elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Audimetre Nedir? Nasıl Çalışır?

Audimetre, bir zamanlar TV reklam sektörüne yön veren cihaz olarak kullanılmaktaydı. 1930 ve 1940’lı yıllarda yaygın olarak kullanılan Audimetre nedir ve nasıl çalışır? Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
09.12.2019 tarihli yazı 5368 kez okunmuştur.
Modern çağda pazarlama yöntemleri olarak birçok farklı yöntem söylenebilir. Televizyonlardaki reklamların izlenme sayılarından, internette takip edilen sitelerin ne kadar tık aldığına kadar bir çok yolla insanların ihtiyacı olan şeyleri öğrenebiliriz. 30’lu ve 40’lı  yıllarda yani radyo çağında bu yöntem çok ilginç bir şekilde çözülmeye çalışılmış. İşte bu çözümün adı: Audimetre

Radyo yayıncılığının ilk zamanlarında yani 1930’lu yıllara denk gelen dönemde, radyoda pembe dizi(soap opera) ve suç dramalarını dinlemek oldukça yaygındı. Reklam yayıncılığı da şimdiki kadar çok yaygın olmasa bile yinede bir çok reklam radyoda yayınlanırdı. Hangi reklamın ne kadar çok dinlenildiği ve o ürünün ne kadar tercih edildiği de reklam yayıncılarını merak içinde bırakırdı. Bunu tespit edebilmenin zorluğunu, bir ürün hakkında fikir edinmek için satın alınan gazete sayısını tespit etmenin zorluğuyla karşılaştırabiliriz.

 

Medya araştırmacıları reklamların tercih edilebilirliklerini tespit edebilmek için oldukça ilkel yöntemler kullanmışlardır. Fairleigh Dickinson Üniversitesi'nde Medya ve İletişim Profesörü olan Karen Buzzard, dinleyici postalarının bu tespit çalışmalarını belirlemek için kullanıldığını belirtti. Karen Buzzard, gelen dinleyici postalarının sayısının, yayınlanan programların dinleyici  sayılarını ve bu programlar hakkında gelen yorumları belirlemek için kullanıldığını açıkladı. Yaşadığımız dönemle kıyaslandığında teknolojide gerçek anlamda büyük bir ilerleme yaşadığımız anlaşılıyor.

Telefonunda kullanılmaya başlanmasıyla birlikte medya araştırmacıları insanları telefonla aramış ve daha önce neler dinlediklerini, ileriki dönemde neleri tercih edebilecekleri gibi sorular sorarak araştırmalarını derinleştirmişlerdi. Yani basit bir tabirle anketörlük görevi yapmaya başlamışlardı. Ama bilindiği gibi o dönemlerde telefon yeteri kadar yaygın değildi ve kullanılması oldukça zahmet vericiydi. İşte Audimetre’nin ortaya çıkış hikayesi de böylece başlamış oldu.

1936 yılında icat edilen Audimetre cihazı, Şubat 1945 sayılı Radio-Craft dergisinde yayımlanan  “Radyo İzleyici Sayacı” adlı makale ile birlikte geniş çevrelerce tanınmaya başladı. Makalede Audimetre cihazının izleyici araştırmalarında bir devrim yaratacağı yazarken makineyi tanımlayan bir çok açıkça belirtilmiş ifadede yer almaktadır. Audimetre ilk olarak 1939 yılında deneme amaçlı olarak evlere ailelerin mevcut radyolarının yanına yerleştirildi.

İçerisinde bir çok dişlinin çalıştığı Audimetre, radyoya bağlı bir şekilde çalışırdı. Eski radyo tiplerinde kanal(istasyon) değiştirmek için kullanılan çevirmeli bir kadran olur. Her radyo kadranı çevrildiğinde Audimetre’de hareket eden bir kol olurdu.  Böylece, her radyo kanalı değiştirildiğinde de Audimetre’in dönen kolu cihazın içindeki oldukça uzun bir bantı da döndürürdü. Bu bant 30 metre uzunluğunda 7 cm genişliğindeydi ve yerleştirilen evlerde 1 ay boyunca kullanıldı. Araştırmacılar, Audimetre sahibi olan evleri her ay ziyaret ederek bitmiş olan bantları toplayarak bunları Chicago’daki bir tesise gönderirdi. Bu tesisten çıkan veriler ile araştırma sonuçları bulunurdu.

 


İlginizi Çekebilir: Radyo Frekans Yayılımı Nedir?

Bir reklam araştırması şirketi sahibi olan Arthur C. Nielsen, radyo reklamcılığının gelecek dönemlerini anlatan bir makaleyi 1942'de The Journal of Marketing dergisi için yazdı. Nielsen, araştırma sonuçlarını belirlemek için hala insanları tek tek aradıklarını belirtirken şirketinin artık Audimetre cihazını kullanmaya başladığın söyledi. Amerika’da henüz sadece 200 evde bulunan Audimetre’yi ülke genelinde 1000 eve kadar çıkartacaklarını söyleyen Nielsen, “Audimetre’nin sadece 200 evde olması ilk bakışta küçük bir proje gibi gözükebilir ancak bu cihazların her birinin elde edeceği veriler ile eski sistemden çok daha fazla katkı alabileceğiz.” dedi.

Audimetre’nin diğer yöntemlere göre çok büyük bir avantajı daha var. Şöyle ki piyasa araştırmacıları eski yöntemler ile insanların hangi programları dinlediğini öğrense bile ne kadar süre dinlediklerini asla kesin bir şekilde bilemiyorlar. Ama Audimetre ile bu verileri kesin bir şekilde öğrenebilmek mümkündür.

Audimetre’nin üretimi 1945 yılında 2.Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte iyice hızlanmıştı. Hatta sonradan geliştirilen televizyonlar için bile bir Audimetre cihazı kullanılmıştır. Günümüze gelindiğinde ise Audimetre cihazı artık eski çağ icadı olarak tarih sayfalarındadır. Yerini ise teknolojinin son model yenilikleri yer almıştır. Yakın bir örnek vermek gerekirsek Türkiye televizyonlarında reyting denen medya araştırması Audimetre’nin yerini aldığı bir teknolojik gelişme örneğidir. Ama bu araştırmalar sadece televizyonlar ile kısıtlı değildir. İnternet mecrasında bu gelişmeler fazlasıyla uygulanmaktadır. Audimetre cihazının internette kaynakları oldukça azdır. Türkçe kaynak olarak ise neredeyse yok denecek gibidir. Böyle eski, tuhaf ve yararlı cihazların tarihçesini öğrenmek teknolojiye bakışımızı geliştirebilir.


Kaynak


►paleofuture.gizmodo



Yazar: İsmail Kaygın

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar