elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

WiGig:
Gigabit Kablosuz Bağlantı Teknolojisi

Uzun süredir kullanılan Wi-Fi teknolojisi sürekli geliştirilen bağlantı standartlarına rağmen artan kullanıcı sayısını ve ihtiyacını tam olarak karşılayamama noktasına geldi. Bunun üzerine, diğer standartlardan farklı frekans bandında çalışan, gigabit düzeyinde hızlara ulaşabilen yeni bir kablosuz bağlantı teknolojisi geliştirildi. Peki nedir bu yeni Wi-Fi sistemi? Cevabı ve daha fazlası yazımızın devamında.



A- A+
05.04.2019 tarihli yazı 8392 kez okunmuştur.
Gelişen teknoloji ve endüstriyel sistemler sonucunda sadece insanlar arası veri transferi değil; insan-makine, makine-makine arasındaki veri transferi de büyük önem arz eder hale geldi. Daha fazla veriyi, daha hızlı ve kayıpsız şekilde iletmek ve almak sistemlerin öncelikli konuları arasında girdi. Bu çerçevede, kullanılan kablosuz bağlantı ve ağ teknolojileri sürekli daha hızlı ve daha fazla kapasiteye sahip olacak şekilde geliştirilmeye devam etti. Ancak internet bağlantılı cihaz sayısı arttıkça mevcut kullanılan bağlantı standartları da yetersiz kalmaya başladı.

Halihazırdaki Wi-Fi teknolojisi 2.4 GHz ve 5 GHz frekans bantlarını kullanırken, dar bant genişliği ile artan kullanım miktarına ve kullanıcı sayısına yeterli cevabı veremez hale geldi. Bunun sonucunda, daha fazla bant genişliği ve veri hızı elde etmek için 60 GHz frekans bandının Wi-Fi teknolojisi için kullanılabileceği düşünüldü ve IEEE 802.11ad standardı altında Gigabit Wi-Fi teknolojisi (WiGig) oluşturuldu. Gigabit düzeyinde veri transfer hızına sahip olan WiGig, düşük enerji tüketimi ile ön plana çıkarken; yüksek frekans kullanımı sonucunda düşük bir kapsama alanına sahip olacak.

Ayrıntılı olarak özelliklerine bakacak olursak;


58.32 Ghz- 69.12 GHz frekansları arasında 6 ayrı frekans kanalı oluşurken, her bir kanalın bant genişliği yaklaşık olarak 2.16 GHz olacak. Bu frekans bantları lisanssız olduğu için, ülkeler uygunluk durumlarına göre istedikleri bantları kullanabilecek.
 


►İlginizi Çekebilir: Wi-Fi Standartları

Düşük dalga boyu (5mm) sayesinde, anten boyutlarının küçük olmasına imkan verir.
Teorik veri transfer hızı yaklaşık 8 Gbit/s’dir.
Yüksek frekans bantlarını kullandığı için sinyal kapsama alanı oldukça düşüktür. Maksimum veri transfer hızını ( 8 Gbit/s) 10 metreye kadar sağlar. Daha yüksek mesafelerde bu hız giderek azalır. Ayrıca çevresel etmenler (duvar, engel, bitki örtüsü vb.) sinyalin menzilini kısıtlar. Uzak mesafelerde bu yüksek hızlarda veri transferi yapabilmek için küçük hücre (small cells) adı verilen küçük baz istasyonları (anten sistemleri) kullanılır.
2mW’ lık düşük güç tüketimi ile batarya boyutlarının küçülmesine imkan verir.
Hüzmeleme (beamforming) metodunu kullanarak sinyalin dağılmadan alıcıya ulaşmasını sağlar.
Çoklu-giriş, çoklu-çıkış (MIMO) metodu ile sinyallerin alıcıya kayıpsız ulaşması hedeflenir.
Gerçek zamanlı veri transferine izin verir, düşük gecikme süresine sahiptir.
 
Uygulama alanlarına bakacak olursak;


Ev, işyeri ve endüstriyel alanlarda oldukça hızlı kablosuz internet hizmeti sunar.
Akıllı cihazların birbirleri arasındaki yüksek veri aktarımını mümkün kılar.
Artırılmış veya sanal gerçeklik (AR ve VR) uygulamalarında ve cihazlarında, gerçek zamanlı veri aktarımında veri transferini düşük gecikme süresi ile gerçekleştirdiği için tercih edilir.
Yüksek çözünürlüklü (HD) video ve görüntü akışlarını kısa sürelerde aktarmak ve transfer etmek için kullanılır.
Meydanlar ve hava alanları gibi kalabalık alanlarda aynı anda çoklu kullanıcıya yüksek hızda internet hizmeti verebilir.
Gelişmiş sensör uygulamalarında, sensörlerin veri aktarım hızının arttırılmasında kullanılabilir.
 


►İlginizi Çekebilir: Wi-Fi 6: Yeni Nesil Wi-Fi Standardı

 
Kaynak:

►rfpage.com
►wi-fi.org

Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar