Türk Bilim İnsanlarının Geliştirdiği İşte O Simülatör
Türk bilimadamları uydu, füze veya uçakların elektronik cihazlarının uzay ortamında çalışmasını test edebilecek simülatör üretti.
16.04.2013 tarihli yazı 8620 kez okunmuştur.
Ürettikleri simülatör ile uzaya gönderilecek elektronik cihazların uzay ortamında çalışıp çalışmayacağının test edilebildiğini belirten Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Durusoy simülatörü yurt dışındaki örneklerinden 4'ta bir daha ucuza mal ettiklerini anlattı.Durusoy, istenirse komple uyduyu bile içine alabilecek simülatör üretebileceklerini ifade etti.
Durusoy, çalışmalarıyla 1. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nde Ar-Ge İnovasyon Projesi ödülü aldıklarını hatırlatıp üretilen simülatörde uzay ortamı oluşturulduğunu ifade ederek, ''Uzayda -100 ila artı 175 derecelere varan sıcaklık değişiklikleri var. Uzaya gönderilen uydunun, elektronik bir bileşenin uzay ortamına uyum sağlayıp sağlamayacağını, söz konusu sıcaklıklarda çalışıp çalışmayacağını görmek ve test etmek için simülatörün içi 10-7 mBar vakumlanıyor, gazdan arındırılıp istenilen ortam sağlanıyor. Böylece uzayla buluşacak parçalar test edilebiliyor" dedi.
Paran dahi olsa kolay satın alamıyorsun
Durusoy, simülatörde istenilen basınçta testler yapılabildiğini, helyum ve hidrojen gibi gazları da kontrollü olarak sızdırılarak uzay ortamı oluşturulduklarını kaydetti. Simülatörün üzerinde bulunan bağlantılar aracılığıyla cihazın içinden ölçüm alarak elektrik beslemesi yapabildiklerini kaydeden Durusoy, "Böylece uzaya gönderilen cismin boşlukta çalışıp çalışmayacağını açıkça görebiliyoruz" diye konuştu.
Simülatörünün sadece uzay çalışmalarında değil savunma sanayinin çeşitli ürünlerini test etmekte de kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Zafer Durusoy, "Askeri sanayide üretilen malzemelerin eksi 75 derecelerde bile çalışması gerekiyor. Simülatörümüz bu ortamı da sağlıyor. Yaptığımız simülatörü sattığımız savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren Türk firması, artık yüzde yüz yerli ilk uzay simülatörünü kullanacak. Testlerini tamamladık, teslime tamamen hazır. Türkiye'de uzay simülatörü yapan ilk firmayız. Bu simülatörler yurt dışından milyon dolarlara alınabiliyor. 'Paramı verip alırım' dediğinizde de bu o kadar kolay olmuyor. Nerede kullanacağınız soruluyor ve zaman zaman alım talebiniz ret ediliyor. Simülatör, tasarımı dahil her şeyiyle tamamen Türk bilimadamları ve mühendislerinin eseri. Simülatörün bir özelliği de uzun süreli testlere uygun olması. Cihaz üç gün boyunca kesintisiz çalışabiliyor."
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
- Kompanzasyon Sistemleri ve Güç Kalitesi | Webinar | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.