Beyin Kontrollü Bilgisayarlar Geliştirildi
Neuralink gibi insan beyni ile teknolojiyi birleştiren teknolojiler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Miami Üniversitesi de bu çalışmalara katıldı ve manyetoelektrik nanopartiküller ile önemli bir adım atmış oldu. Detaylar yazımızın devamında.
28.03.2021 tarihli yazı 6502 kez okunmuştur.
Bilindiği üzere Elon Musk’ın sahip olduğu bir diğer şirket Neuralink, insan beynine yerleştirilmesi planlanan bir çip geliştirdi. Çipin pek çok hastalığın tedavisinde faydalı olacağı da öne sürülüyor. Ancak Neuralink’e rakip bir teknoloji duyuruldu. Bu yeni teknoloji beyninize çip yerleştirmek yerine, damarlarınızın içinde hareket edebilecek, beyninize girip nöronlarınızdan beyin sinyallerinizi okuyup bu sinyalleri harici bir bilgisayar kaskına ileterek milyonlarca nanopartiküller ile kafatasınızı doldurabilecek. Miami Üniversitesi Mühendislik Koleji’nden Profesör Sakhrat Khizroev liderliğindeki bir ekip, nanopartikülleri kullanarak beyinle teller veya implantlar olmadan "konuşmak" için bir yol bulduğuna inanıyor. Ekip, kan-beyin bariyerini aşmak için manyetoelektrik nanopartiküller (MENP'ler) adı verilen yeni bir ultra ince birim sınıfı kullanıyor.
Profesör Khizroev: "MENP'ler beynin içine girip nöronların yanına yerleştirildikten sonra, onları harici bir manyetik alan ile uyarabiliriz ve karşılığında tel kullanmadan konuşabileceğimiz bir elektrik alanı üretilir." dedi. Özel bir manyetik kask, MENP'ler ile gerçek zamanlı olarak bizlere iletişim sağlayacak. Bu gelişme bilim adamlarının beyinler ile bilgisayarlar arasında nasıl ara yüz oluşturacaklarına bakışını, yerelleştirilmiş sonuçlarının endişe verici varlığı olmadan değiştirebilecek bir araç olma imkânı sunuyor. Bunun iyi ya da kötü olup olmadığını söylemek bizler için henüz çok erken, çünkü bu senaryodaki ameliyat problarının yerini, damarlarımızda gezen milyonlarca partikül alacak ve tüm beynimizi kaplayacaklar. Khizroev blog yazısında “Şu anda sadece yüzeyi kazıyoruz. Günlük hayatımızın böyle bir teknoloji ile nasıl değişeceğini ancak hayal edebiliriz.” dedi. Khizroev bu teknolojinin tıp bölümlerinde devrim yaratmasını istiyor. MENP'ler ile beynin tamamındaki aktivite haritalanabilirse, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve hatta majör depresyon gibi zor nörolojik durumları tedavi etmenin yeni bir yolu ortaya çıkabilir.
Elon Musk’ın Neuralink’i gibi diğer çabalar, beyin-bilgisayar ara yüzünü elde etmek için implantların kullanılmasını gerekmekte, ancak Khizroev bu tür bir yaklaşıma şüpheyle bakıyor: “Diğer çabalar, beynin gizemlerini çözmeye çalışmak için mikro elektrotlar gibi harici enstrümanlar kullanıldı, ancak karmaşıklığı ve erişim zorluğu nedeni ile bu tür yöntemler ancak bir yere kadar gidebilir. İnsan beyninde 8 milyar nöron bulunmakta, bu nedenle her bir nörona erişmek için 80 milyar mikroelektrot bağlamanın ne kadar zor olduğunu hayal edin.” dedi. Khizroev’in de açıklamalarına göre bağlantı kurmanın tek yolu kablosuz nano teknoloji gibi duruyor.
Kaynak:
► interestingengineering.com
YAZAR: Kadir Serhat KILIÇ
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.