4S Elektrik Elektronik Telekomünikasyon İmza Töreni Röportajı
Konusunda ve uygulama alanlarında dünya standardı olmuş markaları ile askeri otomasyon, madencilik otomasyonları, petrokimya tesis otomasyonları ve demir çelik otomasyon uygulamalarında kusursuz çözümler üretebilen 4S Elektrik Elektronik Telekomünikasyon dijital medya partneri olarak ElektrikPort'u tercih etti. İmza töreni sırasında Finansbank Camdibi Şb. Müdürü Sn. Nuri Atar, 4S Elektrik'ten Sn. Ömer Divarcı ve IC Elektronik'ten Sn. Jan Hannestad ile yapılan röportajın detayları yazımızın devamında...
10.10.2014 tarihli yazı 9639 kez okunmuştur.
ElektrikPort pazarlama ve organizasyon sorumlusu Doruk Üşümezbaş'ın 4S firması ile düzenlenen imza töreni sırasında, Finansbank Camdibi Şb. Müdürü Sn. Nuri Atar, 4S Elektrik'ten Sn. Ömer Divarcı ve IC Elektronik'ten Sn. Jan Hannestad ile gerçekleştirdiği röportajı sizler için derledik.
►Bankacılık sektörünün içinden biri olarak Türkiye’deki Elektrik-Elektronik pazarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
►Bankacılık sektörünün içinden biri olarak Türkiye’deki Elektrik-Elektronik pazarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Nuri ATAR: Şimdi tabi ben İzmir’de yaşadığım kadarıyla Elektrik sektöründe hem alıcı hem de satıcı tarafıyla çalışıyorum. Gördüğüm kadarıyla, satıcı gruplarında en hızlı yayılan ve gelişen sektörlerden biri Elektrik Elektronik sektörüdür. Sürekli yeni açılan şirketler var ama birçoğunun çok kısa vadeli ömürleri oluyor. Bu bence sektörün handikapıdır. Bakarsanız bir Elektrik Elektronik sektöründe uzun vadeli çalışan şirket çok az. Bir de birçok elektrik elektronik şirketinin başındaki yöneticiler elektrik konusunda yeteri kadar bilgi sahibi değiller. Yani mühendisler maalesef sektörün başında değil. Sektörün başındakilerin çoğu hasbelkader şirkette çırak ya da kalfa olarak başlamışlar, biraz sermaye edinerek buralara kadar gelmişler. Gidilecek çok çeşitli yollar var, getirilecek ve üretilecek çok farklı ürünler var. Ama hep alışılagelmiş rekabete açık aynı ürünler satılıyor. Herkes aynı ürünleri getiriyor ve kimsenin ürün hakkında çok bilgisi yok. Bir şirketin ihtiyacı olan bir ürünü aynı anda 15-20 şirket satmaya çalışıyor. Katma değeri çok düşük ürünler var piyasada. Gerçek manada araştırması ve analizi yapılarak getirilen teknolojik ürünlerle Türkiye’de sektör daha ileriye gidebilir diye düşünüyorum.
Dedem Otomasyon firmasının Genel Müdürü Raşit İmrenci, IC Elektronik den Satış Müdürü Jan Hannestad ,Teknopan firmasının Şirket Müdürü Ferhat Vardar, Finansbank Camdibi Şb. Müdürü Nuri Atar, 4S Elektrik'ten. Ömer Dıvarcı ile ElektrikPort Genel Müdürü Ayça Ayçiçek ve ElektrikPort Pazarlama ve Organizasyon Sorumlusu Doruk Üşümezbaş'ın katıldığı imza töreninden bir kare.
►Peki sektöre yeni giren ve bu sektörde kalıcı olmak isteyen şirketlere önerileriniz nelerdir? Bu sektörde kalıcılığın zor olduğunu söylediniz.
Nuri ATAR: Sektörün şu anda en büyük hatası ürün çeşitliliği olmamasıdır. Sadece bilinen ürünleri, kendilerine sunulan ve kendilerinden istenen ürünleri satıyorlar. Kendileri araştırma geliştirme ve yurtdışı çalışması yapmıyorlar. İthalat bacaklarında sadece bir aydınlatma grubunu öğrenmişler onun dışında yeni teknoloji ürünlerinde çok yoklar. Yani sektörün alışılagelmiş gidişatından çok farklı şeyler yapmaları lazım. Şu an 4S’in yaptığı da çok doğru bir yatırım bence.
►Verdiğiniz bilgiler ve yaptığınız yorumlar için teşekkür ederiz.
►4S Elektrik Elektronik Telekomünikasyon firması ve kurucuları hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?
Ömer DIVARCI: Tabi ki öncelikle Raşit Bey’den başlayalım. Raşit İmrenci, Dedem Otomasyon’u 1995 yılında kurmuştur ve yönetiminde bulunmaktadır. 1995 yılından bu yana ileri teknoloji çözümlerle uğraşıyorlar. Hem otomasyon alanında hem de mekatronik çözümlerde iş yapıyorlar. Sadece yurtiçi değil, yurtdışı çalışmaları var hatta cironun yaklaşık %70’i ihracat kaynaklı oluyor. Dedem Otomasyon, Türkiye standardının çok çok üzerinde bir mühendislik hizmeti veren bir firmadır. Uluslararası pazarlarda biraz önce Nuri Bey’in bahsettiği sektördeki eksiklikleri giderebilecek firmalardan bir tanesi de Dedem Otomasyon’dur.
Diğer kurucu ortağımız, Teknopan firmasının yöneticisi Ferhat Vardar’dır. Teknopan, 2001 yılından beri Ege bölgesinde pazarda bilinen ve ileri gelen markaların (Phoenix Contact, Kardeş Elektrik vb.) pazarlama ve satışıyla uğraşan bir firmadır. Firmanın geniş bir ticari deneyimi var ve a slında zor bir bölge olan Ege’de bile son derece başarılı faaliyetler yürütüyorlar.
Ben, 20 sene pazarlama ve satış konusunda hem çalıştım hem yöneticilik yaptım. Oralardan gelen birikimleri bir araya getirerek Türkiye’ye ileri teknolojik ürünlerin getirilerek satılması, pazarlanması hatta burada üretilen ve üretilecek ileri teknoloji ürünleri yurtdışına pazarlamak üzerine bir yapı oluşturalım diye ortaklarımızla kararlaştırdık. Bu düşünceyle, Mayıs’ın ortasında bu şirketi kurduk. Çok şükür şu ana kadar her şey iyi gitti ve ileri teknoloji ürünleri Türkiye’ye getirmeye başladık. Yeni anlaştığımız IC Electronics’in satış yöneticisi de şu anda buradadır.
ElektrikPort Pazarlama ve Organizasyon Sorumlusu Doruk Üşümezbaş, imza töreni sonrasında Finansbank Camdibi Şb. Müdürü Sn. Nuri Atar, 4S Elektrik'ten Sn. Ömer Dıvarcı ve IC Elektronik den Satış Müdürü Sn. Jan Hannestad ile röportaj gerçekleştridi.
►Peki 4S Elektrik Elektronik Telekomünikasyon firmasının hedefleri nelerdir?
Ömer DIVARCI: Az önce Nuri Bey’in değindiği gibi, sanayinin kendi içerisinde bir çıkmazı var. Herkes var olan bir şeyi getirip satmaya çalışıyor. Bizim hedefimiz sektörde var olmayan teknolojileri getirip yepyeni bir bayilik anlayışıyla geniş bir ağa satmak ve pazarlamaktır. Aynı zamanda getirilen ürünlerin ve hizmetlerin ileri teknolojik çözümler olması gerekiyor ki bir katma değer yaratalım. Yani bizim ürünümüzü kullanan bir müşteri rakiplerine karşı bir rekabet üstünlüğü elde edebilmeli ki kendisi uluslararası pazarlarda daha farklı bir katma değer ortaya çıkarabilsin. Geleneksel sistemde devam edersek çok fazla rekabet etme şansımız yok. Tamamen size biçilen bedelle devam etmek zorunda kalıyorsunuz. Böylece maliyet odaklı çalışmak durumunda kalıyor, kar ve hedef odaklı çalışamıyorsunuz, katma değer yaratamıyorsunuz. Ama 4S, bu sıkıntıları aşma noktasında müşterilerine çok ciddi avantajlar sağlayacaktır.
►4S Elektrik Elektronik Telekomünikasyon firması şu an pazara hangi markaları sunuyor?
Ömer DIVARCI: Anlaşmasını yaptığımız ve yöneticisinin burada olduğu IC Electronics firması var. Kendileri Danimarka orjinli uluslararası çalışan bir firma ve 1995 yılından beri faaliyet gösteriyorlar. Firmanın genel özelliği ve rakiplerinde pazardan ayrıldığı kısmı kendi kullanması gereken tüm yarı iletken teknolojisini kendileri imal ediyorlar. Bu kendilerine çok farklı ve çok büyük bir rekabet avantajı sağlıyor ve firmanın prensibi kesinlikle fiyatta rekabetten ziyade doğru çözümü müşteriye sunup özel tasarımlı ürünler sunmaktır.
İkinci firmamız Amerikan firması olan Thor Guard. Yıldırım ihbar sistemi yapıyor. Çok kısa örnek vermek gerekirse yıldırım düşmeden 8 ila 20 dakika öncesinde uyarı alıyorsunuz ve buna göre tedbir alıyorsunuz. İnsan hayatını korumaya veya maddi kayıpların oluşmaması için siz uyarıyor, ayrıca istenirse elektriksel olarak tedbir almanıza olanak sağlıyor. Kışlalara, okullara, sanayide, kamu alanlarında, hastanelerde her yerde kullanılabilecek bir ürün. En basit biçimi ile Thor Guard ihbar verdiği zaman açık alandan kapalı alana geçip veya bölgeden uzaklaşıp yıldırımın etkisinden kurtulabilirsiniz, yıldırım kaynaklı can kaybı yaşamazsınız.
►İlginizi Çekebilir: Elektrikport 4S Elektrik Elektronik Telekomünikasyon'un Dijital Medya Partneri Oldu
Üçüncü markamız Hasco Relay. Dünyada çok fazla röle imalatçısı yoktur. Uzun çabalar sonucu onların ürünlerini getireceğiz. Onlar da çok farklı bir felsefeyle çalışıyorlar, fiyat bazlı çalışmak yerine ihtiyaca uygun çözümler getiriyorlar.
Dördüncü markamız Joslyn Clark, prensipte işbirliği üzerinde anlaştık ve onlarla sözleşme safhasındayız. Alçak gerilim uygulamaları ve için ağır endüstriyel ortamlarda kullanılmak üzere vakum kontaktör üretiyorlar. Bu ürünlerde yine ileri teknoloji ürünleri.
►Türkiye pazarı hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyim?
Jan HANNESTAD: Şunu söylemem gerekiyor, Türkiye hakkındaki görüşlerim bu süreçte çok değişti. Burada yapılan işin kalitesinden çok etkilendim. Burada en az Avrupa’da yapılan işler kadar kaliteli işler yapılıyor hatta belki de buradaki işler daha kaliteli. Burada yapılan işleri dünyanın her yerine, uzak doğuya bile ulaştırmak istiyoruz ve umarım başarılı olacağız.
►Sektörde yeni trendler nelerdir? Hangi ürünler bu yeni trendlere uygun?
Jan HANNESTAD: Burada belirtildiği gibi çoğu doğu ülkesi geleneksel ürünlerden kurtulamıyor, yeni trendleri ve teknolojileri takip etmiyorlar. Ancak bazı ülkelerde bu yenilikler için çok açık bir pazar var. Çünkü buralarda sadece ihtiyaca göre ürün üretip satan geleneksel firmaların yanında elektronikte yeniliğin sınırı olmadığını, inovatif ürünlerin her zaman daha yararlı olduğunu bilen yöneticiler var. Artık sektör insan eliyle çalıştırılmaktansa otomatik olarak çalışan ürünlere doğru gidiyor. Özellikle kompresörler bu trendlere uyuyor ve bu ürünlerde bir çok yenilik var. Biz de bu ürünlerle ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz.
►IC Electronics’i sektördeki diğer firmalardan ayıran özellikler nelerdir?
Jan Hannestad: Bizi diğer firmalardan ayıran en önemli özellik kendi ürünlerimizde kullandığımız teknolojileri özel bir şekilde kendimiz üretiyoruz. Bu kurucumuzun vizyonudur. Büyük olasılıkla sektörde bu şekilde çalışan tek firmayız. Bu özelliğimiz rakiplerimizle aynı kar oranıyla müşteriye daha kaliteli ürünler sunmamızı sağlıyor.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.