elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Seyyar Dizel Hava Kompresörleri

Endüstriyel alanda kullanılan hava kompresörlerinin çoğu elektrik şebekesinin bulunduğu ortamlarda çalıştığı için vidanın tahriki elektrik motorları ile yapılmaktadır. Ancak inşaat, şantiye, maden, gemi inşaatı, saha ve yol bakım çalışmalarının yapıldığı bu gibi elektrik şebekeleri bulunmayan alanlarda basınçlı hava ihtiyacı seyyar dizel hava kompresörleriyle karşılanır. Seyyar Dizel Hava Kompresörleri ile ilgili detaylar yazının devamında...



A- A+
28.08.2018 tarihli yazı 11852 kez okunmuştur.
Şantiye çalışma alanlarında farklı yerlerde basınçlı havaya ihtiyaç duyulması ve şantiye alanlarının yerinin değişken olması sebebiyle dizel kompresörlerin kolay taşınabilir olması gerekir. Tüm bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurulduğunda, dizel motor tahrikli seyyar kompresörler bu gibi ağır ortam koşullarında (yağmur, toz, çamur, engebeli ve toprak yollar vs.) uzun yıllar sorunsuzca çalışabilecek şekilde tasarlanmalıdır. Bu sebeple seyyar dizel kompresörlerin tasarımı standart kompresörlere göre birçok yönden farklılık göstermektedir.

Çalışma Prensibi


Dizel kompresörler rölanti ve tam yükte olmak üzere iki modda çalışır. İlk çalışma anında dizel motorun ve vidanın tam yükte çalışması tehlikeli ve verimsizdir. Motor parçalarının performanslı çalışabilmesi ve vida profillerinin yüksek sıcaklıktan etkilenmeden yağlanabilmesi için dizel kompresörlerin ilk çalıştırmadan sonra bir süre rölanti hızda çalıştırılması gerekir. Bu nedenle, dizel kompresörlerin bir süre rölanti hızda çalıştıktan sonra tam yükte çalışması önerilir. Böylelikle dizel kompresörler bu çalışma şekliyle istenilen değerleri karşılar ve maksimum performansta çalışır. Ayrıca kış mevsimlerinde soğuyan kompresör parçalarının zarar görmemesi için ilk çalıştırmadan önce kompresörün ön ısıtma modunda çalıştırılması gereklidir.



Vida ünitesi emiş regülatörünün üzerinden ilk emiş havasını alıp yağ ile karıştırarak basınçlandırır ve basınçlı havayı içerisindeki yağdan ayrılması için separatör tankına gönderir. Seperatör tankındaki iç basınç, ayarlanan seviyeye gelip yük konumuna geçtiği anda emiş regülatörü klapesi tamamen açılır ve bu hareketle eş zamanlı olarak da dizel motorun gaz kolu çekilerek kompresör yük durumuna geçirilmiş olur. Hava tüketim miktarına göre emiş regülatörü ve vida oransal ve eş zamanlı olarak çalışır. Kompresör, basınçlı havaya ihtiyaç kalmadığında emiş regülatörünü kapatır ve eş zamanlı olarak motorun gaz kolunu serbest bırakarak kompresörü rölanti durumuna geçirir. Böylelikle motor sık sık dur kalk yapmaktansa devrini tüketime göre ayarlamış olur. Motorun bu şekilde devir değişkenliği sağlaması kompresörün hem daha uzun ömürlü olmasını hem de yakıt tasarrufu yapmasını sağlar.

Motor gövdesinin soğutması su ile sağlanır. Motor üzerinde sirküle olan su belirli bir süre sonra ısınır ve motorun termostatı suyun sıcaklığına göre pompa vasıtası ile suyu radyatöre gönderir. Burada soğutulan su normal sıcaklık değerine ulaştıktan sonra tekrar motora geri döner. Isıl genleşmeden dolayı oluşan soğutucu akışkan taşması, soğutucu genleşme tankına, oradan da sıcaklığın düşürülmesi için radyatöre geri gönderilir. Bu arada eksilen soğutucu akışkan sisteme periyodik olarak takviye edilmelidir.


Dizel Kompresörün Avantajları


Zorlu koşullar altında çalışan dizel kompresörlerin kabinleri, kompresörü yağmur, toz, çamur gibi makine parçalarına zarar veren her türlü etkenden koruyabilecek şekilde tasarlanır. Kompresöre müdahale etmek ya da bakım gerektiren durumlar için kabin kapaklarının her iki taraftan kolay açılır ve kapanır olması gerekir. Bunun yanı sıra motorun ve vidanın ihtiyaç duyduğu hava debisi için gerekli olan akış, kabin üzerinde bulunan optimum açıklığa sahip hava emiş ve atış panjurları ile sağlanır. Ayrıca kabin içi akış sayesinde tek bir radyatörde hem motor soğutma suyunun hem de vida yağının soğutulması sağlanır.
 


Dizel-vidalı kompresörlerin saha, şantiye vb. alanlarda kullanılabilmesi için sektörün ihtiyacı gereği sürekli yer değiştirmesi söz konusudur. Bu nedenle, kullanım kolaylığı açısından dizel kompresörlerin kolay taşınabilir olması gerekir. Zorlu şartlar göz önünde bulundurulduğunda, seyyar dizel kompresörlerin hem başka bir aracın arkasına takılarak hem de bir vinç vasıtasıyla yukarıdan kolayca taşınması mümkündür. Bu nedenle, dizel kompresörün tüm aksamlarıyla birlikte bütün ağırlığını taşıyabilecek ve dengede tutabilecek bir römork seyyar dizel kompresör tasarımında oldukça önemli bir yere sahiptir. Ayrıca aracın arkasına takılarak taşınan dizel kompresörlerin trafiğe çıkabilmesi için yol belgesi alınması zorunluluğu vardır. Dalgakıran Kompresör’ün Portair serilerindeki dizel kompresörler Avrupa normlarına uygun olarak alınan yol belgesi ile rahatlıkla trafiğe çıkabilmektedir. Dizel kompresörler sadece mobil değil, ihtiyaca göre araç üzerine sabitlenecek şekilde monte edilerek de değişik uygulamalarda kullanılabilir.


Bakımın Önemi


Seyyar dizel kompresörlerden maksimum performansı elde edebilmek ve yakıt tasarrufunu arttırabilmek için dizel kompresörü en doğru şekilde çalıştırmak ve bakım talimatlarına uymak gereklidir.

Seyyar dizel kompresörlere, genellikle zorlu ortam koşullarında (yağmur, çamur, toz, toprak zemin vs.) kullanılmak üzere ihtiyaç duyulur. Ancak yağmur, çamur, toz, toprak vs. gibi olumsuz faktörler dizel kompresörlerde filtrelere, radyatöre, dönen parçalara ve makinenin diğer aksamlarının çalışmalarına zarar verir ve performanslarını olumsuz yönde etkiler. Dizel kompresörleri bu olumsuz faktörlerden koruyabilmek için makinenin kullanma kılavuzunda belirtilen periyotlarda önerilen parçaların değiştirilmesi ve kirlenen parçaların temizlenmesi şarttır. Bu bakımlar ve kullanma talimatları sayesinde kompresör yüksek performanslı ve ekonomik bir şekilde uzun seneler çalışabilir.




Kompresörün sadece kullanımı değil bakımı için de ergonomik bir tasarım son derece önemlidir. Dalgakıran Kompresör’ün Portair serilerinde temizlenecek ya da değiştirilecek komponentler ve yağ doldurma-boşaltma bölümleri kolay ulaşılabilir noktalarda bulunmaktadır. Bakım ve kullanım için gerekli tüm sayaçlar, göstergeler, ikaz lambaları ve şalterler tek bir noktadan ulaşılabilecek şekilde kontrol panosunda yer alır. Ayrıca dizel kompresörlerin bakımı farklı birçok noktadan yapılmaktadır. Bu sebeple kabin kapaklarının her iki yandan açılabilir olması bakım için oldukça ergonomik bir tasarım sağlar.

Dalgakıran Kompresör sondaj, yol bakım-onarım çalışmalarının yapıldığı inşaat, maden ve gemi inşaatı sektörünün bu ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Portair Dizel Kompresör serilerini müşterilerinin hizmetine sunmaktadır.

Kaynak:


 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar