elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tıbbi Cihaz Pazarı 3.5 Milyar Dolar Olacak

Türkiye tıbbi cihaz pazarının 1.9 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu söyleyen MASSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Eryaşar, kamu ve özel sektörün yeni yaptığı yatırımlarla bu büyüklüğün 2015 yılında 3.5 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini söyledi.



A- A+
30.03.2013 tarihli yazı 10152 kez okunmuştur.
Türkiye tıbbi cihaz pazarının 1.9 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu söyleyen Marmara Sağlık Sektörü İşadamları Derneği (MASSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Eryaşar, kamu ve özel sektörün yeni yaptığı yatırımlarla bu büyüklüğün 2015 yılında 3.5 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini söyledi. Eryaşar, 2010 verilerine göre 258.4 milyar dolar olan dünya tıbbi cihaz sektörü pazarının ise 2015'te 368.5 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağının tahmin edildiğini aktardı.
 


%85 DIŞA BAĞIMLIYIZ


Dünya pazarında ABD, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Japonya, Çin ve Kanada'nın büyük pazarlar olarak öne çıktığını, Türkiye'nin ise halen dünyanın 19'uncu büyük pazarı olduğunu bildiren Eryaşar, "Türkiye'nin 16 yıllık toplam ihracatı, 1.51 milyar dolar. Bu ihracatın yaklaşık üçte birini 524 milyon dolar ile tıbbi sarf kategorisi oluşturuyor. 2012 yılı için ise toplam ihracat tutarı 263 milyon dolar" bilgisini verdi. Sektörün uzun vadeli hedeflerini açıklayan Eryaşar, 2018 yılında 2 milyar dolar, 2023 yılında da 5 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini kaydetti. Eryaşar, yüzde 85 oranında dışa bağımlı olan tıbbi cihaz tüketimini 2018 yılında yüzde 30, 2023 yılında ise yüzde 50 oranında yerli üretimle karşılama yetkinliğine ulaşmayı amaçladıklarını ifade etti. Bu süreçte hastane yatırımlarının sektöre etkisinin çok büyük olacağını ifade eden Eryaşar, "Ancak ürün tedariklerinde yerli üreticilere ne kadar öncelik verileceği de ayrıca çok önemli" dedi. 
 


SAĞLIK SERBEST BÖLGESİ


Sağlık Bakanlığı'nın ‘Sağlık Serbest Bölgesi' konusunda çalışmalara başlayacağı yönündeki açıklamayı da değerlendiren Kazım Eryaşar, "Sağlık serbest bölgeleri hem sektörümüz hem de ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli. Gerek kendi coğrafyamızdaki komşularımız, gerek birçok Avrupa ülkesindeki hastalar ülkemiz için çok ciddi bir potansiyel. Ülkemiz bu potansiyeli değerlendirecek durumdadır. Elbette ki sağlık turizmine yapılacak her türlü yatırımdan tıbbi cihaz sektörü de yararlanacaktır" diye konuştu.
 


SEKTÖRDE DÜŞÜK FİYATLI ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR


Sektörün her yıl, geçen dönemdeki sıkıntıların üzerine, katlanarak gelen yeni sıkıntılarla karşılaştığını söyleyen Eryaşar, bununla birlikte sektörün ısrarla yoluna devam ettiğini söyledi. Eryaşar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlık Bakanlığı'ndaki yapılanmanın organizasyonu henüz çok yeni olduğundan bundan sonraki gelişmeleri bizler de gözlemekteyiz. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) uyguladığı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ve paket fiyatların çok düşük olması da sektörü çok yakından ilgilendiriyor. Gerek kamu hastaneleri gerek özel hastaneler tıbbi cihaz harcamalarında düşük fiyatlı ürüne yöneliyor. Bu da piyasada kalitesi ve performansı ile her açıdan sorgulanması gereken ürünlerin dolaşmasına neden oluyor. Umut ediyoruz ki, yeni yılda sağlık hizmetlerinde performans sadece nicelik olarak değil nitelik olarak da değerlendirilir." Türkiye'de üretilen ürünlerin katma değeri ve teknolojisi düşük ürünler olduğuna işaret eden Kazım Eryaşar, "Ne var ki kaynaklarımızın büyük bir kısmı yüksek teknolojik ürünlerin ithalatına gidiyor" değerlendirmesini yaptı.


KAMUNUN ÖNCELİKLERİ ÖN PLANDA TUTULMALI


Sektörde bugüne kadar yapılan yatırımlarda, yatırımcıların ciddi bir destek almadığını savunan Kazım Eryaşar, "Ülkemizde 30 yıl önce tıbbi cihaz üretiminden söz etmek çok zordu. Türkiye bugün dünya pazarlarında ciddi bir oyuncu konumuna geliyor. Elbette yapılan yatırımlar yeterli değil. Son yıllarda devlet desteklerinin faydalarını görüyoruz. 10'uncu Kalkınma Planı'nda sektörümüzün de yer almasını çok önemsiyoruz. Ancak sektörün en büyük alıcısı kamu olduğuna göre alınan kararlarda, stratejik olan bu sektörün öncelikleri de göz ardı edilmemelidir" görüşünü dile getirdi
Orçun ŞEN Orçun ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır