Akkor Flamanlı - Enkandesan Lambalar |
2.Bölüm
Dört bölümden oluşan yazımızın ilk bölümünde akkor flamanlı lambaların tarihçesini incelemiştik. Bu bölümde ise akkor flamanlı lambalardan, ampul ile ilgili yapılan ilk çalışmalardan ve ampulun iç yapısından bahsedeceğiz.
Giriş
►İlginizi Çekebilir: Tarihteki En İyi 10 İcat
Günümüzde enerjinin verimli kullanılması için yapılan çalışmalar kapsamında, dünya genelinde akkor lambaların yerlerini diğer lamba türlerine bıraktığını görüyoruz. Floresan lambalar, kompakt floresan lambalar, soğuk katotlu floresan lambalar (CCFL), yüksek basınçlı deşarj lambaları ve LED aydınlatma gibi yeni teknolojiler; lambanın harcadığı güce karşılık verdiği ışık miktarını arttırmaktadırlar. Avrupa Birliği'nde akkor lambaların piyasadan çekilme süreci devam etmektedir. Brezilya'da bu süreç tamamlanmıştır. Türkiye'de ise enerji verimliliği ile ilgili yapılan çalışmalar kapsamında bu süreç devam etmektedir.
Kısa Tarihçesi
Akkor flamanlı lambayı kimin icat ettiği sorusu sorulduğunda, Thomas Edison dahil 22 mucidin ismi karşımıza çıkar. Ancak Edison isminin öne çıkmasında üç faktör etkilidir; yüksek verimli akkor flamanı malzemesi, diğer mucitlerin elde ettiğinden daha iyi bir vakum ortamı ve merkezi bir kaynaktan yapılan güç dağıtımı için ekonomik olarak uygunluk.
Edison'un orijinal karbon flamanlı ampulü
►İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Verimli LED Lambaları
Ampul ile ilgili ilk çalışmalar 1802 yılında İngiliz Humphry Davy tarafından, platin ince bir şeritten akım geçirilerek ilk enkandesan ışığının elde edilmesi ile başlamıştır. Elde edilen ışık pek parlak değildi ve fazla uzun sürmemişti ancak bu tarihten sonraki 75 yıl boyunca bu çalışmalara örnek olmuştur. Bunun dışında 1809 yılında Davy, 2000 adet pile bağlı iki karbon çubuk ile ilk ark lambasını yapmış ve İngiliz Kraliyet Enstitüsü'nde ilk sunumunu gerçekleştirmiştir.
1840 yılında İngiliz Warren de la Rue, vakumlanmış cam bir tüp içine bobin sarımlı bir platin tel yerleştirmiş ve üzerinden akım geçirmiştir. Elde edilen ışık verimli olmasına rağmen platinin pahalı olması sebebiyle lambanın kullanılması, ticari açıdan o tarihler için mümkün değildi.
Bu zamandan itibaren çeşitli bilim adamları ampul için uygun lamba teli (flaman) bulmak için araştırma yapmaya başladılar. 1840'da Joseph Swan karbonize, kağıt flamanını kullanarak ilk işlevsel ampulü yaptı ve 1860'da patentini aldı. Ancak ampul sönük ışık yayıyordu ve yanma süresi çok kısaydı. Ampulün tam iş görebilmesi için güç kaynağına ihtiyacı vardı.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye