Zombi Bilgisayar Nedir? |
2. Bölüm
Hayatımızın bir parçası hale gelen bilgisayarımızı ne kadar iyi tanıyoruz? Acaba bilgisayarımız bizim dostumuz mu yoksa düşmanımız mı? İşlerimizi yaparken bir yandan da güvenliğimizi riske mi atıyoruz? Bu soruların cevabını öğrenmenin en kısa yolu yazımızı inceleyip bilgisayarınıza bir göz atmak olacaktır. Acaba izleniyor muyuz yoksa güvende miyiz?
22.03.2015 tarihli yazı 12387 kez okunmuştur.
Acaba Bilgisayarım Zombi mi?
Bilgisayarınızın zombi olup olmadığınız anlamak için bakacağınız belli başlı birkaç durum vardır. Bu durumlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
►Eğer bilgisayarınızın günlük performansında ve internet hızında gözle görülebilir bir düşüş varsa, bilgisayarınız zombi olmuş olabilir.
►Mailinizin gönderilenler kutusu kısmında bilginiz dahilinde olmadan gönderilen Spam mailleri varsa yine tehlikedesiniz.
►En etkili çözüm ise bilgisayarınızı lisanslı bir antivirüs programı ile taratıp BOOTNET virüsü olup olmadığını kontrol etmektir.
►İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Gelişmiş Virüsü | Regin
Zombi Bilgisayarlar | Bölüm 1'de bahsettiğimiz SYN Sent mesajı bizim için çok önemli bir ipucudur. Bu mesajı incelemeden önce nasıl bulunduğuna ilişkin gerekli adımları açarak anlatalım.
►Başlat/Çalıştır/Cmd yazıyoruz.
►Karşımıza gelen komut (CMD) ekranına, netstat -n -p tcp yazıyoruz.
►Şimdi karşınıza veri iletişimi halinde olduğunuz, IP adresleri çıkacaktır. IP adreslerinin yanlarındaki durumlarda SYN Sent komutu olup olmadığına bakınız.
►Bu IP adreslerini daha iyi incelemek için tüm indirme/yükleme (Download/Upload) işlemlerinizi durdurmanızı öneririm. Çünkü zombi bilgisayarların IP'si sizin işlemleriniz dışında olan bir eylemdir.
►Tüm uygulamaları kapattıktan sonra yukarda bahsettiğim ilk iki adımı tekrar gerçekleştirin ve IP adreslerinin yanında SYN Sent komutunu görmeye devam ediyorsanız bilgisayarınız büyük ihtimalle bir zombi haline gelmiştir.
Yine önceki yazımızda bahsettiğimiz güvenlik önlemlerini tek tek açalım.
Güncellemeler (Updates)
Bilgisayarınızın en son güncellemeleri almasının en büyük önemi, güvenliktir. Evet, yanlış duymadınız. Birçok yazılım ilk yapıldığı andan itibarende beraberinde birçok açığı da meydana getirir. Bu açıklar yazılım üreticisinin aldığı geri dönüşler doğrultusunda düzelterek yeni güncellemeler (Update) ile kapatılmaya çalışılır. Fakat birçok kullanıcı bu güncellemeleri gereksiz olduğunu düşünür ve gerekli güncellemeleri yapmadığı takdirde bilgisayarını savunmasız hale getirir.
Antivirüs Programı
Hemen hemen her bilgisayarda bir antivirüs programı bulunmaktadır. Fakat bilgisayarınızda antivirüs programının olması demek her zaman korunuyor olduğunuz anlamına gelmez. Örneğin, antivirüs programınız her zaman açık mı? İnternetten birçok uygulama indiriyoruz. Bu uygulamaları indirirken genelde içlerinde Crack'li dosyalar bulunuyor. Talimatlar içerisinde antivirüs programınızın kapatılması isteniyor ve bilgisayarınız savunması tehlikeye giriyor. Bu durumda Crack programının ne kadar güvenilir olduğu belli değil ve siz bilgisayarınızı bu programa emanet ediyorsunuz. Böylece bilgisayarınız yine savunmasız hale gelmiş bulunuyor.
Güvenlik Duvarı (Firewall)
Bilgisayarımızdaki bazı programları çalıştırken karşılaştığımız bir mekanizmadır. Bu duvar bizi karşımıza çıkabilecek tehditler hakkında önceden bilgilendirmek için bize uyarı verir. Bu uyarıları dikkate alıp çalıştırmaya çalıştığımız uygulamayı dikkatle inceleyip kullanırsak zarar görme ihtimalimiz en aza düşer. Fakat sürekli "Engellemeyi kaldır" butonuna basıp bu uyarıları görmezden gelirsek bilgisayarımızı kendi elimizle savunmasız duruma getirmiş oluruz.
Özetle;
Yazımızın birçok kısmında bahsettiğimiz gibi bilgisayarımızın en büyük düşmanı yine bizleriz. Bu durumu engellemek için yapmamız gereken en önemli şey, bilgisayarımıza uygulayacağımız değişiklikleri 2 kere düşünmek olacaktır.
Kaynak:
►Wikipedia
►Howstuffworks
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET