elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Adaptif Programlama, Kolay Kullanımı ile Maliyetleri ve İş Gücünü Azaltır

Adaptif Programlama, standart parametreler yerine sürücünüzü uygulamanızın çalışma mantığına ve özel ihtiyaçlarına göre, esnek şekillerde ayarlayabileceğiniz bir programlama yazılımıdır. Mini bir PLC görevi gören bu program ile üretim süresince gerekebilecek spesifik ihtiyaçlara uygun özel fonksiyonlar oluşturularak sürücü kolay bir şekilde yönlendirilebilir. Harici bir opsiyon satın alınmaya gerek olmadan kullanılabilen bu özellik, iş gücünü azaltıp aynı zamanda da zamandan tasarruf sağlayarak kusursuz bir üretim süreci sağlar. Detaylar ABB Türkiye'den Sn. Nursena Ünsal'ın kaleminden yazının devamında...



A- A+
13.09.2024 tarihli yazı 809 kez okunmuştur.
ABB'nin yeni nesil tüm sürücülerinde dahili olarak bulunan bu programlama yöntemi şu öğelerden oluşur:

Sürücü kontrol programından değerleri okumak için kullanılan önceden tanımlanmış bir giriş öğeleri listesi.
► Sürücü kontrol programına değerleri yazmak için kullanılan önceden tanımlanmış bir çıkışlar listesi.
► Her bir duruma kendi blok programının dahil olduğu, girişler, çıkışlar ve durum geçiş öğelerini içeren bir dizi durum.


Adaptif Programlama Kullanıcı Arayüzü


Adaptif Programlama, ABB’nin Drive Composer Entry ve Drive Composer Pro yazılımları ile açılır. Bu yazılımlar fonksiyon blokları oluşturmak için grafiksel bir arayüze sahiptir. Fonksiyon blokları, aritmetik ve mantıksal fonksiyonların yanı sıra seçim, karşılaştırma ve zamanlayıcı bloklarını da içerir. Programın girdi ve çıktıları sürücünün fiziksel girişlerinden, parametre değerlerinden veya sabitlerden alınabilir. Çıktılar, başlatma sinyali veya sürücünün durumu ile ilgili diğer eylemler için kullanılabilir.

Adaptif Programlamanın çalıştırılabilmesi için standart fonksiyon blokları (ADD, AND) kullanılır. Bir Adaptif Programlamanın maksimum boyutu, kullanılan blok türlerine ve programda kullanılan önceden tanımlanmış giriş ve çıkışların sayısına bağlıdır.



Fonksiyon Blokları

 

Adaptif Programlamanın Temel Özellikleri


► Kullanıcı, sürücünün çalışma mantığını uyarlanabilir fonksiyon blokları ile oluşturabilir.
► Maksimum 20 blok kullanılarak bir program hazırlanabilir.
► Program, her 10 ms'de bir çevrilir.
► Bu program sürücünün davranışını dinamik olarak değiştirebilir.



Etiket ve Açıklama Düzenleme

 

Adaptif Programlamanın Etkinleştirilmesi ve Çalıştırılması


Sürücüde Adaptif Programla mevcutsa, sürücü açıldığında program otomatik olarak başlatılıp makro veya kullanıcı seti değiştirildiğinde durur aynı zamanda da sürücü parametresi 96.70 “Adaptif Progralamayı Devre Dışı Bırak” ile etkinleştirilebilir veya devre dışı bırakılabilir.

Adaptif Programlamanın çalışıyor olması için şu koşulların tümü sağlanmış olmalıdır:

1. Adaptif Programlama penceresindeki "Programı çalıştır" düğmesi aktif (basılı) olmalıdır. "Programı çalıştır" düğmesi, sürücü sekmesinde yer alır.
2. Adaptif programlama etkin olmalıdır.
3. Sürücü veya ünitenin kontrol ünitesi enerjilendirilmelidir.
4. Sürücünün veya ünitenin kontrol programı, parametre geri yükleme, uygulama makrosu değiştirme veya başka bir büyük ölçekli parametre değiştirme işlemi yapmıyor olmalıdır.

Adaptif Programlama devre dışı bırakılırsa sürücü açıldığında program çalıştırılamaz ve Drive Composer'dan düzenlenemez.



Girdiler
 
 



Adaptif Programlamanın Çalıştırılması


Parametre 7.30 “Adaptif Programlamanın Durumu”, adaptif programın durumunu gösterir. Program yalnızca sürücü durdurulmuş durumdayken düzenlenebilir. Program düzenlenirken "Başlatma engeli" etkin olur, böylece sürücü çalışmaya başlamaz.

Adaptif Programlama, tüm blokların aynı zaman seviyesinde olduğu sayısal sırada işlev bloklarını yürütür. Bu kullanıcı tarafından değiştirilemez. Kullanıcı sadece şu görevleri yapabilir:

► Standart bloklar ve bağlantılar kullanarak bir program oluşturmak.
► Blokları farklı konumlara taşıyarak numaralandırmayı değiştirmek.
► Programın çalışma modunu seçmek (çalıştırma/düzenleme).



Çıktılar

Sürücüdeki program uyumsuz veya bozuksa, 64A6h “Adaptif Programlama Hatası” aktif hale gelir. Hatanın genişletme kodu, programla ilgili sorunun ayrıntılarını açıklar. Aynı zamanda program bir yedek dosyasına kaydedilerek gerektiğinde geri yüklenebilir. Bu, kullanıcıların oluşturdukları özel programları güvenli bir şekilde saklamalarına ve daha sonra kullanmalarına olanak tanır.

Basit arayüzü ve kolay kullanımı ile sürücüyü uygulamaya göre özelleştirip yönlendirebilen bu program-lama yeteneği ABB sürücülerini birçok açıdan ön plana çıkarıyor.




Yazar: Nursena Ünsal – ABB /Ürün Uzmanı


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar