Yük Hücresi Nedir?
Load Cell'ler üzerlerine uygulanan basıncın ağırlık olarak kullanıcıya sunulmasını sağlar. Bu yazımızda sizler için, Tartılarda kilo ölçümü nasıl yapılır? Asansörlerde fazla ağırlık nasıl algılanır? Yüksek basınç oluşan yerlerin ağırlıkları nasıl ölçülür? sorularının yanıtlarını irdeleyeceğiz.
02.01.2015 tarihli yazı 52112 kez okunmuştur.
M.Ö. 5000 yıllarından bugünlere kadar çoğu ağırlık uygulamalarında eşit kollu teraziler kullanılmaktaydı. Eşit kollu terazilere oranla günümüzde daha hassasiyetli ve daha hızlı ağırlık ölçüm sistemleri geliştirildi. Bu sistemlerden en çok kullanılanlar zemberekli teraziler ve yük hücreleridir. Zemberekli teraziler daha çok analog olarak değer gösterirlerdi. Bu terazilerde zembereğe bağlı bir ibre vardır. İbre ağırlığın ekranda analog olarak görülmesini sağlar. Zemberekli terazilerin avantajı kalibre edildikten sonra standart bir kütleye ihtiyaç duymamasıydı. Ancak bu terazilerde hassas sonuçlar alabilmek için kullanılan yay seçiminin çok iyi yapılmış olması gerekiyordu. Bu nedenle günümüzde birçok uygulamada kullanılabilirliğini kaybetmiş durumda.
Şimdi yük hücrelerini (Load Cell) diğer bir deyişle elektronik tartıları inceleyelim.
Şimdi yük hücrelerini (Load Cell) diğer bir deyişle elektronik tartıları inceleyelim.
Yük Hücresi Nedir ?
Yük hücresi, bir kuvveti elektrik sinyali hâline dönüştürmek için kullanılan dönüştürücüdür. Bu dönüşüm dolaylı ve iki aşamada olur. Mekanik bir düzenleme ile, algılanan kuvvet bir gerinim ölçerin şeklini değiştirir. Gerinim ölçer şekil değişikliğini (gerinim) bir elektrik sinyali olarak ölçer. Çünkü gerinim, telin etkin elektriksel direncini değiştirir.
► İlginizi Çekebilir : Ölçme Teknikleri | 1. Bölüm
Yük hücreleri, esaslı ağırlık göstergeleri kısaca elektronik teraziler zemberekli terazilere benzerler. Yay elemanı olarak çelik ve alüminyum kullanılır. Yük hücrelerinde 4 adet gerilme ölçer kullanılır. Bu gerilme ölçerler Wheatstone köprüsü şeklinde oluşturulurlar. Köprüye bir gerilim uygulandığında çıkış gerilimi uygulanan yüke orantılı bir gerilim olur. Bu oluşan küçük gerilim sayesinde uygulanan basıncın ağırlığı ölçülür. Yük hücrelerinde 2 giriş ve 2 çıkış olmak üzere toplam 4 uç bulunur. Bazı yük hücrelerinde toplam uç sayısı 6 olabilmektedir. 6 uçlu yük hücrelerinde giriş uçlarına 2 adet uç daha bağlanmıştır. Bu bağlanan ek uçlar +duyu(+sense) ve -duyu(-sense) olarak isimlendirilir. Amaçları ise yük hücrelerinde herhangi bir kopukluk meydana gelip gelmediğini saptamaktır.
Yük hücreleri kullanılan yerlere ve ağırlıklara göre farklılık gösterir.
► Eğilme Tipi Yük Hücreleri
Ağırlık kapasitesi yaklaşık 20 kg - 200 kg olan yerler için tercih edilirler. Kesme kuvveti prensibi ile geliştirilmişlerdir. Platform kantarları, bant kantarları gibi yerlerde kullanılırlar.
► Kesme Tipi Yük Hücreleri
Ağırlık kapasitesi yaklaşık olarak 200 kg - 5 Ton olan yerle için uygundur. Kesme kuvveti prensibine göre çalışırlar. Yüksek hassasiyetli yerler için geliştirilmiştir. Mekanik - Elektronik dönüşümlerde uygulama alanı bulurlar.
► S Tipi Yük Hücreleri
Ağırlık kapasitesi yaklaşık olarak 500 kg - 2 Ton olan yerler için kullanılır. Kesme kuvveti prensibi ile basma ve çekme yönünde çalışan kuvvet ölçüm uygulamaları için geliştirilmiştir. Özellikle bant kantarlarında kullanılırlar.
► Platform Tipi Yük Hücreleri
Düşük kapasiteli ve tek yük hücreli platform kanatlarında kullanılırlar. Çalışma ağırlıkları yaklaşık olarak 6 kg - 600 kg civarındadır.
► Basma Tipi Yük Hücreleri
Kesme kuvveti ile basma yönünde çalışan yüksek hassasiyet ve yüksek kapasiteli yerler için geliştirilmiştir. Genellikle tank ve vagon tartım işlemlerinde kullanılırlar. Çalışma ağırlıkları 10 Ton - 200 Ton aralığındadır.
► Kablo Gerilim Sensörü Yük Hücreleri
Aşırı yük koruma amacı ile geliştirilmiş elemanlardır. Asansörlerde ve vinçlerde hareketsiz olan çelit halatlarda kullanılırlar.
::: VİDEO ::: Yük Hücresi'nin Üretim Aşamaları
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET