T-155 Fırtına Obüsü |
Yerli Teknolojiler
Türkiye'nin kendi ürettiği ilk topçu silah sistemi olan T-155 Fırtına, teknolojik açıdan dünyadaki emsalleriyle yarışır bir performans sergiliyor. 2002 yılı itibariyle seri üretime geçilen ve F-16 savaş uçaklarıyla birlikte TSK'nın en önemli taarruz gücünü oluşturan obüslerin alanında öncü sisteme sahip olmasının bir çok sebebi bulunuyor. Detaylar haberimizde.
02.09.2015 tarihli yazı 17831 kez okunmuştur.
Obüs, uzun menzile sahip ve çok çeşitli özellikleri bulunan toplar için kullanılan bir terimdir. 1995 yılında tasarım çalışmalarıyla başlayan Türkiye'nin yerli üretimi T-155 Fırtına obüsü, Sakarya Arifiye'de bulunan 1. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı'nda Aselsan desteğiyle geliştiriliyor. Güç sistemi dışındaki tüm alt sistemlerinin tamamen yerli üretilmesindeki çıkış noktası ise Almanya'dan talep edilen PzH 2000 obüsünün alt sistemlerini ihraç etmeye yanaşmaması olarak belirtiliyor.
Yerli obüsün alanının en gelişmiş örneklerinden biri olmasının sebebi; içeriden komuta edilebilen otomatik namlu yol kilit sistemi ile 30 saniye içinde mevziye girip çıkabilmesidir. Aynı zamanda mevziye girdiği ilk 15 saniye içinde 8 atımlık ani atış yapabilen obüs, arka arkaya attığı 3 atışı, hedefe aynı anda ulaştırabiliyor. Böylece üç obüsün atış gücü, 8 - 25 km gibi geniş bir alanda tek obüs ile karşılanabiliyor.
►İlginizi Çekebilir: Milli Keskin Nişancı Tüfeğimiz JMK Bora-12 | Yerli Teknolojiler
T-155 Fırtına obüsünün gücünü atış sisteminden aldığı rahatlıkla söylenebilir. Aselsan tarafından geliştirilen atış kontrol sistemi, ataletsel seyrüsefer sistemi, atış kontrolünü takip eden bilgisayar sistemi, otomatik namlu yönlendirme sistemi ve hız ölçme radarı olmak üzere dört ana parçadan oluşuyor.
Elektrikle çalışan mermi doldurma sistemi ise ani atışlarda 15 saniyede 3 atım ve dakikada 2 atım gerçekleştirebiliyor. 5 kişilik mürettebat kapasitesine sahip obüs, 8 metre uzunluğunda 52 kalibre namlusu ile 40 Km üzeri atış menzili ile etkin ve süratli bir atış gücüne sahip olabiliyor. İngiliz yapımı AS-90 ve Alman yapımı PzH 2000 gibi rakiplerinden en büyük farkı 18 ve 30 km menzilin yanısıra 40 km menzil için de 155mm/52 mühimmatı kullanabilmesi.
T-155 Fırtına obüsü, geçtiğimiz yıllarda Akçakale sınırında yaşanan karışıklıklarda aktif olarak kullanılıp Suriye mevzilerini yüksek oranda vurması, Suudi Arabistan'ın talip olması ve Aselsan'la ticari görüşmelere başlamasıyla gündeme gelmişti. Fırtına obüsü, Güney Kore'den ihraç edilen güç sistemi dışında tüm alt sistemleri Türkiye'de üretiliyor.
Kaynak:
►Vikipedi
►Aselsan
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET