elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

DWG Dosyasını DIALux’e Aktarırken Yaşanan Sorunlar

DWG dosyasını DIALux’e aktarırken mimari ve aydınlatma projelerinde çok farklı sorunlar yaşanabilmektedir. Bu yazımızda karşılaşabileceğiniz sorunları ve çözüm yöntemlerini derledik.



A- A+
12.02.2022 tarihli yazı 9620 kez okunmuştur.
DIALux, DIAL Gmb firması tarafından geliştirilmiş, aydınlatma tasarımı için 25 dilde ücretsiz olarak sunulan, dünya çapında oldukça yaygın olan bir yazılımdır. Aydınlatma tasarımı ve hesaplamalarında kullanılan DIALux programı, aydınlatma sektöründe çalışan profesyonellerden, mühendislere, mimarlara ve öğrencilere kadar çok geniş bir kitleye hitap etmektedir. Program, ücretsiz ve limitsiz olması yönüyle de kendini öne çıkarmaktadır.



DIALux Programı ile mimari projeleri modelleyerek, 3 boyutlu olarak görüntüleyebilir, iç ve dış mekan aydınlatma tasarımı yapabilir, armatür seçimlerini yaparak, hesap sonuçlarını rapor olarak alabilirsiniz. Sektörde DIALux 4 ve DIALux evo olmak üzere aydınlatma tasarım yazılımının iki versiyonu mevcuttur. DIALux evo, DIALux 4'ün sahip olmadığı birçok işleve sahiptir. Örnek verecek olursak, tüm binaların aynı anda planlanması, iç ve dış mekan görünümleri, sonuçların daha iyi ve rahat görselleştirilmesi, tasarımcıya zaman kazandıran kullanım kolaylığı, bunlardan bazılarıdır.

Peki, böyle özellikler sunan bir programın hiç mi olumsuz özelliği yok? Elbette ki var. Örneğin, DWG dosyamızı DIALux’e atarken bazı sorunlar ile karşılaşırız.



 

Çalışacağımız mimari çizimler her defasında farklı da olsa karşımıza en çok çıkan problemleri çözümleyerek, DWG dosyamızı DIALux için kolayca hazırlayabiliriz. Bu bilgilendirme yazısında en kötü senaryoyu seçmeye çalıştık. Bu nedenle çalışacağımız her projede, burada bahsedilen tüm sorunlar karşınıza çıkmayabilir. Bunları beraber inceleyelim.
 

XREF’ler

XREF’in açılımı “External References’tır. Yani, “Harici Referanslar” anlamına gelmektedir. DWG ve DWF formatındaki çizimleri, ana çizime eklemek için kullanılırlar.

Projemizi DIALux’e aktarırken en çok hata aldığımız durum genellikle bu olmaktadır. Eğer DIALux evo’da çalışıyorsanız, aşağıdaki bildirimi görmeniz çok olasıdır.


 

Bunun nedeni, ana çizimin parçası olan bağlantılı çizimlerdir. Bu sorunu çözmek için, AutoCAD komut satırına XREF yazıp, ENTER'a basmalıyız.


Eğer çizimimizde XREF var ise bu şekilde gözükecektir.



Bind: Eklenen harici referans çizimin (XREF’in), bir blok gibi davranması için kullanılır. Mouse’umuzun sağ tuşuna basarak aşağıdaki seçenekleri açarız ve bind komutuna tıklarız. Böylece referans çizimdeki değişiklikler ana çizme reload edilemez.


 

Temizleme

Eğer çok büyük bir projede çalışıyorsak, yukarıdaki sorunları gidermiş olsak dahi DIALux Programı yine de hata verebilir. Bu nedenle projemizden mümkün olduğunca gereksiz verileri temizlememiz gerekir. Bununla ilgili olarak:

Purge komutu, hiç kullanılmayan layerları (katmanları), şablonları temizlememizi ve dosyamızı kullanılmayanlardan arındırmamızı sağlayacaktır. Komut satırına “PURGE” yazarak tıklarız. Daha sonra “PURGE ALL” (Tümünü Temizle) seçeneğini seçip, bu işleme tüm gereksiz layer ve şablonlar tamamen temizlenene kadar devam ederiz ve işte hepsi bu kadar.

 

Patlatma (Explode)

Bazı durumlarda DIALux 4, projeyi içine aktardıktan sonra blokları iyi işleyemez. Bu durumda aktarma yapmadan önce DWG dosyamızdaki blokları “Explode Komutu” ile patlatırız. DIALux evo’da bu durum çok yaşanmasa da gerekli olduğu durumlar olabilmektedir.
 

AutoCAD Sürümü

Son olarak eğer DIALux 4 kullanıyorsanız, dosyayı hangi sürümde kaydettiğimiz önemlidir. DIALux 4; AutoCAD 2010’dan daha yeni versiyonlu çizimleri işlemediği için, bize şu uyarıyı verecektir:


Bunun için, projemizi 2010 versiyonu ya da daha eski versiyonlarda kaydetmemiz gerekir. Tüm bunlardan sonra artık projemizi DIALux’e rahatça atabilir, aydınlatma tasarımı ve hesaplarımızı yapabiliriz.



Dosyayı İçeri Aktarma

► DIALux’e DWG dosyamızı aktarmak için, programımızı açarak çalışmak istediğimiz, ihtiyacımız olan seçeneği tıklarız.


► Çıkan ekrandan, içeri aktarmak istediğimiz projeyi seçeriz.

► DWG dosyası sorunsuz şekilde içeri aktarıldıktan sonra, program bizden ilk olarak ölçek seçmemizi isteyecektir. Ölçeğimizi seçerek tamam tuşuna basarız. Referans olarak kapı, merdiven veya kolon ölçülerini düşünerek ölçek seçebiliriz.

► Artık projemiz, modelleme ve tasarım yapmak için hazır duruma gelmiştir.
 
Kaynak:


► Dialux
İrem Şahin Yaman İrem Şahin Yaman Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar