elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bir Mühendislik Harikası│Hoover Barajı

Modern mühendisliğin zaferi olarak nitelendirilen Hoover Barajı 1930'lu yıllardan günümüze, dünyanın en büyük barajlarından birisi olma özelliğini devam ettirmiştir. Bu devasa yapı Arizona ve Nevada sınırlarında bulunan 2080 MW gücünde Las Vegas gibi ABD'nin kalabalık şehirlerinin elektrik ihtiyacını karşılamakta. Bu yazımızda da Hoover Barajı'nı sizler için araştırdık.



A- A+
25.11.2013 tarihli yazı 44990 kez okunmuştur.

Dünyanın en bilinen barajlarından olan ve Amerika’nın simgesi haline gelen Nevada’nın Hoover Barajı Las Vegas’ın yaklaşık 30 km güneydoğusunda Kolorado Nehri’nin Black kanyon bölgesinde inşa edilmiştir. İnşaatı 1931 ile 1936 yılları arasında süren baraj, ABD başkanı Franklin Roosevelt tarafından 30 Eylül 1935 tarihinde hizmete sunulmuştur.
 



Şekil 1: Hoover Barajı'nın mimari planı 
 

İlginizi Çekebilir: Türkiye'nin Önemli Baraj ve Hidroelektrik Santralleri 

 

Barajın inşaası, binlerce işçinin çalışmasına ve yüzün üzerinde işçinin ise hayatına mâlolmuştur. Modern mühendisliğin zaferi olarak bilinen Hoover barajının üç temel görevi vardır:

Colorado nehrinin taşmasını önleyip selleri engellemek.

Geniş çöldeki tarımsal alanları sulamak ve Las Vegas gibi büyük şehirlerin su ihtiyacını karşılamak.

Bunların yanında ürettiği güçle ABD’nin güneybatısının elektriğinin büyük bir kısmını karşılamak.
 



Şekil 2: 1931 yılında yapımına başlanan barajın inşaatından bir görüntü.,
 


►İlginizi Çekebilir: Hidroelektrik Santrallerin Çalışma Prensibi

 

Ciddi bir mühendislik çalışmasının ürünü olan Hoover barajına ait teknik bilgiler ise şöyledir:
 

Türü: Kemer ağırlık barajı
 

Yükseklik: 221.3 m
 

Beton hacmi: 3.24 milyon m³
 

Kullanılan beton miktarı: 6 milyon ton
 

Rezervuar alanı: 622 km²
 

Rezervuar kapasitesi: 34.1 milyar m³
 

Kurulu güç: 2080 MW
 

Hoover’ın hidroelektrik santralinde 2 milyon kWh yani 1.7 milyon eve yetecek kadar elektrik üretebilen 17 jeneratör bulunuyor.
 



Şekil 3: 2080 MW kurulu güce sahip Hoover Barajı'nda 17 tane jeneratör bulunmaktadır. Yukarıdaki fotoğraf barajın üst jeneratör odasıdır ve 8 jeneratör bulundurmaktadır.

 

►İlginizi Çekebilir: Statkraft, Türkiye'nin 3. Hidroelektrik Santralini  İnşa Edecek
 

Baraj, inşaası sırasında 10.000 ile 20.000 arasında işçiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam olanağı yaratmıştır. Bunun yanında 200'den fazla mühendis baraj inşaatının çalışmalarında yer almıştır. Bu denli büyük bir proje inşaatının yakın alanlarında işçiler için özel kamplar kurulmuş ve çalışmalara hız kesilmeden devam edilmiştir. Barajı inşa etmek için insangücü, malzeme ve kaynakları temin etmek üzere konumun nüfus merkezleriyle büyük ulaşım hatlarına yakın olması gerekmekteydi. Bu proje ABD'nin en yüksek kemerli barajının olması yanında federal hükümetin üstlendiği en büyük bina projesidir.
 



Şekil 4: İnşaası tamamlandığında dünyanın 8. harikası olarak görülen Hoover Barajı'ndan genel bir görüntü. 
 

►İlginizi Çekebilir: Piramitleri Yeniden İnşa Etmek Mümkün mü?
 

165 milyon dolar maliyete sahip olan barajın finansmanı Amerika Federal Hazinesi tarafından karşılanmıştır. Barajın ürettiği elektrik 2017 yılında kadar imzalanan sözleşmeler bitene kadar Arizona'da 15 bölgede faaliyet gösteren Batı Bölgesi Güç İdaresi tarafından Arizona, California ve Nevada'ya pazarlanmaktadır. Bu gücün %56'lık büyük kısmı Güney California kullanıcılarına %25'i Nevada'ya ve %19'u da Arizona'daki tüketicilere temin edilmekte. Güç satışlarından elde edilen gelirin çoğu barajın işletme ve bakım masraflarına harcanmaktadır. Hoover barajının oluşturduğu göl ve bunun yanında sağladığı kontrollü akış elektrik üretimi ve sulamanın yanında birçok faaliyet için önemli kullanım alanı oluşturmaktadır. Yüzme, kürek, balıkçılığın yanında turistik gezi gibi faaliyetleri gerçekleştirmek için her yıl 9 milyondan fazla ziyaretçi burayı ziyaret etmektedir. Ayrıca Hoover Barajı'nın oluşturduğu, Milli Park Servisi tarafından kontrol edilen göletler büyük rekreasyon alanları oluşturmaktadır.
 

Kaynaklar 



►WikiPedia
►History
►Engineering


Yunus Emre Sarıbuğa Yunus Emre Sarıbuğa Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar