elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bir LED de Siz Yakın |
Breadboard Rehberi 1. Bölüm

Basit bir devre düzeneği ve ışık veren bir LED ile siz de kendi devrenizi kurmak için gerekli ilk adımları atabilirsiniz. Breadboard ile basit devre kurulumunu öğrenmek için rehberimizi okumanız yeterli.



A- A+
18.05.2014 tarihli yazı 22129 kez okunmuştur.
Kendi  devresini  yapmak isteyenlerin başlangıç yapabilmesine yardımcı olacak ufak bir rehber hazırladık. Çok sayılmayacak bir breadboard bilgisi ile devre kurabilmenizi sağlayacak rehberimizi umarız faydalı olur. Hemen ihtiyaç listesine geçelim. İhtiyacımız olan gereçler şunlar:
 
      ►PIC Programmer
      ►Programlanabilir PIC
      ►Voltage Regülatörü
      ►Güç Kaynağı
      ►Kablolar
      ►Breadboard
 
Listedeki bir çok şeye sahipseniz ve başlamaya hazırsanız artık rehberimize geçebiliriz. Öncelikle güç devremizi kurmamız gerek.

Güç Devresi

Uğraşacağınız bir çok devrenin  5 Volt DC ile çalıştığını söylemeden geçmeyelim. Güç kaynağı için hemen bir adaptör edinin. Telefonunuzu şarj ettiğiniz veya modeminizi taktığınız adaptörler olabilir. Üzerinde etiketi kontrol ederseniz şöyle bir şey yazması gerek:

      ►Input: AC 120V 60Hz
      ►Output: 12V 500mA

Bir çok devre 5V ile çalışıyor demiştik fakat güç kaynağımızdan 12V geliyor. O halde 12V ile ne yapacağız? 12V çok gürültülü çalıştığı için voltaj regülatörü kullanarak bu gürültüyü gidereceğiz.

 


Güç kaynağıyla işe başlayalım. Güç kaynağının pozitif ucunu VREG input pinine bağlayın. Güç kaynağının toprak ucunu da (Ground), breadbordun GND girişine bağlayın. Ardından  Output pininden güç şeridini izleyerek , GND şeridi üzerinden GND pinine bir ağ çekin.
 
Bütün voltaj regülatörlerinin bir iç direnci vardır. Bu yüzden inputa vereceğiniz 2V-3V fazlalık ile iç direnç kaybını kapatabilir, output olarak almak istediğimiz değeri doğru şekilde elde edebiliriz. 5V bir regülatöre 5V-6V vermeyi deneyin, 4V gibi bir  çıkış aldığınızı göreceksiniz. Bu yüzden 5V çıkış alabilmek için yaklaşık 7.5V vermeniz gerekir.
 

 
 
► İlginizi Çekebilir: Elektronik Gürültü Nedir

 
Kaynakta oluşabilecek olası akım-gerilim dengesizliklerini engellemek için, devrenizde kapasitör kullanmak faydalı olacaktır.
 
 

 
Fazla veya yanlış akım ünitelere zarar verebilir. Bu yüzden mikro işlemcinizi devreye yerleştirmeden önce her şeyi kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Yanlış yerleştirilmiş bir parça entegre devrenizin yanmasına sebep olabilir. Yanmaktan kastımız alevler veye duman görecek olmanız değil  fakat saatlerce devrenin neden çalışmadığını anlamaya çalışmanız dumandan veya alevden daha kötü olabilir.
 
 
Uyarı: Eğer voltaj regülatöründan tuhaf kokular alıyorsanız veya cihaz çok ısınmışsa devrenizin enerjisini hemen kesin. Elinizi de oldukça dikkatli kullanın ki ısınmış bir devrede elinizi yakabileceğiniz bir çok unsur bulunabilir. Sanırım artık devreniz hazır ve çalıştırmak için tamamız. Öyleyse devam edelim.

Sıradaki adım: Mikrodenetleyici Yerleştirme
 

Ek Bilgi
 
 
 
► İlginizi Çekebilir: Lojik Devreler (Kapılar)

 
Söylememiz gerekirse elinizi 78L05 e dokunamazsınız veya projedeki farklı modüller için farklı voltajlar isteyebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan şey LM317.

LM317 ayaralabilir bir regülatördür.  1.25V-37V ye kadar çıkabilir. LM317 bunu 2 direnç ve geri besleme mekanizmasiyla gerçekleştiriyor.  Yapmanız gereken 2 adet direnci aşağıdaki eşitliğe göre yerleştirmek.


 

 
R1 olan yer 240 Ohm.  Iajd kısmını iptal edebilirsiniz ve diğerlerini ADJ pinine şekildeki gibi yerleştirebilirsiniz.

 

 
C1 ve C2 kapasitörleri yardımcı nitelikte, yani elinizde kapasitör yoksa üzülmenize gerek yok.
 

 
 

 
240 Ohm R1 ve 720 Ohm R2 kullanarak  5V bir çıkış elde edersiniz. 

PIC Yerleştirme
 
Elimizdekileri tekrar kontrol edelim. Elimizde 5V gücümüz var. Kırmızı VDD (5V), mavi ise toprak(Ground) Devrenizin fişini çekin ve bilgisayara bağlayın. 16F628 kullanacağız.
 
 
VSS pinini toprağa bağlayın, VDD 5V kısmına gidecek. LEDinizi devreye takın. LEDi pine takmak için LEDin anot ucunu, dirence bağlamak için de katot ucunu bilmeniz gerekiyor. Direnci de toprağa bağlamanız gerek. Sonrasında devreyi çalıştırabilirsiniz. LED 5V ile parlayacak, direnç sayesinde akım sınırlanacak ve LEDin patlaması önlenecektir.

LED yakıp söndürme (Blink) uygulamamız için, PIC programlama kısmıyla yazımızın devamını okuyabilirsiniz.



 
KAYNAK:

► SparkFun
 
 
Hakan Çolakoğlu Hakan Çolakoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar