elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Pano İşçiliğinin Önemi |
ElektroPanel Mühendislik

Elektrik panoları, bir tesisin veya binanın elektrik dağıtımını düzenler ve kontrol eder. Elektrik panolarında işçilik hem güvenlik hem de sistem performansı açısından kritik bir rol oynar. Elektrik panolarında kablo montajı hataları ve gerekli torklamaya özen gösterilmemesi gibi nedenler arıza sebeplerindendir. Pano içi düzensizlik, arızalara yol açtığı gibi güvenli kontrol ve bakım sürecinde sorun teşkil etmektedir. Bu makalede pano işçiliğinin düzensiz olması halinde oluşabilecek arıza durumları ve düzenli pano yerleşimi için yapılması gerekenler incelenmiştir.



A- A+
18.07.2024 tarihli yazı 946 kez okunmuştur.
Güvenlik anlamında kaliteli ve doğru işçilik, elektrik çarpmaları riskini en aza indirir. Kabloların düzgün bağlanması, izolasyonun sağlam yapılması ve gerekli koruyucu önlemlerin alınması, işçiliğin güvenilir olmasını doğrudan etkiler. Teknolojik gelişmeler kullanılan elektrik ve elektronik malzemelerin boyutlarını giderek küçültmüş olsa da bağlantıların doğru tork ayarları ile yapılmaması arıza sebeplerinden biri olarak gösterilebilir. Yangın Riski düşünüldüğünde kötü yapılmış bağlantılar veya yetersiz yalıtım, kısa devrelere ve aşırı ısınmaya yol açabilir, bu da yangın riskini artırır. İyi işçilik, bu tür tehlikelerin önüne geçer.



Performans ve Verimlilik günümüzün vazgeçilmez kriterlerindendir. Elektrik panosundaki düzgün ve profesyonel işçilik, sistemin sorunsuz çalışmasını sağlar. Kabloların düzenli yerleştirilmesi, etiketleme ve doğru bağlantılar, bakım ve onarım süreçlerini kolaylaştırır. Kısa zamanda arıza tespitini yapabilmek ve gidermek düzenli ve iyi işçilikle yapılmış panolarda daha hızlı olur. Bu da arıza sürelerini minimize eder ve operasyonel verimliliği artırır.



Elektrik-elektronik sistemlerde kararlı çalışma çok önemlidir. Bir tesis kararlı çalışma şartlarının dışına çıktığında bu bir arıza niteliği kazanır. Arızayı en kısa sürede gidermek, üretim, maliyet ve zaman kaybı açısından büyük önem taşır. İşçiliği iyi olan bir panoda, meydana gelebilecek arızaların tespiti hızlıca yapılabilir ve pano sistemsel olarak arıza bulma metotlarının en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olur.

Uzun Ömür ve Dayanıklılık, yatırım yapan her müşteri tarafından beklenen kriterler içerisindedir. İyi işçilikle monte edilen elektrik panoları, daha uzun ömürlü olur. Kaliteli malzeme kullanımı ve doğru montaj teknikleri, sistemin dayanıklılığını artırır. Düzgün işçilik, bakım ve yenileme işlemlerini kolaylaştırır. Bu, zamanla oluşabilecek sorunların hızla ve etkili bir şekilde çözülmesine yardımcı olur.



Standartlara Uygunluk her yapılan elektrik panosundan beklenen bir özelliktir. Mevzuata Uyumlu olarak üretilen elektrik panolarında işçilik, yasal gerekliliklere ve standartlara uygun olmalıdır. Bu hem yasal zorunlulukları karşılamak hem de sigorta talepleri için önemlidir. Sertifikasyon ve Denetimler dolayısıyla iyi işçilik, denetimlerde sorunsuz geçiş sağlar ve sertifikasyon süreçlerini kolaylaştırır.




Kablo Kodlama proje takibinin yapılması ve arıza bulma açısından tüm elektrik panolarında büyük önem taşır. Arızayı bulmak için öncelikle proje üzerinden kablo takibi yapılır. Kabloların montajı yapılırken doğru kodlama ve biçim çok önemli yer tutar. Bazen pano üzerindeki cihazlar sökülüp yenileri ile değiştirilir veya tamir edilebilir. Bu durumda yeni takılan cihaz, kablolardaki kodlar sayesinde hatasız bir şekilde kontaklara geri bağlanabilir. Bu sebeple kontak numaralandırma işlemi büyük önem taşır.




Kablo Kanalı kullanmak elektrik panolarında izole elektrik kablolarının güvenli bir şekilde taşınması ve sabitlenmesini sağlar. Bazı panolarda yüksek akım taşıyan güç kablolarının soğumayı kolaylaştırmak amaçlı kanalda olması yerine açıkta bulunması tercih edilebilir. Eğer kanal içinden güç ve kumanda kablosu birlikte geçecekse, güç kablosunun alt kısımda, kumanda kablosunun üst kısımda olması tercih edilmelidir. Çünkü kumanda kabloları, güç kablolarına göre daha fazla sayıda ve karmaşık görüntü oluşturmaktadır. Kumanda kablolarının arıza yapma ihtimali daha fazladır. Bazen kumanda yapısında değişiklik yapma ihtiyacı doğmaktadır. Tüm bu sebeplerle kumanda kablosunu üstte bulundurmak müdahale kolaylığı sağlaması açısından önemli husustur.

Kabloya Şekil Vermek kumanda kablolarının yumuşak ve çok damarlı kullanılması nedeni ile zordur. Bu yüzden klipsler veya makaronlar ile kablolar toplanıp ray veya pano üzerine sabitlenir. Güç kablolarına şekil verirken çok keskin dönüş yapıldığından kırılma görülebilir. Böyle durum ile karşılaşmamak için keskin açılı dönüşlerden kaçınılmalıdır. Kapalı hortum spiralleri en yaygın olarak kullanılan spiral çeşitlerindendir. Her istenilen büyüklükte ve esneklikte bulunması kullanımını yaygınlaştırmıştır. Helezon spiralin kapalı hortum spiralinden ayıran özellik, kablolar döşendikten sonra spiral işleminin kolayca gerçekleştirilmesi ve spiral içinden kabloya müdahale edilmesini sağlamaktadır.

Elektrik panolarında kaliteli işçilik, güvenlik, performans, uzun ömür ve yasal uyum açısından kritik öneme sahiptir. Bu yüzden, elektrik panolarının kurulumu ve bakımı, uzman ve deneyimli kişiler tarafından titizlikle yapılmalıdır.

Kaynak:



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar