Sibernetik Sistem Nedir?
Sibernetik, insani müdahaleye gerek duymadan dış dünyanın ihtiyaç ve dalgalanmalarına göre kendi kendini düzenleyebilen sistemleri inceleyen bilim dalıdır. Bu sistemler yaşantımızda biyolojik ve yapay olmak üzere iki farklı tipte karşımıza çıkmaktadır. Endüstriyelleşmenin giderek arttığı günümüzde önemi hızla artan sibernetik sistemler ile ilgili detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.
16.09.2014 tarihli yazı 43965 kez okunmuştur.
Sibernetik, yapay veya biyolojik sistemlerde otokontrol, otobakım ve bilgi aktarımı üzerine yoğunlaşan yönetim sanatıdır. Sibernetik sistemler, dış dünyanın ihtiyaçları ve dalgalanmalarına göre bir seyir izleyebilen akıllı görünen sistemlerdir. Sibernetik biliminin gelişimi geri bildirimli sistemlere duyulan ihtiyaç ile başlamıştır.
Resim: Temel Geri Bildirimli Sistem
Gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği makineleşme ile sibernetik sistemlere duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Günümüzde fabrikalar ve imalat işlemleri sibernetik araçlarla idare edilmektedir. Bu sistemlere temel bir örnek evler, fabrikalar vs gibi yerlerde kullanılan ısıdentirlerdir. Bu aygıt, bir yerin veya bir nesnenin ısısının önceden belirlenen düzeyde olmasını insani müdaheleye gerek kalmadan, negatif geri bildirim halkası içinde otomatik olarak ayarlar. Endüstriyel robotlardaki geri bildirim halkaları, uzay araçlarındaki rota çizimleri gibi pek çok alanda sibernetik sistem mevcuttur.
Resim: Sibernetik Sistem Örneklerinden Isıdenetirin İzlediği İşlem Yolu
Günümüzde kendi kendini yönetebilen sistemlerin çoğu bunu bilgisayar çipleriyle gerçekleştirmektedir. Otokontrol, otobakım ve bilgi aktarımı üzerine kurulu bu sistemler işleyişlerini istenilen düzeyde ve değerlerde yürütebilmek için dış dünya ile olan ilişkileri hakkında bilgi toplar. Bu bilgi toplama işlemi, temel olarak bir dizi elektronik alıcı tarafından gerçekleştirilir ve bilginin çipler tarafından işlenmesi ile düzeltici sinyaller verilir.
Resim: BMW Fabrikaları'ndaki Sibernetik Teknoloji
►İlginizi Çekebilir: Beyin İnceleme Yöntemleri
Sibernetik sistemler yapay olabildikleri gibi biyolojik de olabilirler. Vücut içi sıcaklığımızı düzenleme yolu, şekerli yiyecekler yediğimizde insülün salgılanmasındaki artış gibi geri bildirimler biyolojik sibernetik sistemlere birer örnektir.
Savaşlar birçok teknolojinin gelişmesinde olduğu gibi sibernetik sistemlerin gelişmesinde de kırılma noktasıdır. İkinci Dünya Savaşı sırasında radarlar, ağır silahlar gibi araçalarda oluşan ototakip ihtiyacı, sibernetik biliminin zirveye ulaşmasında önemli rol oynamıştır.
Kaynak:
►Wikipedia
►Kim Korkar Schrödinger'in Kedisinden? Sayfa: 423-424
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET