Rolls Royce’un 2.5 MW’lik Jenaratörü Test Edildi
Daha önce hava yolu ile yapılan yolculukların iklim değişikliğini tetiklediğini hiç düşünmüş müydünüz? Peki ya uçaklarda yer alan jeneratörler üzerinde yapılan çalışmalar ile hava yolculuklarındaki bu tehlikenin azaltılabileceği ihtimali aklınıza gelmiş miydi? Tüm bu soruların cevaplarını netleştirebilmek adına gelin yazımızı okuyalım.
02.08.2021 tarihli yazı 6229 kez okunmuştur.
En güçlü hibrit-elektrikli uçak güç ve tahrik sistemini üretmenin ana kaynağı; jeneratördür. Jet motor üreticisi olan Rolls-Royce şimdiye kadar yapılmış en güçlü hibrit-elektrikli uçak güç ve tahrik sistemini kurmayı planlıyor. Bunun için ise 2.5 MW'lık bir jeneratör üzerinde çalışmalar yapıyor. Bu sayede gelecekte hava yolculukları daha sürdürülebilir hale gelecek.
Boeing 777 ve 787 Dreamliner serileri ile Airbus A330, A340, A350 ve A380 serilerine güç veren Trent motorlarının üreticisi Rolls-Royce; hava yolculukları, sera gazı salınımını önemli seviyede arttırdığı için gelecekte üretilecek olan ürünlerinin 2030 yılına kadar net-sıfır ile uyumlu olmasını hedeflemektedir. Net-sıfır ile uyumlu olmanın hedeflenmesindeki sebep; net-sıfırın, küresel ısınmayı azaltma ve iklim değişikliğiyle mücadele etmede en iyi yol olmasıdır. Net-sıfır olmak enerji üretme, ulaşım, yoğun tarım gibi sebeplerle atmosfere gönderilen emisyonların; ortadan kaldırılarak bir dengede tutulmasıdır. Yani atmosfere salınan ve atmosferden atılan sera gazları arasında bir denge bulunmalıdır.
►İlginizi Çekebilir: Hibrit Uçak: Cassio
Net-sıfır uyumlu operasyonlarını sunabilmek için Rolls-Royce, hibrit elektrikli tahrik sistemleri üzerinde çalışmalarda bulunuyor. Testi yapılan 2.5 MW'lık jeneratör, uçak motorlarının kullanımını ve bakımını kolaylaştırırken onları aynı zamanda daha çevreci bir hale getiriyor.
Power Generations System 1 (PGS1) olarak adlandırılan jeneratör, neredeyse bir bira fıçısı kadar ancak yaklaşık 2.500 eve sürekli olarak elektrik sağlayabilecek kadar elektrik üretecek kapasitede. Jeneratör, Rolls-Royce'un ürettiği AE2100 motorlarından güç alacak ve jeneratörün ürettiği elektrik, daha sonra fan motorlarına güç sağlamak için kullanılacak. Ayrıca PSG1 jeneratörü, karada veya denizde kullanılabilecek uçakların elektrik sistemine uyumlu olabilecek şekilde tasarlandı.
PSG1 jeneratörü, Rolls-Royce’un Norveç’te yer alan Trondheim tesisinde üretildi ve geliştirme testini de yine Norveç’te tamamladı. Şimdilerde ise Birleşik Krallık’ta yer alan Testbed 108’e gönderildi ve buradaki testlerini tamamlaması ile Rolls-Royce; megawatt sınıfındaki uçakları gelecekte destekleyebilecek.
Kaynak:
► interestingengineering
► nationalgrid+
Yazar: Begüm Özdemir
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.