Çin’in Enerji Planlarında Sorunlar Yaşanıyor!
Çin’in son yıllarda başlattığı enerji atağı, bazı krizleri de beraberinde getirerek zor zamanlara girmiş durumda. Özellikle güneş enerjisi tarafında yaşanan durumun ayrıntıları haberimizde.
20.02.2019 tarihli yazı 6779 kez okunmuştur.
2018’in son günlerinde 100 MW’lık solar termal enerji santrali şebekeye bağlı olarak yılın 365 günü durmaksızın çalıştı. Santrali -20 Co gibi düşük sıcaklıklara rağmen devreye almak, tasarımını ve inşaasını üstlenen firma için oldukça kritik bir zamana karşı yarıştı. Firma, Çin hükümetinin 31 Aralık 2018 için verdiği proje bitiş süresine uyabilmek için oldukça yoğun çalışmalar yürüttü. Proje bitiş tarihi, 2016’da başlanan çalışmanın en önemli parçasıydı. Çin’in fotovoltaik teknolojideki yaptığı atılımın benzerini solar termal kulelerde göstermek istemesinden ötürü bu projenin önemi daha da artıyor.
Ne yazık ki iki yıldan biraz fazla bir süredir Çin hükümeti solar termal santral hedefinde tökezlemeye başlamış bulunuyor. Yaklaşık yirmi adet benzer projeye başlanmasına rağmen bitiş tarihlerinde hepsi tamamlanabilmiş değil. İptal edilen projeler sonrası yapımı devam eden 13 adet santral bulunuyor.
Solar termal santraller, ulusal şebekeler için en az fotovoltaik ve rüzgar santralleri kadar önemli enerji kaynakları olarak görülüyor. Hava durumuna bağımlı kaynakların aksine solar termal santrallerde güneşsiz günlerde de sıcak eriyik ile enerji depolanabiliyor ve elektrik üretilebiliyor. Bu sayede de doğalgaz, kömür gibi kaynaklar kullanan santrallere yakın bir kullanılabilirlik sunabiliyor. Ancak fotovoltaik ve rüzgar enerjilerinde teknolojik gelişmeler çok hızlı değil ve yatırımlar hala pahalı sayılabilecek düzeyde.
Solar termal santrallerde geçtiğimiz yıllarda yaşanan, yoğunlaştırılmış güneş ışınlarının sebep olduğu kuş ölümleri, santrallerin çevreci imajını zedeledi. Bu duruma rağmen Çin son yıllarda bu santralleri devreye almanın önemli avantajları olacağını düşünse de planın beklendiği gibi işlememesi büyük mali zararlara yol açtı.
Solar termal santrallerde geçtiğimiz yıllarda yaşanan, yoğunlaştırılmış güneş ışınlarının sebep olduğu kuş ölümleri, santrallerin çevreci imajını zedeledi. Bu duruma rağmen Çin son yıllarda bu santralleri devreye almanın önemli avantajları olacağını düşünse de planın beklendiği gibi işlememesi büyük mali zararlara yol açtı.
Hükümet 2020 yılına kadar 5,3 GW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor ki bu hedef, bu teknolojilerin kullanıma başlandığı 1980’lerden bu yana ulaşılacak en yüksek değer. Bu yıl kurulacak altı tesis ile toplamda 550 MW kurulu güce ulaşılacak.
Başlangıçta proje onayından bitirilmesine kadar geçen iki yıllık süreç oldukça kısa görülmekteydi. Fakat Çin’in kuzey batısındaki önemli güneş enerjisi potansiyeline sahip yüksek rakımlı çöl arazileri hedef alınmaya başlandıktan ve bu arazilerdeki kış şartlarının da oldukça sert olmasından ötürü projelerin yedi ay gibi kısa bir sürede hızla tamamlanması gerekiyor.
Supcon Solar ve Çin Genel Nükleer Enerji firmaları geçtiğimiz yıl her iki santral de her biri 50 MW güce sahip iki santral devreye aldı. İki tesis de farklı yöntemler kullanıyor. Çin Genel Nükleer Enerji firmasının santrali aynalar kullanarak yoğunlaştırılmış güneş ışınlarını cam tüplere odaklıyor. Supcon ise yine aynalar yardımıyla güneş ışınlarını bir merkezi kuleye yansıtıyor.
Pekin Shouhang Kaynak Koruma şirketi ise 100 MW gücündeki yeni bir güneş kulesi tesisin inşaatına başlandığı belirtti. 2009 yılında kurdukları pilot santralden sonra bu tesis çok daha büyük kapasitede olacak. Sahada 11935 heliostat ayna modülü bulunacak. Her bir modül 115,5 m2 yüzey alanına sahip olacak. Bu aynalar 260 metre yüksekliğindeki nitrat tuzu eriyiğini ısıtacak.
Depolama tankı buhar türbinlerini 11 saat kesintisiz olarak çalıştırabilecek kadar sıvıyı taşıyabilecek kapasitede olacak. Bu da güneş ışınlarının olmadığı saatlerde de elektrik üretimini mümkün kılıyor. Santralin devreye alınması adına gerekli testler Çin Devlet Şebeke Kurumu tarafından sürdürülecek. Çevresel boyutta bakıldığında ise şu ana kadar santral sahasında herhangi bir kuş ölümüne rastlanmadığı ve sahanın kuşların göç yollarına engel olmadığı belirtiliyor.
Tsinghua Üniversitesi’nin hazırladığı enerji modellemesi solar termal enerji santrallerinin diğer güneş ve rüzgar santrallerine göre kurulum ve işlerim maliyetleri açısından avantajlı olabileceğini gösteriyor. Örneğin üniversite araştırmacılarının bulgularına göre Kansu bölgesinde planlanan rüzgar ve güneş (fotovoltaik) santrallerini %5-20 arasında miktarlarda solar termal santrallere dönüştürülmesi ortalama 24-30 cent/kwh kar sağlayabiliyor.
Aynı zamanda bazı önemli güneş enerjisi araştırmacıları Çinli üreticilerin maliyeti düşürme çabalarındaki yanlış adımların risk teşkil edebileceği yönünde uyarıyor. Bu duruma örnek olarak Shangai Electric tarafından tasarlanan ve tamamlanan Dubai’deki büyük santral için verilen rekor seviyede düşük sayılabilecek teklif (7,3 cent/kwh) gösteriliyor. Araştırmacılar bu teklifte sıra dışı fiyatlandırmaların bulunduğunu, bunun ileride önemli tehlikelere sorun çıkarabileceğini belirtiyor.
IEA solar termal araştırma programı yetkilisi Robert Pitz-Paal , Çin firmalarının, eğer başarısız olur ve müşterileri endişelendirirlerse, solar termal teknolojinin küresel imajına zarar verebileceklerini belirtiyor. Çin’in hem maliyet hem de yönetimsel konularda sıkıntılar yaşadığı enerji yatırımlarında nasıl bir yol izleyeceği ilerleyen zamalarda daha net olarak anlaşılabilecek.
Kaynak:
►spectrum.ieee.org
Kaynak:
►spectrum.ieee.org
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.