elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

World Wide Web (WWW) Nedir?

Teknoloji çağının içine doğmuş veya bu teknolojilere sonradan alışmak zorunda kalmış kişilerden olabiliriz ama muhakkak bu teknolojiler ile tanışıklığımız var. Bu yazıda bahsedeceğimiz teknoloji sanki bizlerden birisi, alışveriş sitelerinden alacağımız kıyafeti onunla beraber seçiyoruz, sosyal medyada arkadaşlarımızın fotoğrafını beraber beğeniyoruz, en sevdiğimiz filmi onunla beraber izliyoruz ve tabii ki ElektrikPort’da okuduğumuz bu faydalı yazıyı da beraber okuyoruz. Eğer o olmasaydı bunların hiçbirini yapamıyor olacaktık. Detaylar yazımızda.



A- A+
03.07.2021 tarihli yazı 6593 kez okunmuştur.
İnternet sayesinde sağlanan iletişimle birlikte birçok gündelik işlemlerimizi yerine getirebiliyoruz. Örneğin arkadaşlarımızla sohbet edebiliriz, dosya paylaşabilir/alabiliriz ama bunların yanında internetin en yaygın kullanım amacı dünyayı saran ağ yani World Wide Web’dir. 1989’da Tim Berners-Lee, ilk denemeleri CERN’de yapılan, bilgilerin kategorize edilmesi ve toplanması için kullanıcı dostu bir sistem kurdu ve buna tahmin edeceğiniz üzere World Wide Web adını verdi.
 

 
► İlginizi çekebilir: Dünyayı Değiştiren Buluşlar

World Wide Web’in Yapısı

İnternet sayesinde ulaştığımız bu ağ birbirleriyle bağlantılı hipermetin denilen, bizlerin ekranda yazı, resim, video olarak gördüğü ama web dilinde (0 ve 1) yazılan belgelerden oluşan bilgi sistemidir ve biz bu belgelere esasında web sayfası demekteyiz. Bu bilgileri web dilinde yazılabilmesi için çoğu web sitesi hiper metin işaretleme dili (HTML) veya Javascript kullanmaktadır. Web dilinde yazılan bu metinler, web tarayıcıları (Chrome, Firefox, internet Explorer) tarafından bizim anlayacağımız metinlere, resimlere, videolara dönüştürür. Ayrıca siteler içerisinde bulunan hiper bağlantılar (Link) sayesinde başka sitelere, dokümanlara bağlanabilir, gidebiliriz.

Bizler kullandığımız web tarayıcısına erişmek istediğimiz sitenin ismini yazdığımız zaman bilgisayarımız istemci bilgisayar olur ve karşımızda da web sunucu yazılımı çalıştıran bir sunucu bilgisayar olur. İkisi arasında başlayan iletişime istemci-sunucu etkileşimi denebilir. İstemci olan bilgisayarımız sunucudan HTTP (Hypertext Transfer Protocol) denilen, ortak kullanıma açık olan, sistemlerin sağlıklı iletişimi için var olan bir protokolü kullanır ve bunun yanında internet mesaj standardı (TCP/IP) kullanılarak sunucu istediğimiz site veya dokümanları döndürür.

 
 

Sistemin İşleyişine Bir Örnek

Örneklendirecek olursak; ElektrikPort adına sahip bir web sitesi açmak istedik. Bunu için web sitesine bir alan adı (domain) seçmek gerekir. Alan adı olarak elektrikport.com adı seçildi ve bu ad tescil edildi. Sonraki adım olarak nasıl ki gerçek hayatta bir yeri bulabilmek için adrese ihtiyacımız var, internet dünyasında da adres bulmak için IP (Internet Protocol) denen adresleme sistemi kullanılır. Yani alan adı ve IP’nin eşleşmesi gerekir, bu eşleşmeyi sağlayan servise ise DNS (Domain name services- alan adı servisi) denmektedir. Sonuç olarak elimizde tescil edilmiş ve IP adresi ile eşleşmiş bir alan adına sahibiz (elektrikport.com--185.172.146.194), bu sayede tüm dünyadaki kullanıcılar web sayfamıza erişebilir duruma geldi. Sonraki adım ise Chrome arama çubuğuna elektrikport.com yazdık, tarayıcımız sitenin IP adresini öğrenmek için DNS sordu ve öğrendi sonrasında tarayıcımız istemci olarak elektrikport.com’un web sunucusuna ulaşarak web sayfasının dosyalarını istedi. Gelen dosyalar önceden belirttiğimiz gibi html veya javascript tabanlıydı fakat tarayıcımız bizim için anlayacağımız dilden bir arayüz oluşturdu. Biz tüm bu olanların hiçbirine şahit olmuyoruz daha doğrusu olaylar çok hızlı geliştiği içi fark etmiyoruz.  Son adımda, siteye girdiğimizde World Wide Web hakkında güzel ve açıklayıcı bir yazı ve hemen okumaya başladık tabi bir yandan da böyle bilgilere, sitelere kolayca ulaşmamızı sağlayan ve bunu bütün dünya insanlarına armağan eden Tim Berners-Lee’ye teşekkür etmeyi ihmal etmedik.
 
 

İnternet ve WWW hakkında İlginç Tirivialar

Bizce en ilginç olanı CERN’de 20 Aralık 1990’da kurulan ilk web sitesinin hala çalışıyor olması. Web sayfasında www hakkında bilgi ve yardım kısımları yer alıyor.
www’nin gerçekten kullanılması için bir web tarayıcısına ihtiyaç vardı. Bu web tarayıcısı da 1993’te kurulan “Mosaic” adlı tarayıcı oldu.
Google, Yahoo gibi arama motorlarının atası ise “Archie” adında bir arama motorudur.
Biraz sayılardan bahsedecek olursak Günde 3 milyardan fazla kullanıcı internette geziniyor. 2018 yılının verilerine göre 1.8 milyar web sitesi var ve artmaya devam ediyor.
World wide web ’de deneme amacıyla yüklenen ilk resim ise İsviçre’de bulunan 4 kişilik “Les Horribles Cernettes” isimli müzik grubunun beraber çekilmiş fotoğraflarıdır.

 
Kaynak

Wikipedia
TED-ed

 
Abdullah Yakşı Abdullah Yakşı Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar