elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Göktürk-2 Milli Keşif Uydusu |
Yerli Teknolojiler

Göktürk-2, TÜBİTAK Uzay ve TAI işbirliği ile görev bilgisayarı ve görev yazılımı tamamen yerli olarak üretilen Türkiye'nin yüksek çözünürlükte görüntü alabilen ilk uydusudur. 18 Aralık 2012 yılında fırlatılan Göktürk-2 hakkında detaylı bilgiler yazımızda.



A- A+
26.08.2015 tarihli yazı 14321 kez okunmuştur.
Göktürk-2 Projesi, uydu tasarım, üretim, entegrasyon, test ve yazılım konularında; tesis, teçhizat ve personel alt yapısının oluşturulması ve sonrasındaki uydu ihtiyaçlarının milli imkanlar ile karşılanması yolundaki Türkiye’nin ilk adımıdır.
 

 


18 Aralık 2012 tarihinde Çin’den fırlatılan uydunun yapımına 2007 yılında başlanmıştır. Donanım kısmının %80’i, yazılım kısmının ise tamamen Türk mühendisleri tarafından yapılan Göktürk-2 uydusu, Çin’in kendi üretimi olan Uzun Yürüyüş-2D taşıyıcı roketi ile uzaya gönderilmiştir.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Cumhuriyet Tarihinde Sanayi


Toplam 140 milyon liralık bütçeye sahip proje, fırlatıldıktan 12 dakika sonra saat 18.25’te 685 kilometre yükseklikteki yörüngesine yerleşmiş ve ilk sinyali saat 19.39’da Norveç Trömso’dan alındığı bildirilmiştir.

Oldukça gelişmiş özelliklere sahip olan Göktürk-2, sahip olduğu çözünürlük kalitesi ile Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü gözlem uydusudur. 409 kg ağırlığa sahip uydu siyah-beyaz 2,5 metre ve renkli 5 metre çözünürlüğe sahiptir. Dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlamaktadır.

 


Spot, geniş alan, şerit ve stereo görüntüleme özelliklerine sahip  olan Göktürk-2 uydusu, ülkemizin savunma, çevre ve şehircilik, tarım ve ormancılık gibi alanlarında uydu görüntüsü ihtiyaçlarını karşılaması planlanmaktadır.
 
 

 
►İlginizi Çekebilir: Hayalet Gemi Heybeliada


Göktürk-2 Projesi kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uydu görüntü ihtiyaçları ile diğer kamu kurum ve kuruluşların gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkan ve yeteneklerle karşılanması hedeflenmektedir.
 


Göktürk-2 uydusu, test ve deneme aşamalarının tamamlanmasından sonra, kontrolü Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na devredilecektir.


Göktürk-2 Uydusunun teknik özellikleri;
 


Göktürk-2 Uydusunun fırlatılma anı videosunu buradan izleyebilirsiniz.




Kaynak:

►TAI
►THKK
►Wikipedia

Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar