elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Silah Endüstrisinde Yapay Zekanın Payı Artıyor

Son yıllarda hızla yükselen yapay zeka uygulamaları ülkelerin silah endüstrilerinde de yer almaya başladı. Detaylar haberimizde



A- A+
10.03.2019 tarihli yazı 6317 kez okunmuştur.
Yapay zeka denilince bugünlerde çoğunlukla otomasyon, kaybolacak meslekler, otonom araçlar gibi konular konuşuluyor. Kısa bir zaman yolculuğu yapıp cep telefonlarımızın hatta içlerindeki mobil uygulamaların geçmişine bakarsak büyük ülkelerin, özellikle Çin ve Amerika arasındaki yapay zeka savaşının çoktan başladığını görüyoruz. Bu uygulamaların insanlığın teknolojik evriminde ne kadar önemli bir rol oynadığını da yaşayarak tecrübe ediyoruz.

Yeni fikirlerin ve inovatif düşüncenin yayılmasını sağlamak üzerine çalışmalar yapan Dünya Fikri Mülkiyetler Örgütü 2019’un ocak ayında yapay zeka alanında alınan patentlerde yaşanan hızlı artışı gösteren bir rapor yayınladı. Rapora göre Amerika ve Çin’in patent çalışma sayıları diğer ülkeleri oldukça geride bıraktı. Raporda hem ticari ürün tarafında hem de bilimsel makale tarafında iki ülkenin başı çektiği belirtiliyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Yerli Elektroşok Silahı Üretildi

Özel sektörde Amerika’da ilk sırayı 8920 patent ile IBM alırken ikinci sırada 5930 patent ile Microsoft yer alıyor. Elbette ki bu sonuçlar sürpriz değil. Özellikle IBM bu konuya çok önemli miktarda zaman ve para harcıyor.

Amerika özel sektörde adından söz ettirirken Çin ise daha çok akademik yayınlara ve bilimsel patentlere ağırlık vermiş durumda. Çin hükümetinin yapay zeka alanında araştırmacılardan özel talebi ve desteği sonucu gelinen nokta şaşırtıcı değil. Akademik kuruluşların bu tür araştırma ve yatırımlar için devletten önemli fonlar ile desteklenmesi Çin’deki hızlanmayı iyiden iyiye arttırmış durumda.  Araştırmacılar yapay zekanın yanı sıra derin öğrenme ve makine öğrenmesi konularında da önemli araştırmalara imza atmış durumda. Dünya çapında 2013 ve 2016 yılları arasında %28’lik büyüme gösteren yapay zeka, makine öğrenmesi gibi yazılım tabanlı teknolojilerin önümüzdeki yıllarda da benzer büyümeyi göstermesi bekleniyor.

Çin’in yapay zeka konusundaki en güçlü yanı, henüz Avrupa kadar yerleşik olmayan ve iş kayıpları gibi endişeler yaratmayan bir endüstriye sahip olması. Aksine, Çin yapay zeka alanında oldukça büyük miktarlarda para ve diğer kaynakların yatırımını yapmaya devam ediyor. Çin hükümeti 2030 yılına kadar, yapay zeka endüstrisinde bir trilyon dolarlık hacim yakalamayı hedefliyor.

Çin yapay zeka araştırmacılarından Weightman’a göre bu gerçekleşmesi zor gibi gözüken hedefe ulaşmak için kısa bir süre kalmış gibi gözükse de , sektör oldukça hızlı büyüyor ve hedefi tutturmak aslında hiç de zor değil. Sadece özel kaynaklardan sağlanan yapay zeka yatırımının 2012-2017 yılları arasında 4,5 milyon dolardan fazla olduğu belirtiliyor.

Alibaba şirketinin duyurduğu miktara göre, SenseTime adını verdikleri yapay zeka sistemi ile 600 milyon dolar civarı kazanç elde edildi. Teknolojinin yaratıcısı olan firmaya göre SenseTime batı dünyası ve Çin arasındaki yaklaşım farklılıklarını görebildiğimiz önemli bir proje sayılabilir. Mühendisler, batı dünyasının kendine göre avantajlarının olduğunu fakat Çin’in özellikle devlet ve özel sektör iş birliğinde ilerlemesinin ve bu sayede gelinen noktanın küçümsenmemesi gerektiğini belirtiyor. 

 

Ordular Yapay Zeka İle Güçleniyor


Yapay zeka araştırmalarında Amerika şuan açık ara lider konumda olsa da bu durumun değişmeyeceği garanti değil. Bunun başlıca sebebi olarak ise Amerika’nın uzun yıllardır dünyanın her yerinden parlak mühendis ve araştırmacıları bünyesine katması olarak gösteriliyor. Bir diğer nokta ise özellikle askeri alandaki teknolojik araştırmalara harcanan yüklü miktarda para ve kaynaklar.

2017 yılında Birleşmiş Milletler Savunma Sekreterliği tarafından yapılan istatistiksel çalışmada savunma sanayindeki teknolojileri yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi dijitalleşme sürecine entegre etmek, operasyonlardaki başarıyı arttırıyor.

Amerikan ordusunun başlattığı Maven Projesi’nde video ve diğer görüntüleme yöntemleri içerisinden istenen objeleri tanıyabilen akıllı yazılımlar kullanılıyor. Operasyon ekiplerinin erişimine filtrelenmiş olarak sunulan görüntü ve obje seçimleri ile taktiksel planlar sahaya inmeden hazırlanabiliyor. Bu tür çalışmaların rakip ülke ve ordular karşısında üstünlük kurabilmek için kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

 

Ülkelerin önde gelen araştırmacıları yapay zeka alanında silahlanma yarışına girildiği konusunda hemfikirler. Hem endüstride hem en büyük internet tabanlı teknoloji firmalarında hem de hükümetlerde bu yarışı oldukça net biçimde gözlemleyebiliyoruz. Özellikle Google, Apple, Amazon ve Facebook gibi teknolojide başı çeken firmaların artık yalnız teknoloji ve veri firmaları değil, birer yapay zeka merkezleri oldukları belirtiliyor. Amerika bu tür şirketlere girebilecek yetenekteki göçmenlere çalışma izni konusunda oldukça esnek davranıyor. Beyin göçü almanın önce teknoloji tarafında sonra da savunma sanayinde kullanılabilecek bir hazine olduğunu düşünüyor. Benzer şekilde Çin de yetenekli insanları bünyesine katmak için çalışmalar yapıyor.

Yapay zeka ve makine öğrenmesi konularında bugün yaşanan teknolojik silahlanma yarışı belki de son büyük rekabet olacak. Bu süreçte elde edilen mutlak bir liderlik, önümüzdeki uzun yıllarda tüm teknoloji tabanlı savunma ve saldırı sistemlerine hükmedebilir düzeye gelebilecek. Amerika ve Çin arasında yaşanan ticari rekabetin yanı sıra teknolojik silahlanma yarışı da önümüzdeki on yıllar boyunca dünyanın geleceğini belirleyecek.  

Artık savaşlar meydanlarda değil dijital dünyada yer alıyor. Bu dünyada elini güçlü tutan, en iyi mühendislerle en sağlam ve hızlı teknolojilere sahip olan taraf, mutlak gücü de eline almış olacak.


Kaynak:

interestingengineering.com


 
Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.