elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Genetik Algoritma ile Elde Edilen Uyumlu Renklerin Web Şablonları Üzerinde Gerçeklenmesi

Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü Yıldızlı Projeler Yarışması Finalist Projesidir.



A- A+
23.09.2011 tarihli yazı 11829 kez okunmuştur.

Şerif Okumuş ve Melih Orhan 'ın Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2010-2011 yılı bitime projesi kapsamında yürütülen 'Genetik algoritma ile elde edilen uyumlu renklerin web sayfalarında gerçeklenmesi' adlı projeyle web sayfalarındaki renk uyumsuzluk sorununa çözüm getirilmiştir.


Web sayfa tasarımı, firmanın kurumsal kimliğinin en güzel bir biçimde ulusal ve uluslararası ağ ortamında tanıtımı ve dışa açılan en önemli pencerelerinden bir tanesidir. Web sayfasının tasarımında en önemli unsurlarından biri renk kullanımıdır. Renk, nerdeyse bir sitenin başarısını tanımlamada içerik ve gezinti kadar önemlidir ve tasarımın etkili bir bileşenidir. Renk, siteye sadece görsel bir çekicilik katmaz, aynı zamanda hedef kitleye gönderdiği mesajdan ötürü de önemlidir. Web tasarımında renkler kullanıcıyı yormayacak, ürünü yeterince vurgulayacak şekilde seçilmelidir. Bazı web sayfalarına bakıldığında renk kombinasyonları hiç de etkileyici değildir, lacivert arka plan üzerinde sarı yazılar. Beyaz arka plan üzerinde siyah yazı olan web tasarımda okunabilirliğin ne kadar kolay olduğunu fark edebiliriz. Web üzerinde renk kombinasyonları için çalışmalar W3C tarafından sağlanmıştır.


Yapay zekâ günümüzde çoğu yazılımda önemli bir işlevi yerine getirmektedir. En küçük yazılımda bile çok basitte olsa bir yapay zekâ tekniği kullanılmaktadır. Bu çalışmada yapay zekânın güçlü tekniklerinden olan genetik algoritmalar yardımıyla, web sayfalarındaki renk uyumluluk probleminin çözümü üzerinde durulmuştur. W3C standartlarında elde edilen uyumlu renkler, web tabanlı yazılımlar yardımıyla web şablonları (template) üzerinde test edilmiştir. Problemin farklı boyutları için, çözüm başarısı değişik parametre değerleri kullanılarak ölçülmüştür. Problemin çıkan sonuçlarının daha iyi görülebilmesini sağlayacak şekilde web yardımıyla görselleştirme aracı geliştirilmiştir.


Geliştirilen bu araç yardımıyla web sayfalarında değişik genetik algoritma parametreleri kullanılarak uyumlu renkler elde edilebilmekte ve sitilleri önceden belirlenebilen web şablonları üzerinde uyumlu renkler test edilebilmektedir.



Yazılım, Java tabanlı web uygulamalarını kolaylaştırmak için MVC yapısına uygun olarak geliştirilmiş JSF 2.0 web teknolojisiyle gerçekleştirilmiştir. Kullanıcılar sadece Java 1.6 veya daha üzeri bir jdk kullanarak web server üzerinde çalıştırabilirler. Grafik ara yüzü Ajax üzerinde inşa edilmiş Primefaces 2.1 ile oluşturulmuştur. Veri tabanı olarak MySQL kullanılmıştır.


Projenin ara yüzü iki kısımdan oluşmaktadır.


İş akışı düzenleyicisi (Workflow editor): Bu kısımda sistemin genel kontrolünü sağlayan menüler bunmaktadır.


Sihirbaz (Wizard): Orta kısımda bulunan sihirbaz sistemin adım adım çalışmasını kontrol eder. Sihirbazın adımları: Kullanıcı web standartlarına uygun önceden tanımlanmış bir web şablonu sitili seçer. Daha sonra genetik algoritma işleçlerinin değerlerini belirler. Sihirbaz rastgele renkler içeren web şablonları oluşturur. Bütün şablonların sahip olduğu renkler ekran üzerinde ön izlemeli olarak gösterilir. Gerekli genetik algoritma prosedürleri uygulanarak en uyumlu renge sahip web şablonu seçilir.



Şerif Okumuş

Yıldız Teknik Üniversitesi


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar