Deniz Üstü Rüzgar Enerjisinde Potansiyel 11 Bin MW
Yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar enerjisi; temiz, güvenilir ve düşük işletme maliyetli bir enerji kaynağı olduğundan maksimum seviyede yararlanmak oldukça önemlidir. Türkiye’nin deniz üstü (offshore) rüzgar potansiyelinin şu anda 11 bin MW olduğu tahmin ediliyor.
07.11.2018 tarihli yazı 8307 kez okunmuştur.
Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını maksimum seviyede kullanmak, Türkiye’nin öncelikli amaçlarından biridir. Bu amaç doğrultusunda şu anki haliyle, Türkiye’nin karadaki rüzgar potansiyelinin 37 bin MW, deniz üstü (offshore) rüzgar potansiyelinin ise 11 bin MW olduğu öngörülmekte. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sektördeki yatırım fırsatlarına yer verdiği ‘Yatırım Rehberi’nden derlenen bilgilere göre, yenilenebilir enerjide ekonomiye kazandırılmamış güçlü ve büyük bir potansiyel bulunuyor.
Türkiye, rüzgar enerjisinde toplam 7 bin MW kurulu güce sahip ve buna ek olarak inşası devam etmekte olan 3 bin MW rüzgar santrali mevcut. Ayrıca, 2027’ye kadar 16 bin MW'lık rüzgar enerjisi kapasitesinin devreye alınması hedefleniyor. Türkiye’de rüzgar hızının en fazla olduğu yerler ise Ege, Marmara, Trakya bölgeleri ile Hatay, Niğde, Sivas ve çevresidir.
Türkiye, rüzgar enerjisinde toplam 7 bin MW kurulu güce sahip ve buna ek olarak inşası devam etmekte olan 3 bin MW rüzgar santrali mevcut. Ayrıca, 2027’ye kadar 16 bin MW'lık rüzgar enerjisi kapasitesinin devreye alınması hedefleniyor. Türkiye’de rüzgar hızının en fazla olduğu yerler ise Ege, Marmara, Trakya bölgeleri ile Hatay, Niğde, Sivas ve çevresidir.
Güneş enerjisinde de önemli potansiyele sahip olan Türkiye, 7,5 saat olan günlük ortalama aydınlanma süresi ile birçok Avrupa ülkesinden daha fazla güneş alıyor. Türkiye güneş enerjisinde 5 bin MW kurulu kapasiteye sahip ve Türkiye’nin 2027’ye kadar hedefi 16 bin MW'lık rüzgar enerjisi kapasitesini işletmeye almak. Gelecek yıl hem rüzgar hem güneşte biner MW'lık iki Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin başvuruları alınacak olup, bu ihalelerin sonucunda da pompalı hidrolik depolama ve batarya depolama ihaleleriyle bu teknolojilerin de Türkiye’ye kazandırılması hedefleniyor.
7. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’ne katılan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, rüzgar enerjisi santrallerinden üretilen elektrikle Türkiye'nin toplam elektrik ihtiyacının halen yüzde 8'ine yakın kısmının karşılanmakta olduğunu belirtirken, ‘Sadece deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli 11 bin MW. Yani Türkiye toplamda 48 bin MW'lık rüzgar enerjisi potansiyeliyle, elektrik ihtiyacının yarısını bu kaynaktan karşılayabilecek potansiyele sahip.’ ifadelerini de ekledi.
Kaynak:
►enerjienstitusu.org
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.