ABD’deki Elektrik Tesislerine Genel Bakış
Elektrik şebekesi konusunda yaşanan sorunlar hemen hemen tüm dünyada benzer diyebiliriz. Peki ABD’deki durum nasıl dersiniz?
09.04.2022 tarihli yazı 3079 kez okunmuştur.
ABD’de elektrik şebekeleri, tüm ekonomik sektörlerin karbonsuzlaşmasına, dağıtılmış yenilenebilir üretimin artmasına ve tüketimin elektrifikasyonuna yol açacak önemli bir dönüşümün merkezinde yer alıyor. Her ülkede olduğu gibi ABD için de nihai hedef, şebeke esnekliğini, sürdürülebilirliği ve güvenilirliği geliştirmek.
Bu bağlamda, ABD iddialı hedefler ile yola devam ediyor. Net sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2005 seviyelerinin %50-52’nin altına düşürmek ve 2035 yılına kadar %100 temiz enerjiye ulaşmak ana hedefler arasında yer alıyor. Bu hedefler entegre bir yatırım, inovasyon ve yeni teknoloji dağıtım stratejisini içeriyor.
Bu bağlamda, ABD iddialı hedefler ile yola devam ediyor. Net sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2005 seviyelerinin %50-52’nin altına düşürmek ve 2035 yılına kadar %100 temiz enerjiye ulaşmak ana hedefler arasında yer alıyor. Bu hedefler entegre bir yatırım, inovasyon ve yeni teknoloji dağıtım stratejisini içeriyor.
►İlginizi Çekebilir: Türkiye'nin Enerji Depolama Pazarındaki Son Durumu
Mevcut ABD yönetimi bu amaca ulaşabilmek için Build Back Better Act çerçevesinde Altyapı Yatırımı ve İstihdam Yasası aracılığıyla önümüzdeki beş yıl içinde yeni altyapının geliştirilmesine 500 milyar dolar bütçe ayırdı. Bu yatırımlarla dağıtım şebekesi altyapı yatırımları esnekliği ve güvenilirliği artırılabilir, yenilenebilir üretim kaynaklarını daha iyi entegre edilebilir, elektrik maliyetlerini düşürülerek ve talep merkezlerine bağlayarak en iyi temiz enerji kaynaklarının kilidi açılabilir.
Bugün dayanıklılık, enerji altyapılarını iklim değişikliğine uyarlamaktan daha fazlasını ifade ediyor. ABD'nin birçok bölgesinde, kamu hizmetleri artık baskın elektrik üreticileri değil ve dağıtılmış enerji kaynakları, Biden yönetiminin belirlediği karbon emisyonlarını ortadan kaldırmaya yönelik 2035 hedefi sayesinde de katlanarak artmış durumda. Çatı üstü güneş enerjisi, müşteri merkezli enerji depolama ve elektrikli araçlar gibi dağıtık üretim kaynakları artık benimsendi.
►İlginizi Çekebilir: Topraklama Tipine Göre Dağıtım Şebekeleri | TN, TT, IT
Bununla birlikte American Society of Civil Engineers verilerine göre, ABD'deki iletim ve dağıtım hatlarının %70'i eski durumda olup, bu hatlar 50 yıllık beklenen ömürlerinin ikinci yarısındalar. Son 20 yılda uzun süreli kesintilerin sıklığında da artış yaşanmış durumda. Yaşanan büyük ölçekli kesintiler 2000 yılında 12 adet iken, bu sayı 2020’de 180’i aşmış durumda. Şiddetli hava koşulları, yaşlanan ve aşırı yüklenen elektrik altyapısı ABD’de de bir sorun olmuş durumda.
Kaynak:
►cleantechnica
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET