlamıştır. Böylece pilotlar piste yaklaşırken pistin yerleşimini, krokisini, açısını vb. bilgileri bu ışıkların renginden, yanıp sönme sıklığından anlamaktadır.
Ülkemizde 70'e yakın askeri-sivil havaalanı mevcuttur ve günümüz itibari ile 6 havaalanı proje aşamasındadır.
Havaalanlarının çoğunluğunda kapsül lambalar kullanılmaktadır. Ancak LED teknolojisi geliştiği için ledlerin kullanımına yaygın olarak başlanmıştır. Bunun en önemli nedeni ise kapsül lambaların çaşlışma saati 850-1500 saat iken ledlerin ömrü 100 bin saati geçmektedir ve bakım sıklığı azalmıştır.
Ülkemizde 70'e yakın askeri-sivil havaalanı mevcuttur ve günümüz itibari ile 6 havaalanı proje aşamasındadır.
Havaalanlarının çoğunluğunda kapsül lambalar kullanılmaktadır. Ancak LED teknolojisi geliştiği için ledlerin kullanımına yaygın olarak başlanmıştır. Bunun en önemli nedeni ise kapsül lambaların çaşlışma saati 850-1500 saat iken ledlerin ömrü 100 bin saati geçmektedir ve bakım sıklığı azalmıştır.
Pist aydınlatmasında uygulanan armatür yapılarına göre 3'e ayrılırlar.
► Gömülü Tip; Pist üzerinden 1,5 cm çıkıntısı olan ışıklardır.
► Yarı Gömülü Tip; Pist üzerinden 2,5 cm çıkıntısı olan ışıklardır.
► Yer üstü Tipi; Uçaklar ile hiçbir şekilde temas olmayan yerlerde kullanılan ışıklardır.
Şekil 1: Yer Üstü Işık
Pist Işıklandırma Sistemi
►Döner Işık; Tüm hava meydanlarında bulunan ''beacon'' diye isimlendirilen döner-ışık, belirlenen açılarla kule yanına veya üzerine yerleştirilir. Işığın amacı pilota havaalanının yerini ve ne tür bir hava meydanı olduğunu bildirmektedir. Sivil havaalanlarında döner ışığın bir yönü yeşil, diğer yönü ise beyaz yanmaktadır. Helikopter pisti için tasarlananlar da vardır. Heliport için ise iki yönü yeşil ve beyaz, yukarı yönde sarı ışık verilir.
Şekil 2: Rotating Beacon Light
►PAPI Işıkları; PAPI açılımı Precision Approach Path Indicator demektir. Piste yaklaşmakta olan uçağa doğru süzülüp süzülmediğini öğrenmek, bilgi vermek için tasarlanmıştır. Pist başlangıcının yaklaşık 300 metre ilerisinde, piste dik olarak 4 adet lamba ile konumlanmıştır. 4 adet ışığın her birinin anlamı vardır. (Şekil 3.) İdeal yaklaşma ışık bilgisi iki kırmızı iki beyazdır.
Şekil 3: Papı Işıkları Derecelendirme
►Yaklaşma Işıkları (Approach Lights); 1940 yıllarının başlarında tasarlanan yaklaşma ışıkları, pist başından 900 metre geriden 30'ar metre ara ile konumlandırılan ışıklardır. Kötü hava şartlarında sis vb. hava olaylarında pistin daha çabuk farkedilmesi için bu ışıkların üstünde flaş ışıkları bulunur. Flasing ışıkları pist başından 300 - 900 metre arasında bulunur. Bu sistemde, dıştan içe doğru saniyede iki defa zincirleme olarak yanıp sönmektedir. Işığın rengi beyazdır.
Şekil 4: Yaklaşma Işıkları
► Eşik Işıkları (Threshold Lights); Bu ışıklandırmanın amacı tamamen artık pistin başladığının göstergesidir. Işığın rengi yeşildir. Pist eşiğinden 10 metre geride monte edilmişlerdir.
Şekil 5: Pist Eşik Işığı
►Teker Koyma Bölge Işıkları (Touchdown Zone Lights); Teker değme bölgesini göstermek için tasarlanmış, pist eşiğinden 900 metreye kadar uzanan aralarında 3'er metre bulunan gömülü tipte ışıklardır. Renkleri beyazdır.
► Pist Kenar Işıkları (Runway Edge Light); Pist boyunca, pistin sağ ve solunda 60 metre aralıklarla tesis edilmiştir. Ayrıca piste 3 metre uzaklıkta yapılmıştır. Belirli şartlar gerekmedikçe ışığın rengi beyazdır. Pist bitimine 600 metre kaldığında, sarı kenar ışıkları tesis edilmiştir.
Şekil 7: Pist Kenar Işıkları
► Taxiway Işıkları; Taksi yollarını, apronların sınırlarını göstermek için yapılmış, 60 metreyi geçmeyen mesafeler ile konumlandırılmış mavi renkteki ışıklardır. Taksi yolu merkez hattı ışıkları ise yeşil ve sarı renktedir.
Şekil 8: Taxiway Işıkları
► Pist Sonu Işıkları; Pistin sonunu göstermek için yapılan kırmızı renkte ışıklardır.
Şekil 9: Pist Sonu Işıkları
Kaynak:
► Vikipedi
► Vikipedi
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET