elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Processing Programlama |
1. Bölüm

Processing 2001 yılında geliştirilmiş bir programlama dilidir. Diğer dillerden farklı olarak dijital sanatlara olan yatkınlığı ile ilgi çeken Processing dilinin uygulanmasını adım adım, 12 eğitimlik serimizde sizlere açıklamaya çalışacağız.



A- A+
15.03.2015 tarihli yazı 20876 kez okunmuştur.
#1: Programın Açılışı
 
Processing dosyasını açıp kurduktan sonra simgesine tıklayarak programını açın.
 


 
#2: IDE
 
IDE açıldığında karşınıza şöyle bir şey gelecek. Gördüğünüz büyük alan text kısmı. Üst satıra bakarsanız yürüt/durdur butonlarını görebilirsiniz. En alttaysa kaynak penceremiz var.
 


 
 
►İlginizi Çekebilir: Processing Dili Nedir? |1. Bölüm


Şimdilik tek dikkat etmemiz gerekenler yürüt/durdur butonları ve text kısmı.


#3: Setup

Text kısmına tıklayarak kodlarımızı yazmaya başlayabiliriz. İlk yapacağımız şey bir “setup” kodu kazmak. Setup kodu bilgisayarınızı takip edeceği yolları inşa etmek gibi bir şey, vereceğiniz direktifler bu yollara göre gerçekleşecek. Setup kodu yazmaya şöyle başlıyoruz;
 


 
Void setup() setup kodunu başlatıyor. {} içerisine yazacağınız kodları yürütecek bu fonksiyon. Size() fonksiyonu ise programımız pixel boyutunu ayarlayacak. Bizim yapacağımız 200x200 pixel olacak. Setup kodumuz program başlangıcında bir kez çalışacak, ardından draw() fonksiyonuna geçecek.


#4: Dizilim

Fonksiyonların sonundaki noktarlı virgülleri farketmişinizdir. Bunun anlamı yazdığını kodun sonunun geldiğidir. Noktalı virgül koymayı unutursanız programınız düzgün çalışmaz veya hata verir.
 


 
Aynı şey parantez ve virgüller için de geçerli.


#5: Çizim

Artık draw() kodumuza geçebiliriz. Bu kod saniyede 30 kere yürütülür. Sanal olarak yaratmak istediğimiz çoğu şeyi bu kısımda ekleriz genelde. İlk çalışma olarak bir çizgi çizeceğiz. Line() fonksiyonunu kullanacağız ve dört sayı ekleyeceğiz. Bu sayılar çizgimizin bitiş noktalarını belirtecek.
 



►İlginizi Çekebilir: Processing Nedir? Nerelerde Kullanılır?

 
(0,0) sol en üst köşe koordinatlarını, (200,200) sağ en alt köşe kordinatlarını temsil edecek.


#6: Play

Kodlarınızı yazmayı bitirmişseniz ve böyle bir şey elde etmişseniz play butonuna basabiliriz artık. Ne görüyorsunuz ekranda? Şöyle bir şey elde etmeniz gerekiyor. Gri bir arkaplan üzerine sol üst köşeden sağ alt köşeye doğru hareket eden bir çizgi olması gerek.
 


 
İlk projenizi tamamladınız!
 
Kaynak:

► processing.org
 
Hakan Çolakoğlu Hakan Çolakoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar