G-BUS ile Enerji Hatları Üzerinden Busbar Aydınlatma ve Güç Kontrol Otomasyon Sistemi
Mevcut halde kullanılan aydınlatma sistemlerinin, kullanıcı zaaflarını ve gereksiz ekipmanları devre dışında bırakarak çalışmasını sağlayan bir teknoloji ile Enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amacıyla başlatılan “Enerji Verimliliği Hareketi” nin bir adımı olarak GERSAN A.Ş. tarafından patentli bir buluş haline getirilmiştir.
Ülkemizde tüketilen toplam elektrik enerjisi içinde aydınlatmanın payı %20 civarındadır. Aydınlatmada verimliliğin sağlanması ile hem görsel, hem ekonomik rahatlama sağlanacaktır. Aydınlatmada enerji tasarrufu, görsel konfordan ödün vermeden, gerekli aydınlık şiddetlerinin sağlanması ile elde edilir.
G-BUS Otomasyon sistemi; Enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amacıyla başlatılan “Enerji Verimliliği Hareketi” nin bir adımı olarak şirketimiz Ar-Ge departmanınca ele alınarak patentli bir buluş haline getirilmiştir.
Sistem; mevcut halde kullanılan aydınlatma sistemlerinin, kullanıcı zaaflarını ve gereksiz ekipmanları devre dışında bırakarak çalışmasını sağlayan bir teknolojiye sahiptir.
Mevcut klasik aydınlatma sistemlerinde Enerjiyi taşıyan kablolar, Kabloyu ve Aydınlatma sistemini destekleyen kablo kanal sistemleri, Aydınlatma armatüründe (Floresan,Sodyum veya Metal) kullanılan balast ve starter, Pano ve aydınlatmayı kumanda edecek şalter,kontaktör,role,buton vb. ürünler kullanılmaktadır.
Eğer bu sistemi dim (ışık oranını istediğiniz seviyeye düşürme yöntemi) edebilmek isterseniz, yukarıda saydığımız malzemelere dim balastlar, zayıf akım kabloları,sensörler ve çeşitli kontrol ünitelerini de eklemek zorunda kalacaksınız.
Kullandığınız her bir ekipman elektrik enerjisi tüketmekte,ısı yaymakta, gereksiz alan işgal etmekle beraber arızalanması halinde yenisi ile değiştirilmesi gerekmekte ve ekonomik olarak sürekli harcama kalemi yaratmaktadır.
G-BUS Otomasyon sistemi; Yukarıda sayılan bir çok maliyeti devre dışında bırakarak sadece GERSAN ELEKTRİK A.Ş. nin üretimi olan GL Aydınlatma Busbar sistemi ile entegre çalışan ve Aydınlatma otomasyonu için olmazsa olmaz dim balast,starter,zayıf akım kabloları,güç kabloları, elektronik kumanda ekipmanları,pano,butonlar ve bir çok kumanda ekipmanını kullanmadan daha fazla opsiyon sağlayan bir sistemdir.
G-BUS Otomasyon sistemi; GL Aydınlatma Busbar sistemi, otomasyonu sağlayan adresli GL çıkış fişi,Adreslemeyi sağlayan modül ve sistem üzerine montaj edilen Ampulden müteşekkildir.
Sistemi herhangi bir bilgisayardan arayüz ile kumanda etmek, yakmak-söndürmek, ışık akısını azaltmak veya yükseltmek, belirli zamanlarda yakıp-söndürüp veya güvenlik aydınlatmasına geçmesinin talimatını vermek bir tık ile mümkündür. Gerektiğinde program dışı çalışabilmesi için sisteme hareket sensörleri eklenerek otomatik hale de getirilebilir.
Bu sistem gereksiz malzeme kullanımı ile ciddi bir ekonomi sağlarken, enerji verimliliğine olan katkısı ile yıllarca boşa harcanacak enerjiyi sisteme geri kazandıracaktır. Bu kazanım enerji verimliliğinde min. % 30’lar civarındadır. Kamu kurumlarında 2008 yılında sadece ekonomik ampul kullanılması ile yıllık kazanımın 41.000.000.- TL olduğu düşünüldüğünde, Toplam sektör içerisinde ve dünyanın diğer bölgelerinde edinilecek kazanımlar sayesinde sistemimiz talep patlaması yaşayacaktır.
G-BUS sisteminde, klasik sistemlerde kullanılan balast-sürücü ve data kablosuna ihtiyacı olmadığı ve sistemin enerjisi busbar sisteminden sağlandığı için, gereksiz enerji kayıplarının da önüne geçilmiş olur. Sonuç olarak Busbar otomasyon sistemi, günümüz endüstrisinde ihtiyaç duyulan aydınlatma kontrolü için üstün teknolojisi ile ekonomik bir çözüm sunmaktadır.Kurulum, klasik sistemlere oranla önemli ölçüde düşük yatırım maliyetine sahiptir.
G-BUS Otomasyon sistemi, Aydınlatma gereksiniminde ortaya çıkan gereksiz balast, kablo, kontaktör, role, şalter, buton kayıpları ve bakım faktöründen kaynaklanan gereksiz giderleri absorve ederek min. % 30 avantaj sağlar.
25.10.2008 tarihli ve 27035 sayılı resmi gazetede yayınlanan “EN-VER” yönetmeliği ile Enerji verimliliği sağlayan ekipmanlara “ENVER” etiketi belgesinin verilmesini, “VAP” Verimlilik arttırıcı proje yapanların desteklenmesini esaslarını kapsamaktadır.Bu yönetmelik ile beraber enerji verimliliği sağlayan projeler, devlet tarafından desteklenmektedir.
M. Serdar ŞALCI – GERSAN A.Ş. / Teknik Ürün Müdürü
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye