elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Aziz Elmo Ateşi Nedir?

Bir fırtına esnasında evinizin penceresinden dışarı baktığınızda mavi alevlerle parlayan bir sokak lambası gördüğünüzde, itfaiyeyi aramak aklınıza gelebilir. Fakat sonrasında sokak lambasının mavi alevlerle parladığını, ancak yanmadığını fark edebilirsiniz. Bu durumda itfaiyeyi aramak gereksizdir. Bu şahit olduğunuz olay Aziz Elmo ateşidir. Bu yazımızda Aziz Elmo’nun Ateşi’ni inceledik.



A- A+
13.10.2017 tarihli yazı 10508 kez okunmuştur.
Aziz Elmo Ateşi, elektrik yükünde oluşan boşluktan kaynaklanan bir hava olayıdır. Aziz Elmo Ateşi şimşek gibidir, fakat şimşekle bazı önemli farklılıkları bulunmaktadır. Bu olayın ilk tanıkları, çoğunlukla da denizcilerden oluşan, bunun bir ateş olmadığını ve gök gürültülü ve fırtınalı havalarda meydana geldiğini belirtiyorlar. Tarihte ise Magellan, Caesar ve Columbus gibi ünlü denizcilerin hatıratlarında bu olaydan bahsettikleri belirtiliyor.

Denizciler, bu ışıltıyı yanlış bir telafuz ile Aziz Elmo’ya ithaf etti. Aslında denizcilerin koruyucusu olduğuna inanılan aziz ise Aziz Erasmus’tur. Bu inanışa göre fırtınanın sonlarında meydana gelen bu doğa olayı Aziz Elmo’nun denizcilere verdiği fırtınadan bir kurtuluş sinyali. Benjamin Franklin ve Charles Darwin ise hava olayını kesinlikle daha bilimsel bir perspektifle incelemişlerdir. Popüler inancın aksine Aziz Elmo’nun ateşi sadece denizlerde meydana gelmez.

 

Tüm elektrik olaylarında olduğu gibi St. Elmo'nun Ateşi de elektronlarla ilgilidir. Peki bu ateş bir çeşit yıldırım değilse ne olabilir? Aziz Elmo’nun ateşi de yıldırım gibi plazma ya da ışıma yapan iyonize bir havadır. Ancak yıldırımda, elektrik yüklenmiş (şarj olmuş) buluttan toprağa doğru bir elektron akımı vardır. Aziz Elmo’nun ateşinde ise sadece havaya bir miktar elektron atılımı gerçekleşir. Aslında bu olay bir korona deşarjıdır ve bu elektrik yükünde bir dengesizlik meydana geldiğinde gerçekleşir. Ayrıca bir tıslama sesi de duyulabilir.



Aziz Elmo Ateşi'nin oluşmasının ilk aşaması bir fırtınanın meydana gelmesidir. Fırtınayla birlikte elektrik yüklü bir atmosfer oluşur. Fırtına bulutları ile zemin arasında oluşan potansiyel fark bir gerilim meydana getirir. Havadaki atomlar değişime uğrar. Sonuçta hava daha iyi bir iletken haline gelir. Havayı da bir katman olarak düşünürsek bu olayla birlikte havanın delinme gerilimi düşer.(30 kV/cm'den daha düşük hale gelir.)
 


► İlginizi Çekebilir: Yıldırım Enerjisi Kullanılbilir mi?

Havanın delinme geriliminin düşmesi ise korona deşarjına uygun bir ortam hazırlar. Elektrik yükünde oluşabilecek herhangi bir dengesizlik ise bu olayın kolayca gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca bu olaya paratoner işlevi görebilecek nesnelerde sebep olabilir. Olayın denizlerde yada havada görülebilmesinin sebebi ise gemilerin direkleri ve uçakların kanatlarının sivri ve uzun olmalarıdır.

Hava molekülleri parçalanırsa ışıma yaparlar, mavi alevler şeklinde ışımanın sebebi ise budur. Rengin mavi renk olması ise atmosferin azot ve oksijen bileşenlerinden kaynaklıdır. Eğer atmosfer Neon’dan meydana gelseydi ateş turuncu renkte olacaktı.





Kaynak:

howstuffworks.com
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar