Araç Rüzgar Testleri için Simülasyon Yazılımı
Otomotiv sektöründe yıllardır devam eden çalışmalardan olan araç seslerinin azalması için yapılan çalışmalarda mühendisler büyük yol kat ettiler. Motor, lastik ve diğer etken seslerde azalma sürücü ve yolcu konforunu artırdı. Çok iyi çalışmalar yapılmasına rağmen rüzgâr, göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Simülasyon ile test için detaylar yazımızda bulabilirsiniz.
15.01.2017 tarihli yazı 10953 kez okunmuştur.
Rüzgar, araç içinde bulunan sürücü ve yolculara rahatsızlık vermenin yanı sıra sürüşü de etkileyebiliyor. Rüzgâr sesi olarak bilinen titreşim akustiği (AVA) problemi, otomotiv endüstrisinin kullanıcı kalitesini artırmak için geliştirilmesi gereken bir faktördür. Bu faktör sadece otomotiv sektörü için geçerli değildir. Havacılık ve pek çok endüstri uygulamalarındada rüzgâr etkisi üzerinde çalışmaları sürekli devam eden önemli bir durumdur. Rüzgar etkilerini test için yapılan simülasyonlar, geliştirme çözümleri için uygun maliyetli bir işlemdir. Bu simülasyonlar sınırlı özellikte, pahalı, tekrarlanması zor ve zaman alan rüzgar tüneli testlerinin yerine kullanılan bir uygulamadır.
Titreşim Akustiği için Simülasyon Testi
ESI VA One, çeşitli ses ve titreşim problemlerinin çözümü için tasarlanmış bir simülasyon yazılımıdır. Programda hesaplamalı akışkanlar dinamiği(CFD), sonlu elemanlar(FE), sınır elemanları(BE) ve istatistiksel enerji analizi(SEA) bulunmaktadır. Yazılım kullanılarak, CFD basınç dağılım geçmişi, dalgalı yüzey basınç yüklerine çevrilebilir. Dalga boyu spektrumu istenildiği zaman istatistiksel enerji analiz modeline doğrudan uygulanır. Önişleme araçları ile CFD verilerini modele uygulanmaktadır. Bu yükler hem konveksiyon hem akustik olarak, kabin içinde ki gürültüyü değerlendirmek için araç çerçevesinde test yapılır. Yapılan iş şu şekilde özetlenmektedir;
► Seçilen CFD verileri ile süreç başlanır.
► Seçilen adımlar boyunca veriler işlenir.
► CFD verileri yazılım içine aktarılır.
► Model çözümlenir ve sonuçlara göre titreşim akustiği (AVA) görselleştirilerek çözümlenir.
► Seçilen CFD verileri ile süreç başlanır.
► Seçilen adımlar boyunca veriler işlenir.
► CFD verileri yazılım içine aktarılır.
► Model çözümlenir ve sonuçlara göre titreşim akustiği (AVA) görselleştirilerek çözümlenir.
Modern AVA Simülasyonlarının Avantajları
CFD temelli yazılım zaman alan işlerin kısa sürede yapılmasına olanak sağlamaktadır. Yazılım için tapılan çalışmalar zor ve uğraştırıcı olmasının yanında rüzgâr tünellerine göre daha çeşitli sonuçlar elde edilmektedir. Buna ek olarak, yazılım üzerinde yapılan geliştirmeler ve algoritmalar ile son yıllarda iyileşmeler görülmüştür. Sonuç olarak bir rüzgar tüneline gerek olmadan doğru gürültü simülasyonları ile uygun maliyetli çalışmalar yapılmıştır.
CFD ile modellenmiş görsel
Kullanıcı arayüzü basitleştirilerek kolay bir öğrenim, hızlı erişim ve model oluşturma zamanı ile model bağlantılarını en aza indirmeye yardımcı olmak için bir şekilde düzenlenmiştir. Yazılım ile çok çekirdekli işlemler optimize edilebilmektedir. Bu şekilde programın okuma, yazma ve çözme işlevlerini hızlandırmaya yardımcı olmaktadır. Geliştirilmekte olan ürünler çok sayıda simülasyon ile test edilerek kısa sürede üretime başlanabilecektir. Çeşitli varyasyonlar denenerek pahalı geliştirmeler yapılmadan uygun maliyetli çözümler elde edilmiş olacaktır. VA One ile ayrıca, düzgün olmayan akustik sonlu eleman(FE) ortalama akışları ve çok çekirdekli sınır elemanı yöntemi hesaplamaları da dâhil olmak üzere diğer akustik simülasyonlarıda yapabilir.
Kaynak:
►engineering.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET