Fraktallar
Bilim adamları dünyayı hep idealleştirilmiş basit şekiller ile açıklama çabasındadır. Ancak bu basit şekiller uygulamalarda çoğu zaman yetersiz kalmıştır. MIT’den matematikçi Benoit Mandelbort’un fraktallar tanımlaması işte tam burada imdada yetişiyor. Fraktallar ile ilgili detaylar yazımızda.
25.11.2014 tarihli yazı 9125 kez okunmuştur.
Karşılaştığımız nesneleri resmederken hep üçgen, daire, küre gibi idealleştirilmiş şekillerden yardım alırız. Ancak nesnenin üzerinde çatlak veya çizik olduğunda bile daire, üçgen gibi tanımlamalar yetersiz kalmaktadır. Örneğin; bu idealleştirilmiş şekillerle bulutların veya insan akciğerlerinin nasıl bir şekle sahip olduğunu açıklayamayız. MIT’den matematikçi Beoit Madelbort’un matematiksel tanımlaması işte bu noktada konuya ışık tutmaktadır.
Şekil 1: Bulutların geometrileri idealleştrilmiş şekillerle açıklanamaz.
Mandelbrot, fraktal tanımlaması serüvenine girinti ve çıkıntılarlar dolu Britanya kıyı şeridinin gerçek uzunluğunu bulma çalışmalarıyla başlamıştır. Mandelbrot, yaptığı deneylerde ölçümün her seferinde farklı sonuç vereceği cevabına ulaşmıştır. Örneğin; bir ipi haritadaki kıyı şeridi boyunca uzattığımızda harita ölçeği göz önünde bulundurularak elde edilen sonuç, bir ölçüm aracı aracıyla elde edilen sonuçtan çok farklı olacaktır. Ancak ölçüm aracıyla elde edilen sonuç bile gerçek uzunluk olmayacaktır. Çünkü ölçüm sonucu bize sadece ortalama değeri yani yaklaşık değeri verecektir. Mandelbrot, bunun üzerine kaotik yapıdaki kıyı şeridinin şeklini fraktal diye tanımlamış ve uzunluğunun sonsuz olduğu sonucuna varmıştır.
►İlginizi Çekebilir: Sonsuz Maymun Teoremi
Bakış açısından oluşan bu farklılığı örnekleyecek olursak; bizden çok uzakta bulunan bir top, bize nokta gibi gözükecektir. Biraz daha yaklaştığımızda bir daire, daha yakınına ulaştığımızda ise 3 boyutlu bir cisim olduğunu fark edeceğiz.
Şekil 2: Borsadaki geribildirimler de fraktallar konusuna örnek oluşturur.
Fraktallar için 'Evrendeki en karmaşık şekillerdir' demek yanlış olmayacaktır. Bilgisayar ortamında da algoritmalar yardımıyla elde edilen gösterimlerin parçaları birer fraktal oluşturur.
Bu konuya sadece şekil olarak bakmadığımızda ekonomik sistemlerde de etkili olduğunu görebiliriz. Kaotik bir yapıya sahip olan borsada, negatif ve pozitif bildirimler sistemin karmaşıklığını resmetmektedir. Borsada, doğrusal gidişat olmamasına rağmen aylık, haftalık, günlük periyotlar hep birbirini tekrar eder niteliktedir.
►İlginizi Çekebilir: Mimarlar İçin En İyi 7 Program
► Hayatın İçinden Fraktallar;
Şekil 3: Yıldırımlar
Şekil 4: İnsan Akciğerleri
Şekil 5: Kar Taneleri
Şekil 6: Kozalaklar
Kaynak:
►Kim Korkar Schrödinger'in Kedisinden? Sayfa 206-212
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET