PLC ile DCS Arasındaki Farklar
Günümüzde en iyi otomasyon sistemini seçmek eskisi kadar kolay değil. Artık teknoloji bizlere birçok seçenek sunuyor. Acaba sistemimizde PLC mi yoksa DCS mi kullanmalıyız? Bu soruya gelin birlikte cevap arayalım.
26.06.2015 tarihli yazı 59940 kez okunmuştur.
PLC Nedir?
PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici), fabrikalardaki üretim bölümlerinde veya makinelerin kontrolü gibi işlemlerin denetiminde kullanılan otomasyon cihazıdır. Normal bilgisayarların aksine PLC'nin birçok giriş ve çıkışı (I/O) vardır. En büyük artıları ise elektriksel gürültülere, sıcaklık farklarına ve mekanik darbelere karşı dayanıklı tasarlanırlar. PLC, kısa sürede daha çok ve kaliteli ürün üretme, çok düşük hata oranlarına sahip üretim yapma gibi unsurların ön plana çıkmasında büyük rol oynar.
Şekil 1: PLC'nin Fiziksel Yapısı
DCS Nedir?
DCS (Dağıtılmış Kontrol Sistemi), birçok PLC ve bilgisayar sisteminin bir araya getirilmiş hali olarak düşünebiliriz. Buradaki anahtar kelime Distributed (Dağıtılmış) kelimesidir. Farklı yerlerden gelen birçok bilgiyi toplayarak tek bir noktadan dağıtım sağlanmasına olanak sunar. PLC ise DCS'in sadece bir ekipmanı olabilir. DCS daha kapsamlı bir sistemdir.
Şekil 2: DCS Sisteminin Genel Bağlantı Şekli
PLC ve DCS Arasındaki Farklar
Tepki Süresi
►Bir PLC saniyenin onda biri hızında verilen işi gerçekleştirebilir. Bu durum özellikle yangın ya da kendini kapatma gibi güvenlik durumlarında çok yararlı bir seçenektir.
►DCS'de ise bir bilginin işlenmesi bu kadar kısa sürmez. Bu yüzden tepki süresi kritik bir durum ise DCS doğru br seçenek değildir.
Ölçeklenebilirlik
► PLC yanlızca birkaç bin Input/Output (Giriş-Çıkış) noktası bulundurabilir. DCS kadar ölçeklenebilir bir cihaz değildir.
► DCS ise binlerce Input/Output (Giriş-Çıkış) noktası bulundurabilir ve yeni ekipmanlarla da kolayca uyum sağlayabilir. Eğer sisteminiz gelişmiş bir işlem kontrolü gerektiriyorsa, büyük bir tesisi ya da geniş bir coğrafik alanı kontrol etmek istiyorsanız, DCS sistemi tam bu iş için üretilmiş diyebiliriz.
Şekil 3: DCS Kontrol Aşamaları
Fazlalık
► Bir PLC'nin en büyük problemi de birçok ekipmanın bir araya gelme zorunluluğudur. Yani hata oranını tolere etmek için konulan Input/Output modülleri ya da gereken güç kaynakları PLC'nin fiyatını DCS'in iki katına kadar çıkaracaktır. Bu durumda fazla giriş-çıkışlı sistemler gerekiyorsa DCS sistemini tercih etmeliyiz.
Sistem Yoğunluğu
► Sistemimiz kağıt hamurundan kağıt üretme gibi basit birkaç işlemi hızlıca gerçekleştiriyorsa PLC sistemini tercih edebiliyoruz.
► Eğer sistemimiz birçok art arda devam eden karmaşık işlemler içeriyorsa DCS sistemini tercih etmeliyiz. Örnek olarak, kimyasal işlemler, su arıtma verilebilir.
İşlem Değişim Sıklığı
► PLC'ler stabil sistemlerde verimli sonuçlar üretebilen otomasyon sistemleridir.
► DCS'ler ise sıklıkla değişik işlemler serisi gerektiren ve büyük bir veri miktarının analizi söz konusu olduğunda daha çok tercih edilirler.
PLC ve DCS Kullanım Alanları
DCS
Çevre kontrol sistemleri, nükleer santraller, petrokimya ve rafineri sistemleri, su arıtma sistemleri, metalurjik işlem santralleri, şeker arıtma sistemleri
PLC
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET