Türkiye'ye Çin'den Dev Yatırım
Konya merkezli Polat Madencilik, Çinli Zhejiang Energy Group ile tarihi bir anlaşmaya imza attı. İki grup arasında varılan anlaşmaya göre, Soma ve Kınık'ta kömür ocağı açmak ve termik santral inşa etmek için 1 milyar doların üzerinde bir yatırım yapılacak. Bu aynı zamanda, Çinli bir şirketin Türkiye'de böyle büyük çapta yaptığı ilk yatırım olacak.
Polat Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Polat, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, 30 yıldır kömür ve madencilik alanlarında faaliyet gösteren bir aile şirketi olduklarını söyledi.
ÜÇ YILDIR ÇALIŞIYORUZ
Soma'da toplam alanı 2 bin hektar olan, üç kömür işletme ruhsatı sahasına sahip olduklarını belirten Polat, yaklaşık üç yıldır da bu sahalarda kömür arama ve sondaj çalışmaları yaptıklarını kaydetti. Polat, şöyle devam etti: "Şimdiye kadar 600 hektarlık bir alanı tarayabildik. Yaptığımız çalışmalar sonunda 100 milyon tonluk bir kömür rezervi bulduk. Daha geride taranacak 1400 hektarlık alan var. Toplam rezervin 200 milyon tona ulaşacağını tahmin ediyoruz."
EN BÜYÜK ÇİN YATIRIMI
Çinli firma ile 1 yıldır görüşme halinde olduklarını vurgulayan Polat, gelinen noktada anlaşma sağladıklarını söyledi. Polat, "1 milyar dolarlık çok büyük bir anlaşma yaptık. Anlaşma dahilinde finansmanın tümünü, teknolojiyi ve teminat yapılandırılmasını onlar yapacak. Önce maden ocağı, arkasından da temik santral inşa edilecek. Toplam 5 sene içerisinde tüm yatırımı bitirmeyi planlıyoruz" dedi.
Yaptıkları anlaşma ile Çin'den Türkiye'ye yapılmış en büyük doğrudan yatırımı çekmiş olacaklarına dikkat çeken Polat, "Bu anlaşma Çin'in Türkiye'ye yaptığı en büyük yatırım. Aynı zamanda da enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için atılmış çok büyük bir adım. Kömür ocağının ilk etaptaki yıllık kapasitesi 3 milyon ton olacak. Termik santralin güç kapasitesi ise 660 megawatt veya 2X300 megawatt olacak."
3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Polat, yatırımlar süresince ilk etapta 2 bin, sonrasında da toplam 3 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti.
Konya merkezli Polat Madencilik halihazırda Balıkesir Dursunbey'deki yeraltı ocaklarında faaliyet gösteriyor. Yıllık cirosu 100 milyon lira olan şirkette 600 kişi çalışıyor.
Çinli Zhejiang Energy Group ise elektrik üretimi, kömür üretimi ve doğal gaz tedariği gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Şirkette 11 bin kişi çalışıyor.
Kaynak: Hürriyet/Ekonomi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye