elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Deneyim ve Referans OUT, Yetenek ve Potansiyel IN

HRdergi'nin 22 Eylül 2011 Perşembe günü İstanbul Conrad Hotel'de düzenlediği 8. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi, DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü resmi sponsorluğuyla gerçekleştirildi.



A- A+
25.09.2011 tarihli yazı 5388 kez okunmuştur.

Zirvede 'İşe Alımda Ezber Bozan Trendler' başlıklı sunumu gerçekleştiren DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Proje Yöneticisi ve Eğitmeni Burcu Çanacık, yetkinlik ve yeteneğe bakılarak yapılan işe alımlarda, daha başarılı sonuçlar elde edildiğinin üzerinde durdu.



İş dünyasında değişim hızla artıyor. Öyle ki, ayak uydurmak, takip edebilmek için bile vakit neredeyse yok. Jenerasyonlar arasındaki fark giderek büyüyor ve her şey o kadar hızlı değişiyor ki, yeni öğrenilen bir bilgi ertesi gün hiç bir değer taşımayabiliyor. Böylesi bir ortamda güçlü durmak, mevcudiyetin devamını sağlamak kolay değil. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü'nün, süregelen yöntemlerle devam etmek ya da değişime ayak uydurmayı denemek yerine yepyeni bir önerisi oldu: 'Değişime öncülük etmek.' Bu şimdiye kadar yapılan, uygulanan ezberlerin biraz dışındaydı. Çünkü tüm bunların yanı sıra unutulmaması gereken önemli bir konuya değinildi: Y jenerasyonu.



Y jenerasyonu özellikle işe alım sürecinde X jenerasyonuna göre daha girişken davranıyor. İnternet ve bilgi teknolojileri ile daha ilgililer. Sosyal medyada aktif olarak yer alıyorlar, hatta sosyal medyayı yönetiyorlar. Ne istediklerini biliyorlar ve bunu açıkça dile getiriyorlar. Kendilerinden ne isteneceğinin de farkındalar ve her duruma hazırlıklılar. Tüm bunlar, X'lerin yönettiği işe alım sürecinde, işverenin yeni bir yöntem uygulamasını gerektiriyor.



DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Proje Yöneticisi ve Eğitmeni, Endüstri ve Örgüt Psikologu Burcu Çanacık 8. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi'nde, işe alımda etkisi yapılan akademik araştırmalarla kanıtlanmış son trendleri anlattı. 'İşe Alımda Ezber Bozan Trendler' başlığında yapılan sunum, daha önce duyulan ve görülenlerden farklı olarak, sektörün değişim eğilimlerine dayandırıldı. Eğitimde, işe alım sürecinin zorluğuna değinen Çanacık, revaçta olan referans kontrolü, deneyim gibi işe alım kriterlerinin, çalışanların performansları ile ilgili net fikirler vermediğini, hatta bunların en fazla yüzde 10'luk bir etkiye sahip olduğunu belirtti. Olumsuzluklara karşı toleranslı ve sosyal girişkenliğe sahip kişilerin daha başarılı olduğunu belirten Çanacık, kişilik envanteri uygulamaları ise, yüz yüze görüşmeden önce bu yeteneklerin analiz edilebileceğini ve bu sayede mülakat sürecinin daha verimli hale getirileceğini ekledi. Yetkinlik analizi için ise mini simülasyonların kullanılmasının davranışı birebir gözlemleme şansı sağladığını ve böylece adayın, o kurumda o işi en iyi şekilde yapabilmesi için gereken davranışlara sahip olup olmadığının objektif olarak gözlemlenebileceğini ifade etti.



Oturumda, fark yaratmak ve değişime öncülük etmek adına, geniş bir vizyonda, işe alımda en çok etki yaratan faktörler ve bu faktörlerin DBE yöntemleri ile nasıl çözüleceğine değinildi. Ezberlerden kurtulmak ve değişime öncülük etmek isteyenler sunumu büyük bir ilgiyle izledi.



Basın Bülteni


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.