elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

TÜBİTAK'tan Savunma Sanayinde Bir İlk Daha

TÜBİTAK, dünyada sadece 11 ülkede bulunan ve tüm savunma sistemlerinde kullanılan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemini (GİS) tamamen yerli imkanlar kullanarak geliştirdi.



A- A+
04.03.2013 tarihli yazı 12479 kez okunmuştur.

GİS Nedir ?

"Temelde bir işletim sistemidir. Ancak normal işletim sistemlerinden farklı olarak işlemleri belirli bir sıra içinde yapar ve verilen işlemleri yaparken neredeyse hiçbir hataya imkan vermez. Sistemlerden birinde oluşan hatanın diğer sistemleri etkilemesine izin vermez. Katı kurallarından da anlaşıldığı üzere günlük yaşamda kullandığımız işletim sistemlerinde çok farklı bir yapıya sahiptir ve tamamen askeri-savunma sanayiye yöneliktir."

Uydu, füze, radar sistemlerinde sonra bir ilke imza atan TÜBİTAK kritik savunma teknolojilerinin özgürce geliştirilmesine imkan tanıyan sadece 11 ülkede bulunan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemini (GİS) %100 yerli olarak geliştirdi.Sistem; Uçak, helikopter, İHA(insansız hava aracı) gibi son derece önemli sistemlerin geliştirlmesine imkan tanıyor ve en önemlisi dışarıdan müdahale ihtimali ortadan kalkıyor.


 

12.’si Türkiyeden


TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Koray İnçki, Amerika, İsrail, Güney Kore ve Kanada gibi çoz az ülkenin sahip olduğu Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’nin (GİS) TÜBİTAK BİLGEM’e bağlı Bilişim Teknolojileri Enstitüsü’nce%100 yerli imkanlarla ve Türk mühendislerince geliştirildiğini söyledi.

İşletim sisteminin ülke savunma sanayi için çok kritik olduğuna dikkat çeken İnçki: “Bunlar gömülü sistemler dediğimiz yazılımlar. Bu sistemler millî olmadıkça sızmalara ve müdahalelere karşı kendinizi tam olarak güvende hissetmeniz mümkün değil. Yani füze, insansız hava aracı, helikopter, uçak yapabilirsiniz.

Ancak bu GİS gibi sistemleri millî yapmazsanız kafanızda her zaman kuşkular olacaktır. Bu sebeple konunun ne kadar kritik olduğu ortada. TÜBİTAK dünyada sadece 11 adet bulunan ‘DO-178B’ Sertifikalandırılabilir gerçek zamanlı işletim geliştirmeyi başardı. Bu sistemle dünyada 12. ürüne sahip olduk.” şeklinde konuştu




 

Kritik Verilerde Dışa Bağımlılık Kalkacak


Dışarıdan alınan sistemlerin kurulması ve konfigürasyon yapılması sırasında bazı kritik verilerin yabancı ülkelere verilmesi gerektiğine dikkat çeken İnçki, Yerli İşletim Sistemi sayesinde gömülü sistemlerde tam millileşme sağlanacağını ve maliyetlerin azalması sayesinde uluslararası sanayi sektöründe rekabete olanak tanıdığını belirtti.


Kontrol Bizde...


Milli işletim sisteminin önemini anlatan İnçki, “Üzerindeki yazılım ne olursa olsun işletim sistemi o projenin beynidir Pardus ve Windows gibi... ancak GİS’ler savunma odaklı olduğu için çok hassastır.  Bu işletim sistemleri size ne kadar izin verirse sisteme o kadar hakimsiniz. Mesela İHA’nın(İnsansız Hava Aracı) tüm parçalarını siz üretseniz bile işletim sistemi sizin değilse tam hakimiyet kuramazsınız , bilmediğiniz arka kapılar işletim sisteminin bilginiz dışında kullanılmasına olanak tanır. Ancak sistem kendi insanımız tarafından geliştirilmesi bu ihtimalleri ortadan kaldırıyor” şeklinde ifade etti.





Diğer İşletim Sistemleriyle %100 Uyum

Koray İnçki, GİS’in ARINC-653 ve POSIX arayüz uyumluluklarının ayrı olarak geliştirilen test ortamları ile test edildiğini ve bu testlerden başarı ile geçtiğini belirterek, işletim sistemimiz diğer tüm platformlar üzerinde sorunsuz şekilde çalışıyor. Ayrıca modüler olarak üretildiğinden tüm mikroişlemci aileleri ile tam uyumlu şeklinde konuştu.


Ozan Orkun Ozan Orkun Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.