elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kendini Temizleyebilen Cam Geliştirildi

Yeni geliştirilen bir teknoloji ile su altı araçlarının camları uzun süre lekesiz kalabilir. Yeni araştırmalar sonucunda mikroskobik göz göz odacıklar sayesinde uzun süre kalıcı, temizleme gerektirmeyen, parlaklığını koruyabilen cam yüzey geliştirildi. Üstelik bu yüzey kir ya da yağ tutmuyor. Detaylı bilgi haberimizin devamında.



A- A+
21.02.2019 tarihli yazı 9587 kez okunmuştur.
Günümüzde henüz tam anlamıyla kullanılmıyor olsa da kendi kendini temizleyebilen yüzeyler geliştirildi. Bu yüzeyleri kaplayan mikro sütun özelliği  taşıyan malzeme sayesinde yüzeyler leke, yağ ve suyun tutunmaması için daha dar bir alan oluştururarak üzerine uygulandığı kıyafet, cam ve mutfak eşyaları gibi nesnelerin temiz kalmasını sağlıyor. Mikro sütun özelliğine sahip bu malzemeler yapıları ince ve uzun olduğu için kolayca eğilip bükülebilir bu olaylar esnasında konumlarını kaybetmezler. Fakat bu mikro sütunlar bir hasara maruz kaldıklarında zamanla kir ve yağ tutmaya başlarlar ve kendilerini temizleyemezler.
 
 

Kendini Temizleyebilen Cam Nasıl Çalışıyor?

Cam bir yüzeyde hasar görmüş ve kırılmış olan uçlar camdan geçen ışığa müdahale eder ve görüntünün bulanıklaşmasına ya da tamamen bozulmasına neden olur. Bu yüzden idealde bu işi mikro sütunlarla gerçekleştirmek zordur.

Bu problemleri ortadan kaldırmak için Norveç'li bilim insanları yeni bir yaklaşımı ele aldılar. Malzemede mikro sütun kullanmak yerine daha kısa ve yuvarlak olan  oda oda bölümlendirilmiş bir özelliğe sahip yapıları kullandılar. Bu yuvarlak yapılar, sütunlardan daha iyi iş görecek şekilde geliştirildi. Yapılan çalışmalarda ilk aşamada bir cam üzerine konumlandırılan madde bir yıl süre ile okyanusda test edildi. Test edilen cam bir yıldan fazla bir süre temiz ve karşı taraf net bir şekilde görülebilecek şekilde kaldı.
Labaratuvar ortamında da test edilen cam yüzeyler 46 saat yağlı ve farklı yapışkan malzemelere sahip karışımların olduğu testleride başarıyla geçerek oldukça verimli bir sonuca ulaştılar. 

Mikro sütunlar uzun ve sıralı bir yapıya sahip oldukları için su molekülünün geçişi yavaş ve zordur. Sütunların arasından geçmeye çalışan su molekülleri sıkışarak akış sağlamazlar. Yuvarlak yapıya sahip yeni mikro malzemede ise  su molekülleri rahatça hareket edebilir ve böylelikle su moleküllerinin akışı ile cam  kendini temizleyebilir.
 


Kullanılan yuvarlak oda oda yapılar
 

Bu projeyle ilgilenen bilim insanları projenin gerçek dünyadaki bir problemden ortaya çıktığını belirttiler. Çalıştıkları şirket su kalitesini test etmek için ışık algılayıcı sensörler kullanıyorlardı. Problem ise sensörün çok çabuk kirlenen bir pencerenin arkasında duruyor oluşuydu. Camı bu kadar sık sık temizlemek çok fazla zaman ve çaba gerektirdiği için uzun ömürlü, kendi kendini temizleyen bir pencereye ihtiyaç duyularak bu inovasyon gerçekleştirildi.

Araştırmacılar okyanusta yaptıkları testte kullandıkları cam ile sensör önündeki camı değiştirdiler. Sonuç ise pencerenin bir yıla kadar temiz kaldığını gözlemlemek oldu. Araştırma ekibi aldıkları olumlu sonuç ile projelerini diğer nesnelerin kendini temizleyebilmesi adına geliştirmeye devam ediyorlar.


Kaynak:

►Science News for Students
 
Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.