elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3 Boyutlu Hologram Teknolojisine Ne Kadar Yakınız?

Geçmişteki fütüristler, bir gün insanların holografik görünüşleriyle sohbet edebileceğimizi ön görmüşlerdi. Görüntülü sohbetlerle bu hayale yakın olsak da hologramlar teknolojinin bir parçası olacak mı yoksa onları her zaman bilim kurgu filmlerinde mi göreceğiz? Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
12.06.2020 tarihli yazı 8740 kez okunmuştur.
Filmlerde gördüğümüz gerçek holografik teknolojiye en yakın teknolojilerden biri, “AR (Artırılmış Gerçeklik)”. Bu teknoloji, genel olarak günlük kullanıma uygun olmasa da bir hologramda hayal edebileceğiniz her şeyi sağlar. Etrafınızdaki dünyaya bakabilir ve holografik olarak çevrenizdeki boşluğa yansıtılan nesneleri görebilirsiniz. Gerçekten ordaymış gibi görünen 3 boyutlu sanal nesneler…


AR teknolojisinin dikkat çekici özelliklerinden biri de hologram tekniğini çalışır hale getirmek için özel bir ekipmana ihtiyaç duyulmasıdır. Yani standart, atmosferik bir havada hologramlar üretilemediği için bir AR gözlüğüne ihtiyaç duyulur.
 
Ancak birkaç girişimin günlük yaşamda gözlük gerektirmeyen yeni yollar üzerinde çalışmaları da mevcut. Looking Glass Factory, Holoplayer adlı bir cihaz üzerinde çalışıyor. ComputerWorld köşe yazarı Mike Elgan, oluşturulan bu hologram oynatıcısından şöyle bahsediyor: “Holoplayer, bir cam tabakasının diğer tarafında 3D hologramları gösteriyor ve bunları görmek için gözlüklere ihtiyacınız yok. Dümdüz baktığınızda görüntünün önünü görebildiğiniz gibi başınızı yana yatırdığınızda görüntünün yanlarını görebilirsiniz. Ayrıca el hareketleriyle görüntüyü oynatabilirsiniz ve havada kaydırma hareketi ile bir sonraki görüntüye geçebilirsiniz.”
 
Aslında hologram teknolojisine büyük ölçüde sahibiz. Fakat çalışmaların asıl sebebi, bu teknolojiyi daha da geliştirerek günlük hayatta sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamak.


Hologramlar Gerçekten Faydalı mı?

Prensipte hologramlar oldukça yararlı görünüyor. Bu teknoloji Eğitim-öğretimde ve oluşturdukları ürünün 3D görselleştirmesine ihtiyaç duyan mühendisler ve tasarımcılara kolaylık sağlayacaktır. Yani AR veya holografik teknolojinin bu endüstriyel uygulamalara yararı büyük olacak. Bu teknolojiyi daha tüketici odaklı yapabilmek için çok çaba gösterilmesine rağmen, MagicLeap’in gözlüklerinin bu yıl başarısız olmasıyla AR kullanımı için önemli çabalar da başarısız oldu. Ancak holografik teknolojinin kullanımı, iş-telekonferans dünyasında, özellikle de tele çalışmanın daha yaygın hale geldiği bir dünyada oldukça artacak.

Hologram Teknolojisi Nerelerde Kullanılacak?

Teknoloji dünyasının gelecek vaat eden bir sektörü olan holografik teknolojinin değeri, 5,5 milyar dolara kadar ulaşacak.Holografik teknoloji uygulamaları bir çok alan gibi askeri alanda da kullanılabiliyor. Savaş alanlarının gerektiğinde 3D olarak sunulabilmesi, savaşlarda birliklere ve ordulara önemli etki sağlayacaktır. Bu herkesin destekleyeceği bir amaç olmasa da askeri alandaki araştırma ve geliştirme için teknolojiye çok fazla para harcandığı inkar edilemez. GPS bunu destekleyen örneklerden biri.


Tıp sektöründe de faydalı olabilen holografik teknoloji doktorlar için de fırsatlar sunmakta. Tıbbi endüstride zaten önemli miktarda görüntüleme mevcut. Ancak bu görüntülenmenin 3D olarak oluşturulabileceğini hayal edersek, iç hastalıkların bulunması çok daha çözülebilir olacaktır. Güvenlik endüstrisi için de büyük önemi bulunan hologramların, doğal olarak karmaşık bir yapısı bulunmaktadır. Kredi kartları ve banknotlar da bu yapıya sahip.


Örneğin holografik bir kuş, bir kredi kartında hareket ederek farklı ışıkların yerlerini değiştirir. Bir hologramı yeniden oluşturmak temel olarak imkansız olduğu için güvenlik cihazı olarak kullanılmaktadır. Sonuç olarak, günden güne gelişen teknolojide mevcut hologramlar da gelişmeye devam ediyor ve bahsettiğimiz hologram teknolojisi çağına oldukça yakınız.


Kaynak:

► interestingengineering.com
► computerworld.com


Yazar: Kaan Şensoy

Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.