elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türk Otomotiv Sanayi

Türk Otomotiv Sanayi, herkes tarafından merak edilen fakat bir o kadar da bilinmeyenlerle dolu olan bir konudur. Ülkemiz her yıl bu konu da kalıcı adımlar atmaya çalışmaktadır. Haydi gelin şimdi de dönem dönem ülkemizdeki gelişmeleri inceleyelim.



A- A+
25.02.2015 tarihli yazı 22727 kez okunmuştur.
Otomotiv sanayi, ana sanayinin belirlediği teknik belgere dayalı olarak, motorlu karayolu araçlarının üretildiği, aynı zamanda araçların yedek parçalarının, orijinal ve yan sanayi olarak yapıldığı sektördür. Otomotiv sanayi, sanayileşmiş ülkelerin ekonomisinin başını çeken en önemli sanayi alanlarından biridir.
 
 
Otomotivde İlk Adımlar

Türkiye’de ilk olarak otomobil üretimi girişimi 1929 yılında Ford tarafından gerçekleştirilmiştir. Ancak o yıllardaki ekonomik kriz nedeniyle çok fazla aktif olamadan fabrika kapanma durumu ile karşı karşıya kalmıştır. Ekonomik kriz atlatıldıktan sonra 1954 yılında Jeep markası tarım alanıda dahil birçok farklı tür araç ile Türkiye pazarına giriş yapmıştır. Üretim fabrikasını Tuzla'ya kurarak Türk Willys Overland askeri jip ve kamyonetleri ile Büssing kamyonlarının üretimine başlamıştır. 1955 yılında ise ticari kamyonetlerin üretimine başlamıştır. 1958-1961 yılları arasında ilk Türk otomobili Nobel 200 adlı aracın üretimi gerçekleşmiştir. Bu esnada Ford Motor şirketi ve Koç grubunun ortaklığında Otosan kurulmuş olup otomobil sektöründe büyük yatırımlar yapılmaya başlamıştır. Bu yatırımlar sayesinde otomobil üretimine büyük katkıda bulunmuşlardır. Birçok gelişmeden, yatırımdan sonra 1961 yılında dönemin devlet başkanı Cemal Gürsel'in direktifleriyle Eskişehir Devlet Demiryolları fabrikasında tamamen Türk yapımı olan “Devrim” adlı yerli otomobil üretilmiştir. Ancak yeterli yatırım yapılmadığından ve talep yetersizliğinden dolayı seri üretime geçilemedi. 1966 – 1982 yıllları arasında Anadol marka otomobil ile ilk ciddi üretim elde edilmiştir. Bu yıllar içinde toplam 87 bin Anadol üretilmiştir. 1968'de Tofaş ve 1969'da Oyak-Renault'un kurulması Türkiye otomotiv sektörüne canlılık getirmiştir.
 


Dönemlere göre Türkiye Otomotiv Sanayisi'ni inceleyecek olursak;

1968 – 1980 Dönemi

Bu dönemde Oyak grubunun Fransız markası olan Renault lisansı ile Renault 12 isimli aracı piyasaya sürmüştür. Aynı sene Tofaş, Fiat lisansı ile Murat 124 modelini üretmeye başlamıştır. Bu dönemde ayrıca birçok parça üretiminin de üstesinden gelebilen Türk sanayisinde Man, Karsan ve BMC Sanayi gibi çeşitli firmalar kurulup faaliyet göstermeye başlamıştır.
 

 
1981 – 1990 dönemi

Yıl 1985'i gösterdiğinde, Otosan Ford Taunus’u, Oyak Renault ise ikinci modeli olarak Renault 9  modelini üretmiştir. Bundan iki yıl sonra ilk hatchback araba olan Renault 11 imal edilmiştir. İlk dizel motor ise Anadol’un pikap modelinde kendine yer bulmuştur. Dönemin sonlarında Renault 12’ de motor ve şase değişikliği yapılarak, yeni bir model elde edilmiştir ve bu yeni araç Toros olarak adlandırılmıştır.




►İlginizi Çekebilir: Renault'un Elektrikli Araç Konsepti

 
1991 – 2000 dönemi

Her dönemde olduğu gibi Renault markası işleri ilerleterek üst sınıf model olan Renault 21’i piyasaya sürmüştür. Opel ve Toyota’dan da yerli üretimler gelerek Türk otomotiv sanayisinde rekabet artmıştır. 1996’ yılında Porf. Dr. Hasan Yurdakul’un üretimine başladığı klasik araç olan Maral markalı otomobil o zamandan günümüze kadar üretime devam edip sadece el yapımı olarak üretilmektedir. Daha sonra, sürekli olarak gelişme gösteren Türk otomotiv sanayisine yeni marka ve modeller de dahil olarak Honda, Civic modeliyle ve Hyundai ise Accent modeliyle üretime başlamıştır.
 



►İlginizi Çekebilir: Türk Mühendisler Mükemmellikte Yarıştı

 
2000 – 2010 dönemi

Bu dönemde birçok spor otomobil üretme girişiminde bulunmuş olan bireyler ve şirketler mevcuttur. Türkiye'de üretilen ilk spor otomobil olan Anadol STC-16 Eralp Noyan tarafından tasarlanmıştır. Etox, Türkiye'de üretilen ikinci spor otomobildir. Ertex Oto Dekorasyon şirketinin Türk mühendislerle çalışarak üretmiş olduğu bir araçtır. Ayrıca dizel ve elektrikli motor olmak üzere iki motor seçeneği de mevcuttur. Yonca-Onuk Tersaneleri tarafından yapılan Onuk Sazan ve Onuk S-56 adlı otomobiller de üretilmiştir. Ancak bu araçlar halen prototip aşamasındadır. 
 


►İlginizi Çekebilir: Yerli Elektrikli Otomobil 3 Ay Sonra



Kaynak:

►Wikipedia

►TAYSAD
►OSD(Otomotiv Sanayi Derneği)
►AutoShow
Ali Selek Ali Selek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar