elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yerli Elektrikli Araç |
TORUK

Yerli otomobil tartışmalarının hararetli şekilde devam ettiği dönemde bir grup mühendis şehir ve aile konsepti olmak üzere tamamen açık kaynak yerli elektrikli araç üzerinde çalışıyor. TORUK Grup adı altında birleşen ekip çalışmalarına son sürat devam ediyor.



A- A+
30.04.2013 tarihli yazı 21625 kez okunmuştur.
2000'li yılların ortalarından itibaren batarya ve güç yönetim sistemlerindeki ilerlemeler, sera gazı etkisi, petrol fiyatlarındaki belirsizlik, yanmalı motorların elektrikli motorlara göre daha fazla bakıma ihtiyacı olması gibi ekonomik ve çevresel faktörler elektrikli araç çalışmalarının artmasına neden olmuştur.
 
Son zamanlarda elektrikli araçlara olan ilginin ve Ar-Ge çalışmaların artması geleceğin araçlarının elektrikli olacağını göstermektedir. Petrol ve türevleri ile çalışan otomobillerin milli sermaye ve imkanlarla geliştirilmesinde geri kalan ülkemiz için yeni gelişmekte olan elektrikli araç piyasası çok büyük bir nimettir.


Bunun bilincinde olan bir grup mühendis batarya sistemleri hariç tasarım ve hertürlü parçanın yerli olarak üretilmesi için çalışmalarını sürüdürüyor. Toruk Grup adıyla çalışmalarını sürdüren mühendislerin amacı teknolojiye öncülük etmek ve pastada en büyük paya sahip olmak.


Kısaca Toruk Grup...
 
Airbus, Porsche, TÜBİTAK, Ford vb. Dünyada teknolojinin öncüsü olan kurum ve şirketlerde çalışmış, bu çalışmalar sonucunda sahip oldukları bilgi ve tecrübeleri kullanarak tamamen yerli kaynaklar ile A ve B segmentli (A: Mini Şehir Arabası, B: Küçük Aile Arabası) elektrikli otomobil geliştiren özel bir girişmdir.

Araç tasarımı Aston Martin Gauntlet,Corvette Z03 vb. araçları tasarlamış olan Uğur Şahin'e aittir. Toruk Grup bünyesinde geliştirilen elektrikli araçlar tamamen açık kaynaktır. Yani isteyen herkes proje gelişimine katkıda bulunabilir, görüş ve önerilerini geliştiricilere aktarabilir.

Buradan ortaklık listesini görebilir, görüş ve önerilerinizi belirtebilir, hatta projeye katılabilirsiniz.
 

Neden Böyle Bir Projeye Girişildi ?

TÜBİTAK MAM tarafından 2003 yılında yayınlanan Elektrikli Araç Raporunda; "Petrol kaynaklarının tamamının dışa bağlı olduğu ve taşımacılığın büyük oranda karayolları tarafından sağlandığı ülkemizde, şu an dahi sağlanacak en ufak verimlilik artışlarının getirisi oldukça yüksek olacaktır." ifadesine paralel olarak Petrol ve Otomotiv sektöründeki dışa bağılılığı azaltma düşüncesi bu projeye ön ayak olmuştur.


A ve B Segmentlerinin Seçilmesinin Nedeni Nedir ?

Otomotiv Distribütörleri Derneğinden alınan raporlar neticesinde sektörel dağılım aşağıdaki grafikteki gibidir. Görsel dağılımda en çok tercih 1600cc altında ve küçük  araçlardan yana olmuştur.





Tüm bu veriler ve sektör araştırması sonucunda elektrikli araçların ortalama değerleri aşağıdaki gibidir.

 
 ►Menzil : 135 Km
 ►Maksimum Hız : 141 Km/s
 ►0-100 Hızlanma : 9,1 s
 ►Şarj Süresi : 7,1 saat
 ►Pil Kapasitesi : 17,9 kWh
 ►Motor Gücü : 47 kW
 

Toruk Grup Yukarıda verilen ortalama değerlerden daha üstün yerli araç tasarlamak için tüm gücüyle çalışmaktadır. Proje gelişme aşamasında olduğu için teknik bilgiler sınırlı bu yüzden şimdilik bunlarla yetinmemiz gerekiyor.

Bize  düşen milli ve açık kaynak bu projeye maddi ve manevi destek vermektir.
 

TORUK Elektrikli Aracın Motor Yapısına Ait Video

 
İlginizi Çekebilir :  Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve Özellikleri
Ozan Orkun Ozan Orkun Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.